המרוץ להצלת אינטל: מי יהיה המנכ"ל הבא שיקבע את עתידה של ענקית השבבים?
אינטל על פרשת דרכים - נפילה בפעילות העסקית, פספוסים והחמצות בתחום הטכנולוגי, קריסה במניה, פיטורי מנכ"ל; מי צפוי להיות המנכ"ל הבא ואיך הוא ינסה להוציא אותה מהבוץ?
אינטל מחפשת מנכ"ל אחרי פיטורי-התפטרות, פט גלסינגר. אבל היא מחפשת הרבה יותר מכך - ענקית השבבים במשבר גדול שהולך ומתפתח שמלווה באיבוד דרך, חוסר מיקוד, החמצות ופספוסים ואיבוד השוק לטובת המתחרות. כולם מדברים על פספוס שוק הבינה המלאכותית, אבל אינטל לא יודעת לזהות את הטרנדים בתעשיית השבבים כבר 20 שנים ולא מצליחה לייצר הובלה - היא חיה על הצלחות העבר, והמנכ"ל שייבחר יצטרך לעשות אחד משניים - להכין אותה לפיצול ומכירה, או לנסות להשביח אותה. אינטל היא חברה עם שני ראשים. ראש של פעילות ייצור שבבים (פאבים) שהולכת וגדלה, אך גם מפסידה. פעילות שהיא בסופו של דבר סוג של קומודיטיז, עם יתרונות לגודל. טייוואן סמיקונדקטורס היא המובילה העולמית והממשל האמריקאי רוצה להחזיר את הייצור הביתה - הוא מסבסד את אינטל והופך את הפעילות לכלכלית גם בייצור בארה"ב.
אינטל נסחרת ב-90 מיליארד דולר - קצת יותר מ-2% משוויה של אנבידיה;
אלא שבהגדרה זו פעילות עם שוליים צרים, זה לא פעילות מו"פ שמייצרת רווחיות גבוהה, זו פעילות שיכולה להיות מאוד משמעותית, אבל אין בה חלום. הראש השני של אינטל הוא פעילות המו"פ - אינטל עדיין חזקה בתחומים רבים ומייצרת הכנסות וגם בתחום ה-AI היא שחקנית, אבל שולית.
דרך אחת לטפל בצרות של אינטל זה קודם כל לפקס אותה דרך פיצול הפעילות לשתי חברות. מהלך כזה יכול להיעשות גם דרך מכירה - של אחת הפעילויות או שתיהן. זו כמובן שאלה של מחיר, אבל נזכיר שאינטל שווה 90 מיליארד דולר - זה קצת יותר מ-2% מהשווי של אנבידיה - 3.6 טריליון דולר, זה בער8.5% מהשווי של ברודקום. אינטל כיום היא לא בעשירייה הראשונה של חברות השבבים במבחן שווי השוק. זו נפילה חזקה, אבל אולי גם הזדמנות - יש כאלו שחושבים שזו הרצפה, לאן עוד אפשר לרדת? אחרי הכל, יש בחברה ערכים ויכולות. מצד שני, השווקים לימדו אותנו כבר מספר פעמים שמניות שנפלו גם ב-50%-60% יכולות להמשיך ליפול. הדרך למטה ארוכה.
- אלפבית מפתחת עסק של שבבים ובינה מלאכותית ששווה מאות מיליארדים
- מניית מיקרוצ'יפ ממשיכה ליפול - מאבדת 5%; האם היא איבדה את הדרך?
מנכ"ל חדש יכול לפצל, למכור, ייתכן שזה ילווה בהשבחת ערך, אבל זה ישנה לחלוטין את אינטל שאנחנו מכירים. אפשרות שנייה כאמור היא להשביח מבפנים. זה לא יהיה פשוט, זה ידרוש רה-ארגון והגדרת משימות ותוכנית ברורה להמשך, זה כרגע לא נראה הדבר שהדירקטוריון מאמין בו. הדירקטוריון רוצה בראש וראשונה שקט של תקופה מסוימת, אולי למכור בעמדה טובה יותר שהעסק נכנס למסלול צמיחה, אבל הוא כנראה לא בונה על השבחה פנימית לאורך זמן ללא תהליכי פיצול. עם זאת, ההנהלה כמובן שומרת על הקלפים קרוב לחזה.
בחירת המנכ"ל תאותת על המחשבה של הדירקטוריון. ככל שהמועמד הנבחר יהיה מקצועי יותר בשבבים ופחות מקצועי ברה ארגון, ניהול, מיזוגים ורכישות, כך יהיה דגש יותר על הבראה פנימית. ככל שהנבחר יהיה מוטה למיזוגים ורכישות, פיצולים ורה ארגון, זה יעיד על הכוונה של הדירקטוריון לפצל וכנראה למכור.
