דונאלד טראמפ ארה"ב
צילום: AFP

עוד ניצחון לטראמפ: קולומביה הסכימה לקלוט מגורשים והוסר איום המכסים

רוי שיינמן | (4)

המשבר בין ארה"ב וקולומביה הגיע לסיומו לאחר שהממשל האמריקאי הודיע כי קולומביה הסכימה לקבל בחזרה מהגרים קולומביאנים שגורשו מארה"ב. בעקבות ההסכם, הנשיא דונלד טראמפ נסוג מאיומו להשית מכסים של 25% על יבוא קולומביאני ולהטיל סנקציות נוספות. עם זאת, המכסים נותרו "בכוננות" למקרה שממשלת קולומביה לא תעמוד בתנאי ההסכם. ההסכם הזה מעיד על הכיוון של טראמפ במלחמות מול ההגירה לארצות הברית - הוא יאיים בנשק החזק של ארה"ב: מכסים. מי שלא יתיישר יספוג מבחינה כלכלית. המשמעות היא שרוב המדינות יתיישרו לדרישות של ארצות הברית. מול סין זה יהיה קשה יותר, אבל מדובר ביריית הפתיחה במו"מ. גם טראמפ לא רוצה לשבור את הכלים. 


מה הוביל למשבר מול קולומביה?
המתיחות החלה לאחר שממשלת קולומביה סירבה לאפשר לשני מטוסים צבאיים אמריקאיים, שנשאו מהגרים קולומביאנים שנעצרו בארה"ב, לנחות בשטחה. טראמפ הגיב בציוץ מאיים ב-Truth Social, שבו טען כי מדובר בסיכון לביטחון הלאומי של ארה"ב והודיע על כוונתו להשית מכסים כבדים וסנקציות כלכליות על קולומביה. בתגובה, נשיא קולומביה, גוסטבו פטרו, איים להטיל מכסים על יבוא אמריקאי ולהעלות את מחירי המוצרים מארה"ב.

ההסכמה מאחורי הקלעים
לאחר מגעים דיפלומטיים אינטנסיביים בין הצדדים, הודיעו האמריקאים כי קולומביה הסכימה לכל התנאים שהציב טראמפ. שר החוץ של קולומביה, לואיס גילברטו מורילו, אישר כי המדינה תמשיך לקבל את אזרחיה המגורשים מארה"ב ותדאג להם לתנאים מכבדים. הנשיא פטרו אף צייץ: "נקבל את המטוסים עם דגלים ופרחים", מסר שמעיד על רצונו לשמור על שיח חיובי עם ארה"ב.

נפיצות כלכלית ושותפות אסטרטגית
איום המכסים כמעט והוביל לעימות כלכלי בין שתי המדינות, שנחשבות לשותפות קרובות בעשורים האחרונים. ארה"ב היא השותפה המסחרית הגדולה ביותר של קולומביה, עם היקף סחר דו-צדדי של יותר מ-39 מיליארד דולר ב-2022, בעיקר בתחומי הנפט, התירס וחלקי אלקטרוניקה. הטלת מכסים או סנקציות הייתה עלולה לפגוע משמעותית בכלכלה הקולומביאנית וגם באינטרסים האמריקאים באזור.

האם המשבר מאחורינו?
למרות ההסכם, טראמפ הדגיש שהמכסים על קולומביה יופעלו מידית אם המדינה לא תעמוד בהתחייבויותיה. הממשל האמריקאי מתכוון להמשיך לפקח על יישום ההסכם ועל קליטת המגורשים בתנאים מכבדים. בנוסף, ייתכן שההסכם יעלה שאלות נוספות על היחסים בין המדינות ועל השפעת מדיניות ההגירה של טראמפ.


שאלות ותשובות

מה היה המוקד של המשבר בין ארה"ב לקולומביה?
המשבר פרץ כאשר קולומביה סירבה לקבל שני מטוסים צבאיים אמריקאיים שנשאו מהגרים קולומביאנים שנעצרו בארה"ב. טראמפ הגיב באיום להטיל מכסים וסנקציות.

כל הכותרות

איך נפתר המשבר?
לאחר מגעים דיפלומטיים, קולומביה הסכימה לקבל את המגורשים בתנאים מכבדים, וטראמפ נסוג מאיומיו להטיל מכסים.

קיראו עוד ב"גלובל"

מה היו הסנקציות שטראמפ איים להטיל?
טראמפ איים במכסים של 25% על יבוא קולומביאני, סנקציות כלכליות על בכירים בקולומביה והגבלות על סחר ואשרות.

מה המשמעות הכלכלית של הסכם כזה?
ההסכם שומר על יחסי הסחר הקרובים בין המדינות, שמסתכמים במיליארדי דולרים בשנה, ומונע פגיעה בכלכלות של שתי המדינות.

מה קולומביה הרוויחה מההסכם?
קולומביה הצליחה להימנע ממכסים כבדים שעלולים היו לפגוע בכלכלתה, ושמרה על יחסיה הטובים עם ארה"ב.

מה צפוי בעתיד?
המשבר אולי נפתר, אבל ארה"ב תפקח מקרוב על יישום ההסכם, והיחסים בין המדינות ייבחנו על רקע מדיניות ההגירה של טראמפ.


תגובות לכתבה(4):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    שי.ע 27/01/2025 09:27
    הגב לתגובה זו
    יש מדינות שיכולות להחזיר לו מלחמהאבל קולמביה זאת בטוח לא אחת כזאת. יכולה לתקיים בקלות מלחמת סחר שתפגע קשה בכלכלות העולם.
  • 2.
    הצעה בעניין חרדים 27/01/2025 09:20
    הגב לתגובה זו
    אולי קולוביה תקלוט גם את החרדים .מוכן לשלם רק שיילכו כבר
  • דב 27/01/2025 12:41
    הגב לתגובה זו
    לקולומביה ולכל מדינה לקלוט את שמאלנים אויבי העם היהודי
  • 1.
    מצחיק. קולומביה לא מוכנה לקבל את אזרחיה. (ל"ת)
    קולומביאני 27/01/2025 08:47
    הגב לתגובה זו