מחשב קוונטי
צילום: דאלי

מנצלות את המומנטום: חברות המחשוב הקוונטי מגייסות מאות מיליוני דולרים

D-Wave ו-Quantum Computing מובילות גל גיוסים של כ-250 מיליון דולר למרות הפסדים וקשיים תפעוליים בעוד מנכ"ל IonQ צופה רווחיות רק ב-2030

אדיר בן עמי |
נושאים בכתבה מחשוב קוונטי


על רקע ההתלהבות הגוברת בשוק המחשוב הקוונטי, חברות מובילות בתחום מנצלות את המומנטום החיובי לגיוסי הון משמעותיים. D-Wave Quantum D-Wave Quantum -3.52%  ו-Quantum Computing Quantum Computing 0.18%  הובילו השבוע מהלכים נרחבים, במטרה לממן את תוכניות ההתרחבות העתידיות שלהן.


D-Wave Quantum דיווחה לרשות ניירות הערך האמריקאית כי גייסה 150 מיליון דולר במניות רגילות, מה שהעלה את יתרת המזומנים שלה לכ-320 מיליון דולר. מנכ"ל החברה, אלן בראץ, הביע אופטימיות ואמר כי "אנו מאמינים שהשלמת גיוס ההון הזה מספקת לנו את ההון הנדרש כדי לבצע במלואה את תוכנית הפעולה שלנו עד להגעה לרווחיות מתמשכת ותזרים מזומנים חיובי."


במקביל, Quantum Computing חתמה על הסכמי רכישה עם משקיעים מוסדיים למכירת של יותר משמונה מיליון מניות רגילות במחיר של 12.25 דולר למניה. כריס בומלר, סמנכ"ל הכספים של החברה, ציין כי גיוס של 100 מיליון דולר העלה את סך ההון הגולמי שגויס מאז נובמבר ל-190 מיליון דולר.


האתגרים משמעותיים

למרות ההתלהבות בשוק, האתגרים העומדים בפני חברות המחשוב הקוונטי משמעותיים. רבות מהחברות עדיין מפסידות כסף, והדרך לפיתוח מוצרים מסחריים בני-קיימא צפויה להימשך שנים. מנכ"ל IonQIonQ -1.64%  , פיטר צ'פמן, צופה כי חברתו תייצר הכנסות של כמעט מיליארד דולר ותהפוך רווחית רק ב-2030.


D-Wave ו-Rigetti נאבקו בעבר בסכנת מחיקה מהמסחר בבורסה, לאחר שמחירי מניותיהן צנחו מתחת לדולר אחד למשך 30 ימים רצופים. החברות קיבלו את האזהרה השלישית והשנייה בהתאמה באוקטובר, אם כי מאז המניות התאוששו משמעותית. למרות האתגרים, החברות ממשיכות להתקדם בפיתוח טכנולוגי. ימים ספורים לאחר שמיקרוסופט השיקה את תוכנית Quantum Ready, המיועדת לסייע למנהלים להכיר את הטכנולוגיה, D-Wave השיקה יוזמה דומה.


תוכנית Leap Quantum LaunchPad של D-Wave מציעה גישת ניסיון חינמית למערכות החברה, המאפשרת ללקוחות להשתמש במחשוב קוונטי "לפתרון בעיות שעשויות להיות מחוץ להישג ידם של מחשבים קלאסיים," כפי שציינה החברה.


לא רק חברות טכנולוגיה

לא רק חברות טכנולוגיה מתעניינות בתחום. Accenture, הידועה בעיקר כחברת ייעוץ IT, מפתחת יישומים קוונטיים כבר שנים בשיתוף פעולה עם חברות כמו D-Wave. השבוע הכריזה Accenture על השקעה אסטרטגית ב-QuSecure, חברה המתמחה באבטחת סייבר פוסט-קוונטית. מנכ"לית QuSecure, רבקה קראוטהמר, אמרה כי החברות יציעו פתרונות ללקוחות ממשלתיים ומהמגזר הפרטי כדי לסייע בהפחתת "סיכונים קוונטיים מתעוררים."


קראוטהמר הדגישה את חשיבות המעבר מניהול הצפנה המצריך שנים לשדרוג אלגוריתמים לזריזות קריפטוגרפית מתואמת - היכולת ללחוץ על כפתור ולשדרג את כל המערכת בבת אחת.


התנועה בשוק המחשוב הקוונטי משקפת את ההכרה הגוברת בפוטנציאל העצום של הטכנולוגיה, אך גם את האתגרים המשמעותיים העומדים בפני החברות בדרך למסחור מוצלח.


"עידן חדש של מחשוב קוונטי אמין"


חברות הטכנולוגיה הקטנות בתחום המחשוב הקוונטי רשמו לאחרונה עליות חדות בעקבות הצהרה אופטימית של מיקרוסופט, שהתנגשה עם דבריו הספקניים של מנכ"ל אנבידיה. מיקרוסופט טענה כי "אנו ניצבים בפתח עידן חדש של מחשוב קוונטי אמין" וצופה האצה משמעותית במחקר ובפיתוח בתחום במהלך 12 החודשים הקרובים.


מהצד השני, ג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיה, טען לאחרונה בכנס CES כי יידרשו בין 15 ל-30 שנה עד שמחשבים קוונטיים יהפכו "לשימושיים באמת".


עם זאת, נראה כי דווקא עמדתה האופטימית של מיקרוסופט זוכה לאמון המשקיעים. המומחים מצביעים על כך שלשני הצדדים יש אינטרסים מנוגדים: הואנג, שחברתו הרוויחה הכי הרבה מטרנד הבינה המלאכותית, חושש שהמחשוב הקוונטי יאיים על הדומיננטיות של שבבי אנבידיה.


מיקרוסופט, מצידה, מציגה נתונים מדאיגים לגבי מוכנות השוק לעידן הקוונטי. לפי מחקר שציטטה החברה, רק 12% מקרב מקבלי ההחלטות בעסקים דיווחו כי הארגונים שלהם ערוכים להעריך הזדמנויות בתחום. למרות זאת, מנהיגים בחברות גלובליות, קרנות השקעה וממשלות משקיעים מיליארדי דולרים בטכנולוגיה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה