הפגישה בין טראמפ לג'נסן הואנג: הקרב על שליטה בטכנולוגיית השבבים והבינה המלאכותית
אתמול התקיימה פגישה נדירה בבית הלבן בין נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, למנכ"ל חברת אנבידיהNVIDIA Corp. -3.67% , ג'נסן הואנג. מטרת הפגישה הייתה לדון במדיניות היצוא של שבבים מתקדמים, ברקע החשש הגובר מפני התחזקות טכנולוגיית הבינה המלאכותית של סין והאתגר שמציבה חברת DeepSeek הסינית.
השיחה התמקדה בשלושה נושאים מרכזיים: התגברות התחרות מצד סין - האם DeepSeek מאיימת על ארה"ב?; המשך ההגבלות על יצוא השבבים המתקדמים לסין והשלכות כלכליות אפשריות ובחינה האם מכסים נוספים על תעשיית השבבים יסייעו או יפגעו בתעשייה האמריקאית?
DeepSeek – האיום הסיני החדש שמדאיג את הבית הלבן
אחת הסיבות המרכזיות לפגישה הייתה הזינוק המשמעותי של חברת DeepSeek, שנחשבת לחלוצה בטכנולוגיות בינה מלאכותית זולות ויעילות. טראמפ הביע חשש שהטכנולוגיה של DeepSeek עלולה לערער את העליונות של החברות האמריקאיות, ובראשן אנבידיה.
עם זאת, טראמפ העלה טענה מפתיעה בפגישה: "למה להשקיע מיליארדים בפיתוח מודלים אמריקאים חסכוניים, אם הסינים כבר מפתחים פתרון זול?"
הואנג, מצדו, ניסה להבהיר שהסתמכות על טכנולוגיות זרות מסכנת את הביטחון הלאומי של ארה"ב: "ההתפתחות של DeepSeek היא תוצאה ישירה של ההגבלות על היצוא שלנו. כשאנחנו לא מספקים את המוצרים שלנו, הסינים מפתחים פתרונות בעצמם – וזה רק מחזק אותם."
טראמפ רוצה להגן על התעשייה – אבל האם מכסים נוספים יועילו?
הנשיא טראמפ הכריז לאחר הפגישה על כוונתו להטיל מכסים נוספים על תעשיית השבבים – מהלך שאמור להגן על היצרנים האמריקאים. המטרה של טראמפ היא לעודד את החברות לייצר שבבים בתוך ארה"ב, במקום להסתמך על ייצור חיצוני בסין או בטייוואן. אבל כאן טמון הפרדוקס: מצד אחד, זה יגדיל את הייצור המקומי ויעזור ליצור מקומות עבודה בארה"ב. מצד שני, זה עלול להעלות את מחירי השבבים ולהקשות על חברות כמו אנבידיה להתחרות בשוק הבינלאומי. ג'נסן הואנג הביע חשש שהמהלך דווקא יפגע במעמדה של אנבידיה, שכן החברה נשענת במידה רבה על מפעלים בטייוואן ודרום קוריאה.
הגבלות היצוא – האם הן באמת אפקטיביות?
כבר ב-2022 הטיל הממשל האמריקאי הגבלות על מכירת שבבי H100 של אנבידיה לסין, בטענה שהם משמשים לפיתוחים צבאיים. אנבידיה ניסתה לעקוף את ההגבלות על ידי פיתוח גרסאות מוחלשות כמו H800 ו-H20, אך כעת טראמפ שוקל להגביל גם את הדגמים האלו. המהלך הזה מעלה שאלות משמעותיות: האם זה באמת עוצר את ההתקדמות הסינית, או רק דוחף אותם לפתח טכנולוגיות עצמאיות? האם האיסור הזה יוביל להפסדים גדולים עבור חברות אמריקאיות כמו אנבידיה, AMD ואינטל?
מנכ"ל אנבידיה הדגיש בפני טראמפ שהמכירות לשוק הסיני מהוות למעלה מ-20% מהכנסות החברה, ולכן כל מגבלה נוספת תפגע ברווחיות ותצמצם את התקציב למחקר ופיתוח.
לפי גורמים בבית הלבן, הפגישה בין טראמפ להואנג הייתה אמנם חיובית, אך לא הביאה להחלטות מיידיות. טראמפ יצטרך להכריע בין שתי גישות מנוגדות: להגביר את ההגבלות על יצוא השבבים לסין כדי למנוע מהם להתקדם טכנולוגית. או לאפשר מכירת שבבים לסין כדי למנוע פגיעה בחברות האמריקאיות, שעלולות להפסיד נתח שוק קריטי.
- 1.לרון 02/02/2025 18:24הגב לתגובה זושבשוק ההון לא ממש לומדיםטראמפ פשט רגל פעמיים ועוד מיני ירקותהקורונה הסינית כנראה לא לימדה אף היאוכשמגיע סוס מישהו שיודע יותר ממך אתה מתעלם למהכי אתה הראש ולא משנה איזה ראש ואיפהכולכם חכמים נבונים יודעים את התורה