מועמדים פנימיים למנכ"לות אינטל
מישל ג'ונסטון הולטהאוס - מובילה כיום את קבוצת המוצרים של אינטל, היא אחת המועמדות הבולטות מבפנים. היא עובדת ותיקה באינטל ונחשבת למנהלת עם ניסיון עשיר בהובלת תחומים אסטרטגיים כמו מכירות, שיווק ופיתוח מוצרים. למרות זאת, ישנה ביקורת על חוסר ביכולת טכנולוגית מעמיקה ועל כך שהיא לא ידועה כאדם שמוביל מהלכים עצמאיים או חזון אסטרטגי ייחודי. חלק מהאנליסטים והמנהלים לשעבר טוענים שהיא "מנהלית" בעיקרה ולא בהכרח המנהיגה הדרושה כדי לבצע מהפכה בחברה.
- מיקרוסטרטג'י רכשה ביטקוין ב-1.1 מיליארד דולר
- בעקבות האיומים של טראמפ: החוזים על הקפה בשיא
- תוכן שיווקי כמה מצבים בהם עו"ד ירושות וצוואות הוא הכתובת עבורכם
דייוויד זינסנר - משמש כיום כמנהל כספים ראשי (CFO) של אינטל ואחד משני המנכ"לים הזמניים, נתפס כאדם עם הבנה פיננסית עמוקה ויכולת לנהל את החברה מבחינה כלכלית. עם זאת, זינסנר עצמו אמר שאינו מעוניין בתפקיד המנכ"ל, מה שמציב את מועמדותו בסימן שאלה.
גרגורי ברייאנט - מנהל בכיר לשעבר בקבוצת מוצרי המחשבים של אינטל וכיום באנלוג דיווייסז (Analog Devices), נחשב למועמד פנימי לשעבר בעל ניסיון טכנולוגי רחב והבנה מעמיקה של השוק. למרות שעזב את אינטל, חלק מהאנליסטים רואים בו מועמד פוטנציאלי לחזור ולהוביל את החברה.
מועמדים חיצוניים לניהול אינטל
ליפ-בו טאן הוא דמות מרכזית בעולם הטכנולוגיה, שהיה בעבר מנכ"ל Cadence Design Systems. הוא נחשב לאחד המנהלים המוערכים בתעשיית השבבים בזכות כישוריו בהובלת מהלכי שינוי אסטרטגיים גדולים. בעבר כיהן כחבר בדירקטוריון אינטל, אך עזב את תפקידו ב-2024 לאחר שלא הסכים עם האסטרטגיה של פט גלסינגר לפתיחת קווי הייצור של אינטל עבור לקוחות חיצוניים (Foundry). טאן ידוע גם כאדם המכיר לעומק את התרבות הארגונית של אינטל ויכול להתמודד עם אתגרי הניהול שבה. עם זאת, הוא נמצא בשלב בקריירה שבו לא ברור אם הוא יהיה מעוניין לקחת על עצמו את התפקיד המורכב של מנכ"ל אינטל.
רנה ג'יימס היא יזמית בולטת שהקימה את חברת Ampere Computing, המתמחה בשבבים עבור מרכזי נתונים. היא עבדה במשך שנים רבות באינטל ונחשבת לאסטרטגית מבריקה ומנהלת המתמקדת בביצוע יעיל. אף על פי שהיא מועמדת בעלת כישורים מרשימים, יחסי העבודה שלה עם דירקטוריון אינטל בעבר עלולים להוות מכשול. רנה הובילה פרויקטים רבים בתעשיית השבבים ונחשבת לדמות משפיעה בתחום, אך הצלחתה תלויה באפשרות לשיתוף פעולה עם הנהלת אינטל הנוכחית.
סטייסי סמית' היה חלק מאינטל במשך כמעט 30 שנה, שבהן שימש כסמנכ"ל כספים (CFO) והוביל את הנפקת Kioxia, חטיבת השבבים של טושיבה. סמית' מוערך מאוד על ידי אנשי החברה ונחשב לדמות שמביאה יציבות ואמון. הניסיון הרב שלו בניהול פיננסי ובהובלת פרויקטים מורכבים, יחד עם ההיכרות העמוקה שלו עם התרבות הארגונית של אינטל, הופכים אותו למועמד בעל פוטנציאל גבוה להחזיר את החברה למסלול של הצלחה.
קירק סקאוגן הוא מהנדס לשעבר באינטל, שצבר ניסיון בתפקידי ניהול בכירים בתחומי המחשבים האישיים ומרכזי הנתונים של החברה. כיום הוא משמש בתפקיד בכיר בלנובו, שם הוכיח את יכולתו להוביל צוותים ולהתאים את עצמו לשווקים משתנים. הרקע ההנדסי שלו והניסיון המעשי באינטל הופכים אותו לדמות מתאימה מבחינה טכנולוגית, אך לא ברור אם יש לו את החזון הנדרש להתמודד עם האתגרים הרחבים של אינטל.
