אינטל
צילום: אייסטוק
ענקית במשבר

הורדת תחזית לאינטל - האם ענקית השבבים יכולה עוד לרדת?

בבנק אוף אמריקה מספקים המלצת מכירה מוסוות; ברוב הבנקים להשקעות הורידו את התחזיות לחברת השבבים; מכירה, פיצול, סובסידיות בייצור - האסטרטגיה לא ברורה, עדיין מחפשים מנכ"ל

רוי שיינמן | (2)
נושאים בכתבה אינטל

אינטל במשבר שהולך ומחריף. אין נקודות אור בדוח הכספי ובתחזית שסיפקה ההנהלה הזמנית של ענקית השבבים. נראה שמה שמחזיק את המשקיעים הוא החשיבות של החברה לממשל האמריקאי, כשהסובסידיות והמענקים יהפכו את ייצור השבבים לכדאי בהמשך. אבל בינתיים אתם צופים בגורילה שקורסת. מדי פעם נזרקות לאוויר הודעות, הערכות שמועות על פיצול ורכישה בחלקים. זו אופציה, אפילו אופציה טובה, אבל אחרי שהמניה מזנקת, מגיעה רגיעה. אינטל עם כל ההיסטוריה המרשימה שלה שווה כ-2% מאנבידיה. ופשוט יותר - אנביידה שווה פי 50 מאינטל. ככה חולפת תהילת עולם.

משקיעים מתוחכמים יכולים להעריך שהרצפה קרובה, השינוי קרוב, אחרי הכל יש לחברה הזו נכסים גדולים - טכנולוגיים, הנדסיים, פטנטים, יכולות ייצור ואינטגרציה ועוד. אבל קשה מאוד להציף את זה, ואין כעת מנכ"ל שיכול לקחת פיקוד. המנכ"ל הקודם פט סלינגר הועזב לפני מספר חודשים והדירקטוריון מחפש מנכ"ל שיעשה שינוי. זה הקלף האחרון של החברה הענקית הזו שנמצאת בנסיגה כבר שני עשורים, אז הפעם החיפושים מאוד מדוייקים. אי אפשר לפשל כמו עם גלסינגר. אגב - גלסינגר אמר שבוע שעבר בעת הנפילה במניית אנבידיה כשנודע על דיפסיק והמודל צ'אט המתקדם שלה, שהוא קנה מניות אנבידיה. מעבר לכך שזה ממש לא לעניין שמנכ"ל שרק עזב את החברה קונה מניות של מתחרה ואומר שהיא מהפכה גדולה, הוא מופסד - אנבידיה המשיכה ליפול. אמרנו לכם שלא בטוח להקשיב למי שטעה פעם אחר פעם עם האסטרוגיה של אינטל. 

כך או אחרת, אחרי הדוח של אינטל, פרסם בנק אוף אמריקה (BofA)  סקירה קשה על החברה. מחיר היעד שהיה גם ככה נמוך - 21 דולר, ירד ל-19 דולר. האנליסטים מסבירים שהמצב בקבוצה מאוד מורכב עם אתגרים משמעותיים במגזרי המעבדים והייצור. האנליסטים מספקים המלצת חסר למניה שזה במילים אחרות - למכור את המניה.



הבעיות המרכזיות של אינטל

על פי האנליסטים לאינטל אין נוכחות בתחום ה-AI – אינטל מתקשה להתחרות בתחום המעבדים למחשוב בינה מלאכותית (AI), שמהווה את מנוע הצמיחה של תעשיית השבבים. בזמן שחברות כמו אנבידיה (Nvidia) ו-AMD מתקדמות משמעותית, אינטל עדיין נאבקת לייצר אלטרנטיבה תחרותית.


כמו כן, שוק ה-CPU בירידה – תחום המעבדים למחשבים אישיים ושרתים, שבו אינטל שלטה במשך עשורים, נמצא במגמת ירידה. הביקוש למחשבים אישיים (PC) לא מתאושש מספיק לאחר הירידה במכירות בתקופת הפוסט-קורונה, ובתחום השרתים החברה מאבדת נתח שוק לטובת AMD.


