לקראת פתיחת שבוע המסחר בוול סטריט - האנליסטים מנתחים
הסטארטאפ הסיני DeepSeek הביא לירידות של 1% ושל 1.3% ב-S&P 500 ובנאסד"ק בהתאמה בשבוע שעבר; למה לצפות אחרי שהאבק שקע ואילו חברות ידווחו השבוע?
השבוע שעבר נסגר באדום בוול סטריט כאשר ה-S&P 500 ירד ב-1% והנאסד"ק ב-1.3%. הסיבה הייתה הסטארטאפ הסיני DeepSeek ששחרר לעולם מודל בינה מלאכותית שערער את הנחת היסוד העיקרית בקרב מניות השבבים - שיותר השקעות שווה יותר ביצועים. העליות במדדים בשנה-שנתיים האחרונות הגיעו בזכות מניות הטכנולוגיה הגדולות, וגם בזכות חברות השבבים, ובראשן אנבידיה NVIDIA Corp. -3.67% , שמייצרות ומבצעות השקעות ענק בכדי לבסס את מעמדן כמובילות בתחום הבינה המלאכותית.
המודל הסיני מאיים לשנות את זה. אם הטענות על כך שהמודל משיג אותם ביצועים, או אפילו ביצועים טובים יותר, מהמודלים המערביים, המשמעות היא לא רק שחלק גדול מההוצאות של ענקיות הטכנולוגיה וההכנסות של חברות השבבים לא מוצדקות, זה גם אומר שהן לא יימשכו בהסתכלות קדימה. אנבידיה סגרה את אחד השבועות הגרועים שלה עם ירידה של 16%, וקשה לדעת האם האירוע מאחורינו או שזו רק ההתחלה.
בנוסף, אתמול נכנסו לתוקף באופן רשמי המכסים של טראמפ, וכאשר הבית הלבן הוציא את ההודעה הרשמית ביום שישי הוא העביר את המדדים בבורסה מעליות לירידות. מה האנליסטים חושבים על סערת DeepSeek אחרי שהיא נרגעה ולמה עוד לצפות בשבוע המסחר בוול סטריט?
מדד ה-PCE לחודש דצמבר והמכסים של טראמפ
"מדד המחירים של
ה-PCE הוסיף 0.3% בדצמבר, בהתאם לצפי", כותב יוני פנינג, האסטרטג הראשי של מזרחי טפחות. "הרבה מהתרומה החודש מיוחסת למחירי האנרגיה, עם זינוק חריג של 2.7% בקטגוריה, על רקע התמשכות העליות במחירי הגז הטבעי, גם בארה"ב. נצפה
שמחירי הדלק בתחנה יצטרפו לחגיגה בינואר. אבל משם לקראת האביב סביר מאוד שנתחיל לראות ירידות בקטגוריה. לצד זאת, נתוני התוצר בארה"ב הצביעו על קצב צמיחה מתון יחסית, במהלך הרבעון הרביעי, של כ-2.3% - שפל של שלושה רבעונים, ונמוך מכ-80% מנתוני הצמיחה הרבעוניים של ארבעת
השנים האחרונות".
"בנוסף, אם שלושת החודשים הבאים היו ממשיכים בדרכו של התון ה-PCE מהשבוע שעבר, גם אם לא היינו מגיעים ממש ליעד ה-2%, היינו צפויים להתקרב אליו מאוד. מצד שני, אתמול נכנסו לתוקף מכסים של 25% על קנדה ומקסיקו, ו-10% נוספים
על סין. מנעד ההערכות לאיך המכסים ישפיעו על האינפלציה, וכמה תספוג שרשרת האספקה, הוא רחב. אבל ההערכות נעות סביב אחוז שלם של תוספת אינפלציה רק על זה", מוסיף פנינג.
יונתן כץ וכלכלני לידר שוקי הון התייחסו לדבריו של פאוול בהחלטת הריבית בשבוע שעבר, בה הוחלט להשאיר את הריבית על רמה של 4.5%: "פאוול צינן את הציפיות להורדת ריבית מהירה, כאשר הצמיחה איתנה וסביבת האינפלציה גבוהה יחסית:
"The broad sense of the committee is that we don’t need to be in a hurry to adjust our policy stance”.
- פורטיסימו משקיעה 120 מיליון דולר בסטרטסיס
- הפגישה בין טראמפ לג'נסן הואנג: הקרב על שליטה בטכנולוגיית השבבים והבינה המלאכותית
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
"הפד צפוי להוריד את הריבית 1-2 פעמים במחצית השנייה של השנה, אך קיימת אי וודאות סביב מדיניות מכסי היבוא של טראמפ".