ג'וני סרוג'י הוא אחד השמות הבולטים בעולם השבבים, בעיקר בזכות עבודתו באפל, שם הוא מנהל את פיתוח השבבים הפנימי של החברה. סרוג'י נחשב לדמות מובילה טכנולוגית עם הבנה עמוקה בתהליכי ייצור ופיתוח שבבים מתקדמים. עם זאת, קיימת סבירות נמוכה שהוא יעזוב את אפל לטובת אינטל, במיוחד לאור יציבותו והצלחתו בתפקיד הנוכחי.
מאט מרפי, מנכ"ל Marvell Technology, הוא מנהל בעל ניסיון עשיר בתחום השבבים, במיוחד בהתמקדות בטכנולוגיות חדשניות ובשוק מרכזי הנתונים. מרפי הפך את מרוול לחברה מובילה בתחום, עם דגש על חדשנות וצמיחה גלובלית. כמו במקרה של סרוג'י, לא ברור אם מרפי יהיה מעוניין לעבור לתפקיד באינטל בשלב זה בקריירתו.
סטיב מולנקופף, לשעבר מנכ"ל Qualcomm וכיום יו"ר חברת Boeing, מביא עמו רקע עשיר בתעשיית השבבים ובניהול חברות גלובליות גדולות. מולנקופף ידוע כאדם בעל חזון ויכולת לניהול מערכות מורכבות, מה שהופך אותו למועמד אפשרי לתפקיד מנכ"ל אינטל. הרקע שלו בתעשיית השבבים מאפשר לו להתמודד עם האתגרים הטכנולוגיים של אינטל.
סנג'יי ג'ה, שותף כללי ב-Eclipse Ventures ולשעבר מנכ"ל Motorola Mobility, הוא מנהל בעל רקע טכנולוגי חזק וניסיון בתפקידי ניהול בתעשיית הטכנולוגיה. ג'ה נחשב לאדם שמבין היטב את הדינמיקה של שוק השבבים ומסוגל להוביל תהליכי שינוי בארגונים גדולים. הוא הוזכר כמועמד אפשרי בזכות כישוריו הניהוליים ויכולתו לעבוד במצבי לחץ.
יכול להיות כמובן שבסוף ייבחר מנכ"ל שלא מהרשימה. אין רשימה סגורה. המנכ"ל יצטרך ללמוד טוב טוב את ההיסטוריה של אינטל, את ה-DNA שלה ולשנות אותו. ההיסטוריה רצופה בכשלונות מהדהדים, בפספוסים והחמצות. זה אולי נובע מיהירות ההנהלות הקודמות, מהתחושה שהם שולטים וימשיכו לשלוט בשוק. מה שהתברר כשגוי. הוא צריך להגיע צנוע מאוד, ובהינתן מצבה של אינטל בשוק, נראה שהצניעות של אינטל היא כבר לא רשות, היא חובה. מעמדה לא מאפשר לה להיות יהירה.
הנה תזכורות לפספוסים וההחמצות והחשיבות של הצניעות בעסקים. הגאווה והיהירות מביאים לטעויות ניהול קשות.
החמצת שוק הסמארטפונים
בעשור האחרון, שוק הסמארטפונים הפך לאחד השווקים הצומחים והחשובים ביותר בעולם הטכנולוגיה. בפועל זה התחיל עוד לפני כן, אבל אינטל, שהייתה אז יצרנית השבבים המובילה בעולם, החמיצה הזדמנות אסטרטגית להוביל גם בתחום זה. אינטל בחרה לא להשקיע בשוק המעבדים למכשירים ניידים בזמן ש-ARM ו-Qualcomm השתלטו על התחום. שבבים מבוססי ARM, שידועים בצריכת חשמל נמוכה ויעילות אנרגטית גבוהה, התאימו יותר לשוק הסמארטפונים.
פספוס המעבר ל-7nm
אינטל, שבעבר הובילה את תעשיית השבבים מבחינה טכנולוגית, התעכבה משמעותית בהשקת תהליכי ייצור בגודל 7 ננומטר. אינטל חוותה עיכובים טכנולוגיים וקשיים בייצור המוני של שבבים בגודל 7nm, בעוד TSMC ו-AMD הצליחו להקדים אותה ולתפוס את ההובלה בשוק. כתוצאה מכך, AMD הצליחה לנצל את ההזדמנות ולהתחרות בהצלחה רבה באינטל עם מעבדי Ryzen, שעקפו את מוצרי אינטל בביצועים וביעילות.