בעיות נוספות:


המשך העיכובים בייצור – תהליך הייצור בטכנולוגיית 18A, שאמור להיות הקפיצה הגדולה של אינטל, ממשיך להתעכב. השקת מעבד השרתים Clearwater Forest, שהייתה אמורה לקרות ב-2025, נדחתה לחצי הראשון של 2026. זה מותיר את אינטל עוד שנה שלמה ללא פתרון תחרותי מול AMD בשוק השרתים.


לחץ על שולי הרווח – אינטל צופה ששולי הרווח הגולמי שלה יעמדו על 36% בלבד ברבעון הראשון של 2025, רמה שנחשבת לשפל היסטורי עבור החברה. מדובר בירידה משמעותית, כאשר בעבר שולי הרווח של אינטל נעו סביב 60% ויותר.


תלות הולכת וגדלה במיקור חוץ – אינטל נאלצת להסתמך יותר ויותר על יצרני שבבים חיצוניים כמו TSMC (יצרנית השבבים הטייוואנית) כדי להוציא לפועל את הייצור של חלק מהמעבדים המתקדמים שלה. המשמעות היא עלויות ייצור גבוהות יותר, תחרות על זמינות פסי הייצור של TSMC מול מתחרים כמו אנבידיה, וחשש שאינטל מאבדת את מעמדה כחברה המובילה בשוק הייצור העצמאי.


מנגד, לאינטל יש נוכחות חזקה בשוק הארגוני – למרות ההיחלשות, אינטל עדיין שומרת על נוכחות יציבה בשוק המחשבים הארגוניים, שם לחברות רבות יש עדיין תלות בטכנולוגיות שלה. נקודת אור נוספת היא להערכת האנליסטים הקיצוץ בהוצאות כדי לשרוד את המשבר – אינטל מבצעת קיצוץ משמעותי בהוצאות התפעוליות ובהשקעות ההון שלה. החברה מקווה שהצמצום הזה יוביל לשיפור הרווחיות בהמשך.


כמו כן, מסבירים האנליסטים שלקבוצה יתרון גיאופוליטי משמעותי – אינטל היא יצרנית שבבים אמריקאית גדולה, ובמציאות שבה ארה"ב מגבילה את הייצוא של שבבים מסוימים לסין, היא יכולה להרוויח מהשקעות ממשלתיות וממדיניות שמטרתה לחזק את הייצור המקומי. בנוסף, אם ארה"ב תטיל מכסים נוספים על ייבוא שבבים מסין או טייוואן, אינטל עשויה להפוך ליצרנית מועדפת בשוק המקומי.


התחזיות להמשך – כמה אינטל תכניס ב-2025 וב-2026?

בנק אוף אמריקה הפחית את תחזיות ההכנסות של אינטל לשנים הקרובות, וצופה הכנסות של 54.4 מיליארד דולר בשנת 2025 ושל 57.8 מיליארד דולר בשנת 2026. מדובר בירידה לעומת הציפיות הקודמות, והבנק מסביר שהירידה בהכנסות צפויה להימשך בגלל התחרות העזה והבעיות בייצור.


תחזית הרווח לשנים הקרובות: הבנק הוריד את התחזיות ב-36% עבור 2025 וב-33% עבור 2026, מה שמשקף הערכה מחמירה מאוד בנוגע ליכולתה של אינטל לשפר את הביצועים הפיננסיים שלה. כמעט כולם הורידו ציפיות כשהקונסנזוס הוא לרווח של 0.5 דולר למניה השנה ו-1.2 דולר למניה בשנה הבאה. זה אומר שהשנה היא עוד שנת מעבר, וגם הרווח לשנה הבאה לא מייצר אטרקטיביות במבחן של מכפיל הרווח - מדובר על מכפיל רווח עתידי של 17.



תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    ירון 02/02/2025 17:56
    הגב לתגובה זו
    מספיק שימונה מנכל או שימכרו כמה נכסים והמניה תקפוץ
  • 1.
    עור 02/02/2025 17:38
    הגב לתגובה זו
    זאת חברה ענקית בשווי שוק מצחיק של 80 מיליארד וחוב של 28 מיליאד. אם יקחו את החבהר וימכרו רק את הברזלים שלה יקבלו כפול