"בניגוד לבנק המרכזי האירופאי, הקנדי והשבדי, הפד' לא הוריד ריבית בשבוע
שעבר ולפי דבריו לא ממהר לעשות זאת בקרוב", כותב אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב. "חשש מפני חזרת האינפלציה, עליות המחירים כתוצאה מצעדי הממשלה החדשה והצמיחה הגבוהה בולמים לעת עתה המשך הורדות ריבית הפד'. להערכתנו,
הפד' יחזור להוריד ריבית מוקדם יותר ויוריד אותה בשיעור גבוה יותר מהתחזיות הנוכחיות ל-2 הורדות במהלך השנה:
אינפלציית ה-PCE בארה"ב עמדה בסוף 2024 ברמה של 2.6% ו-PCE Core על 2.8%. עם זאת, הקצב בחצי השנה האחרונה ירד ל-2.2% ו-2.3% בהתאמה.
לפיכך, על פי מדד המחירים המועדף ע"י הפד', יעד האינפלציה כמעט הושג. בנוסף, להערכתנו הצמיחה בכלכלה האמריקאית צפויה להאט. התמתנות בצריכה הפרטית צפויה להוריד את האינפלציה מהר יותר. באשר להשפעת המכסים על האינפלציה - על פי המחקר שפרסם לאחרונה מכון מחקר ידוע Peterson
Institute for International Economics (PIIE), השפעת עליית המכסים בשיעור של 25% על היבוא ממקסיקו ומקנדה ושל 10% על היבוא מסין, כפי שהכריז הממשל, תעלה את האינפלציה בארה"ב ב-0.8% בשנתיים במצטבר. נראה, שעלייה בשיער זה באינפלציה כבר מתומחרת. ציפיות האינפלציה הגלומות
בארה"ב עלו מאז ספטמבר בכ-1.5% לכמעט 3%".
מה חושבים האנליסטים על סערת DeepSeek אחרי שהרוחות נרגעו?
למרות החששות בשוק להם DeepSeek גרמה, יש אנליסטים שלא מתרגשים: "מודל ה-AI של דיפסיק, שפותח בעלות מזערית ובמשאבים דלים בהשוואה למתחרים, העלה שאלות לגבי הביקוש העתידי לשבבים עוצמתיים, דבר שהוביל לירידות, לפחות בתחילה, של מנייתה של אנבידיה. המשקיעים בוחנים כעת מחדש את אסטרטגיית הרכש של ענקיות הטכנולוגיה, 'שבעת המופלאות', וענת הדו"חות תספק לנו הצצה ראשונה לאופן שבו הופעתה של דיפסיק משפיעה על התחום", כותבת סילביה יבלונסקי מנכ"לית ומנהלת השקעות ראשית בחברת ההשקעות האמריקאית Defiance.
"בטווח הארוך, ההתפתחות הזו עשויה דווקא להגדיל את הביקוש לפתרונות AI, ובכך גם להיטיב עם אנבידיה. החדשנות
של אנבידיה, ונתוניה הפיננסיים האיתנים, ממצבים אותה בעמדה טובה להמשך הצמיחה - ועל כן הנסיגה הנוכחית עשויה להוות הזדמנות קנייה", מוסיפה יבלונסקי.
"אני לא יכול שלא לחייך כשאני קורא שסין מרסנת את תעשיית השבבים המערבית", כותב אלכס פוסטה, הכלכלן הראשי של אנדבנק. "המציאות היא שתחרות בתחום זה אינה רק עניין של שאפתנות, אלא של גישה לטכנולוגיה, ידע ורשת שיתוף פעולה גלובלית שלקח עשרות שנים לבנות. כשאני שומע ש'סין מרסנת את תעשיית השבבים המערבית' אני מדמיין שמישהו עומד להדיח את רוג'ר פדרר בווימבלדון... כשהוא אפילו לא למד להחזיק נכון את המחבט. מבלי להיות מומחה טכני בתחום, הניסיון שלי כמנהל השקעות בבנק בו אני עובד והשנים המוקדשות להשקעה בחברות בתחום, תמיד עם המחויבות להבין לעומק את הערך של כל אחת מהן, מאפשרים לי לחלוק פירוט של מרכיבי המפתח של שבב ומדוע כל כך מורכב להיות מוביל בכל אחד מהם".
"תעשיית השבבים היא רשת היפר-מיוחדת של ידע ושיתוף פעולה שהיא בהכרח גלובלית", כותב פוסטה. "אף אחד, ובוודאי לא סין במצבה הנוכחי, לא יכול לרסן את תעשיית השבבים המערבית. לא רק שסין מתמודדת עם סנקציות שמונעות ממנה גישה לרכיבים קריטיים באקוסיסטם הזה, היא גם לכודה בפער טכנולוגי מבני. שבבי מוליכים למחצה נמצאים בליבת הכלכלה הדיגיטלית. הייצור שלה הוא חלק מאחת התעשיות המורכבות והמתוחכמות ביותר, אם לא ביותר. אין זה אפשרי שמדינה מבודדת, הכפופה למשטר סנקציות וגישה מוגבלת למפתחי רכיבי שבבים, תהפוך למובילה בתעשיית השבבים. המבנה של תעשייה זו מוגדר על ידי הרכיבים בתוך שבב".
