יקי נוימן מנכל דוראל
צילום: מיכה לובטון

חברות האנרגיה הירוקה יורדות בעקבות טראמפ

ממשל טראמפ משנה כיוון וחוזר למדיניות תומכת בדלקים פוסיליים; החברות הישראליות בתחום האנרגיה הירוקה שפועלות בארה"ב יורדות בתגובה

אביחי טדסה | (1)

נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, פועל במהירות לשנות את מדיניות האנרגיה בארה"ב ולהחזיר אותה לתמיכה בדלקים פוסיליים. במסגרת שורת צווים נשיאותיים שנחתמו לאחרונה, עצר הממשל את הזרמת התקציבים שהוקצו במסגרת חוק הפחתת האינפלציה (IRA) וחוק התשתיות, אותם כינה "הונאת האנרגיה הירוקה". בנוסף, נפתחו מחדש שטחים פדרליים לקידוחי נפט וגז, הופסקו אישורים לפרויקטים של רוח ימית, והחלה מחדש תהליך יציאתה של ארה"ב מהסכם פריז למאבק בשינויי האקלים.


מדיניות אנרגיה חדשה: עידוד דלקים פוסיליים והגבלת תמיכה באנרגיה ירוקה 


מדיניות האנרגיה החדשה של טראמפ כוללת עידוד קידוחים והפקת אנרגיה משטחים פדרליים, קידום עיבוד מינרלים קריטיים, ביטול ההעדפה הרגולטורית לרכבים חשמליים והסרת מגבלות על מכשירי חשמל ביתיים. כמו כן, נשקלת ביטול "העלות החברתית של הפחמן" – מדד להערכת הנזקים הכלכליים של פליטות גזי חממה.


ממשל טראמפ עצר את המימון למיזמי אנרגיה ירוקה, כולל תחנות טעינה לרכבים חשמליים ותוכניות פדרליות להפקת אנרגיה מתחדשת. הוא גם פיזר את חיל האקלים האמריקאי, גוף שהוקם בממשל הקודם ליצירת מקומות עבודה בתחום האנרגיה הירוקה.


במהלך נוסף, הכריז טראמפ על כוונתו להוציא את ארה"ב מהסכם פריז, כפי שעשה במהלך כהונתו הראשונה. ההסכם, שמטרתו להפחית את פליטות גזי החממה בעולם, היה יעד מרכזי של מדיניות האקלים בממשל ביידן, ששם לו למטרה להפחית את פליטות ארה"ב ב-60% עד 2035 – יעד שכעת עומד בסכנה.


משבר אנרגיה וטענות על חוסר יציבות ברשת 


הצווים הנשיאותיים מבקרים את האנרגיה המתחדשת על היותה "לא יציבה ואינה מספקת" וטוענים כי מדיניות אנרגיה ירוקה במדינות כמו קליפורניה וצפון-מזרח מסכנת את הביטחון הלאומי של ארצות הברית, זאת למרות שבטקסס, מדינה המזוהה עם תמיכה ברפובליקנים, פרויקטים של רוח ושמש סייעו לייצוב רשת החשמל במהלך תקופות ביקוש שיא. מדיניות זו מבהירה כי ממשל טראמפ שם דגש על עידוד תעשיית הדלקים הפוסיליים והפחתת התמיכה באנרגיה ירוקה, בניגוד מוחלט למהלכים שבוצעו בתקופת ביידן.


הישראליות נפגעות

אנלייט אנלייט אנרגיה -6.03%  , דוראל דוראל אנרגיה -7.41%  , ואנרג'יקס אנרג'יקס -4.98%  יורדות היום במסחר. החברות שפועלות גם בארה"ב נפגעות כתוצאה מהצהרת הממשל. אי תמיכתו של טראמפ בנושא האנרגיה הירוקה מביא לכך שהסובסידיות בתחום יוגבלו ואף יוסרו, ובנוסף עליית האנרגיה המסורתית תפגע בפעילותן של החברות, באופן שונה מממשל ביידן שתמך באנרגיה ירוקה. חברה נוספת שנפגעה מכך היא אלוני חץ אלוני חץ -4.12%   שיורדת ב-5% בגלל ההחזקה של באנרג'יקס (50%).

כל הכותרות


לחברות פעילות משמעותית בארה"ב ועם המדיניות החדשה של טראמפ, החשש שעולה הוא שהחברות לא יקבלו מספיק רוח גבית מהממשל והרגולציה תחמיר. לאחרונה, דוראל העוסקת בייזום, הקמה והפעלה של פרויקטי אנרגיה מתחדשת, קיבלה אישור לביצוע פרויקט בהספק של כ-1.5 ג'יגה וואט בארה"ב. הפרויקט צפוי להיות מוכן להקמה בסוף שנת 2025 (לאחר הוצאת היתר בנייה), והוא נמצא בשלבים מתקדמים של הליך אישור חיבורו לרשת החשמל. פרויקט ויסטה סאנדס (Vista Sands) מצטרף לפרויקט הענק של דוראל באינדיאנה, שהספקו 1.6 ג'יגה וואט, וחלקו הראשון כבר חובר לרשת החשמל. בדומה לפרויקט אינדיאנה, גם פרויקט ויסטה סאנדס נמנה בין הפרויקטים הסולאריים הגדולים ביותר בארה"ב, ועתיד לספק חשמל למעל 200 אלף בתי אב.

קיראו עוד ב"גלובל"

לפני כחודש, אנלייט סגרה את הסכם המימון לפרויקט של 290 מגה וואט בארה"ב. החברה סגרה את הסכם המימון בסך 550 מיליון דולר; הפרויקט הוא השני בגודלו אי פעם עבור החברה והוא צפוי להניב הכנסות של 51-54 מיליון דולר בשנת ההפעלה הראשונה לצד EBITDA של 41-44 מיליון דולר. 

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    מוזר 22/01/2025 12:21
    הגב לתגובה זו
    כבר בהשבעה הנשיא השוק היה צריך לתמחר נקודת שפל לחברות נראה לי משהוא התעוות. המהלך היה צפוי עוד ביום שהתוצאות הבחירות הגיעו כולם ידעו שזה יקרה שזה קרה צריך היפוך.