וכאמור פספוס שוק הבינה המלאכותית. אינטל זיהתה מאוחר מדי את הצורך במעבדים ייעודיים לבינה מלאכותית. החברה רכשה את Habana Labs ו-Nervana Systems, אך לא הצליחה לתרגם את הרכישות למובילות בשוק ה-AI.. אנביידה תפסה עמדה דומיננטית, ואינטל נותרה מאחור, עם נתח שוק זעום יחסית.
פספסה את רכישת אנבידיה
פספוס קשור בעקיפין להחמצה הקודמת היה בתחילת שנות ה-2000. אינטל פספסה הזדמנות לרכוש את אנבידיה, שהייתה אז שחקנית קטנה בשוק כרטיסי המסך.היו שיחות ומגעים ראשונים, אבל אינטל לא זיהתה את הדרייב והיכולות של החברה הקטנה. וכך אינטל נותרה מאחור בתחום ה-GPU והבינה המלאכותית.
כישלון האסטרטגיה של מודמי 5G
אינטל ניסתה להיכנס לשוק מודמי ה-5G עבור סמארטפונים, אך כשלה בתחרות מול Qualcomm. אינטל השקיעה מיליארדי דולרים בפיתוח מודמי 5G, אך נתקלה בבעיות טכנולוגיות ובחוסר יכולת לעמוד בקצב הפיתוח של המתחרות. כתוצאה מכך, אפל, שהייתה לקוח מרכזי של אינטל בתחום זה, בחרה לשתף פעולה עם Qualcomm. לבסוף, אינטל מכרה את עסקי המודמים שלה לאפל ב-2019.
אובדן נתח שוק בתחום השרתים
בעבר, אינטל שלטה כמעט לחלוטין בשוק מעבדי השרתים (Data Centers), אך בשנים האחרונות AMD הצליחה לנגוס בנתח השוק שלה עם מעבדי EPYC המתקדמים. אינטל נתקעה עם טכנולוגיות מיושנות ותהליך ייצור איטי, בעוד AMD הציעה פתרונות עם ביצועים טובים יותר וצריכת חשמל נמוכה יותר.
שאלות ותשובות: המשבר באינטל
מה גרם לקריסה הדרמטית במניית אינטל ב-2024?
השילוב בין כישלונות טכנולוגיים, תחרות גוברת מצד חברות כמו AMD ו-Nvidia, והשקעות לא מדויקות גרמו לירידה בביצועי החברה ובאמון
המשקיעים.
למה פוטר פט גלסינגר?
גלסינגר ניסה להוביל מהלך לשינוי אסטרטגי, כולל פתיחת עסקי הייצור של אינטל ללקוחות חיצוניים. אך הכישלון להניב תוצאות מהירות, לצד התנגדות פנימית, הובילו להדחתו.
מי המועמד המוביל לתפקיד
המנכ"ל?
ליפ-בו טאן נחשב לאחד המועמדים הבולטים, אך לא ברור אם הוא מוכן לקחת את התפקיד. מועמדים נוספים כוללים את רנה ג'יימס וסטייסי סמית'.
כיצד המנכ"ל הבא ישפיע על עתיד אינטל?
המנכ"ל הבא יצטרך להוביל אסטרטגיה טכנולוגית
ברורה, לחזק את מעמדה של אינטל בתחום הבינה המלאכותית, ולשקם את אמון המשקיעים. הבחירה במנהיג הנכון תהיה קריטית לעתיד החברה.
מה הסיכוי שאינטל תירכש?
בשוק נפוצו שמועות על רכישה אפשרית, כולל מצד Broadcom. עם זאת, כל מהלך כזה ידרוש אישור
רגולטורי, במיוחד אם מדובר במיזוג עם חברת שבבים אמריקאית אחרת.
האם אינטל מסוגלת לחזור לימי הזוהר שלה?
זה תלוי לחלוטין במנהיגות ובאסטרטגיה שתיבחר. אינטל עדיין מחזיקה במשאבים רבים ובמעמד ייחודי כיצרנית שבבים מובילה בארה"ב, אך הדרך
לשיקום ארוכה.
- 5.רונן 26/01/2025 20:08הגב לתגובה זווגם יותר מידי עובדים ותיקים שעולים המון כסף.
- 4.אלי 26/01/2025 15:49הגב לתגובה זוAmerica first אינטל תטוס תכף וחבל להיות בחוץ מידעניות טראמפ תשים את אינטל בחמישיה המובילה
- 3.שלטון הערב רב 26/01/2025 13:17הגב לתגובה זואת הרכישה של חברה לצפפות לרכב ב17 מיליארד דולרוגם בזמנו את חברת האנטי וירוס מקאפיזה הסיפור של אינטל
- 2.הבונוס סוף שנה הלך. (ל"ת)דנה 26/01/2025 12:11הגב לתגובה זו
- 1.עמית רהב מתאים להיות המנכל (ל"ת)ברקוני 26/01/2025 11:41הגב לתגובה זו