"באופן מציאותי, אומה, אזור או גוש של מדינות לא יכולים להיות מובילים בתעשיית השבבים", מוסיף פוסטה. "הייתי מעז לומר שזה לא יכול להיות, גם אם זה משולב היטב במערכת האקולוגית כולה. תעשיית המוליכים למחצה היא גלובלית מאוד, עם פיצול קיצוני של ידע וטכנולוגיות נחוצות. תארו לעצמכם שלאומה, או לגוש המדינות, יש מגבלות בגישה למערכת האקולוגית הזו. אי אפשר בשום פנים ואופן לתת אמינות לביטויים כמו אלה ששמעתי השבוע בעיתונות, כמו 'סין בודקת את ייצור השבבים מהמערב'. מול אמירה כזו, אי אפשר לדעת אם להגיב בניתוח טכני או פשוט להנהן בהתפנקות, תוך כדי שרטוט החיוך ששומרים לסיפורי מדע בדיוני מסופרים היטב".
זבז'ינסקי טוען כי "רמת הסיכון בשוק המניות האמריקאי עלתה. להערכתנו, הצמיחה בכלכלה האמריקאית הולכת לרדת השנה בעקבות היחלשות בצריכה הפרטית. יישום מדיניות המכסים והצעדים האחרים של הממשלה בארה"ב צפויים לפגוע בפעילות הכלכלית בשנה הקרובה. סימני השאלה לגבי התמחור בשוק המניות שקשור ל-AI התגברו בשבוע האחרון. רמת הסיכון בכלכלות האחרות בעולם, בפרט באירופה, עלתה. על רקע האתגרים הכלכליים שציינו בנקודות הקודמות, האופטימיות בשוק המניות גבוהה גם בקרב המשקיעים וגם האנליסטים. התמחורים גבוהים. החשיפה למניות בתיקי המשקיעים השונים ברמות גבוהות מאוד. בשורה התחתונה: אנחנו ממליצים להוריד חשיפה לאפיק המנייתי מחשיפה בינונית לבינונית-נמוכה".
עונת הדוחות ממשיכה
אחרי דוחות של כמה ענקיות בשבוע שעבר כמו מיקרוסופט, טסלה, מטא, אפל, אינטל ועוד, עונת הדוחות ממשיכה גם השבוע עם חברות ענק. "הדו"חות עד כה של חברות הטכנולוגיה המחישו כי הביקושים לפתרונות AI היו גבוהים ברבעון הרביעי, ולפי התחזיות של החברות, צפויים להמשיך להיות גבוהים גם לאורך 2025", כותב פול מרינו סמנכל הכנסות בחברת ההשקעות Themes. "כך למשל, מנכ"ל ASML העריך כי החדשנות שמציג מודל דיפסיק לא רק שלא תפגע בביקושים בתעשיית השבבים, אלא רק תגביר אותן".
לגבי מניית טסלה Tesla 1.08% , מרינו כותב: "מניית טסלה המשיכה לטפס מעלה חרף פספוס בהכנסות ובמסירות. ועם זאת, מניית טסלה כבר לא נסחרת על סמך תוצאותיה כחברת רכב רגילה, אלא על בסיס ההבטחה בתחום המכוניות האוטונומיות, AI ורובוטיקה. המניה עצמה עלתה בעקבות הדו"ח על רקע הבטחה של אילון מאסק על כך שהחברה תעמוד בלוח הזמנים ותוציא לשוק את הרובוטקסי ב-2026".
אחת החברות הבולטות שתדווח השבוע היא גוגל Alphabet 1.57% . בבנק אוף אמריקה כותבים לקראת הדוחות: "גוגל צפויה לעמוד או אף לעלות על תחזיות הרווח וההכנסות ברבעון הרביעי, בעיקר בזכות ביצועים חזקים של עסקי הפרסום. הצלחתה של מטא ברבעון הרביעי והערות חיוביות לגבי המסחר האלקטרוני תומכות בתוצאות חזקות של גוגל. בדיקות שוק אף מצביעות על כך שפרסומות ה-AI Overview סייעו לתמחור החיפוש.
למרות הערכות מופחתות עקב ייסוף הדולר, גוגל עשויה לעלות על תחזיות האנליסטים עם הכנסות של 81.5 מיליארד דולר ורווח למניה של 2.12 דולר. בתחום הענן, הצפי הוא להכנסות מעל התחזיות. החברה ממשיכה להתמקד בחיסכון בעלויות, עם צמיחה מתונה בכוח האדם. המשקיעים יתמקדו בהערות לגבי תחרות בתחום ה-AI, השפעת Gemini 2.0 ופרסומות ה-AI Overview, וכן תחזיות לגבי 2025. האנליסטים אופטימיים לגבי גוגל, מאמינים שהשוק אינו מתמחר את הפוטנציאל של פרסומות ה-AI Overview ומצפים להמשך פעולות לחיסכון בעלויות".
הלו"ז המלא לדוחות השבוע: