סיכום חודש ינואר בשווקים: הדאקס הגרמני מעל כולם
השווקים האירופיים מובילים את העליות בינואר עם זינוק של 9.1% בדאקס הגרמני; קהילת המשקיעים עדיין חלוקה לגבי השפעת מדיניות המכסים החדשה של טראמפ על שווקי המניות והקריפטו
שווקי המניות העולמיים פתחו את 2025 עם מומנטום חיובי חזק, כאשר המדדים האירופיים, ובראשם הדאקס הגרמני, מובילים את העליות. הדאקס רשם זינוק מרשים של 9.1% בינואר, הביצוע החודשי הטוב ביותר שלו מאז נובמבר 2023. גם שאר המדדים האירופיים הציגו ביצועים חזקים, עם עלייה של 7.6% במדד הקאק הצרפתי ו-6.6% במדד הפוטסי הבריטי. מדד Stoxx Europe 600 הרחב הגיע לשיא כל הזמנים עם עלייה של 6.3% בינואר.
הביצועים החזקים של השוק האירופי נתמכו על ידי מספר גורמים: ראשית, נתוני האינפלציה המעודדים מחזקים את ההערכות כי הבנק המרכזי האירופי יוריד את הריבית במהלך 2025. שנית, החברות האירופיות נסחרות במכפילי רווח אטרקטיביים ביחס לשווקים אחרים בעולם.
בארצות הברית, המדדים המובילים הציגו עליות מתונות יותר. מדד דאו ג'ונס עלה ב-5.5%, ה-S&P 500 רשם עלייה של 3.2%, והנאסד"ק התקדם ב-1.9%. העליות נתמכו בדוחות כספיים חיוביים, במיוחד מחברות הטכנולוגיה כמו ענקית הרשתות החברתיות מטאMeta Platforms .
ביפן, בניגוד למגמה העולמית, מדד הניקיי ירד ב-1.1% בינואר. הירידה משקפת חששות מהתחזקות הין היפני והשפעתו על יצואניות יפניות גדולות.
האנליסטים מעריכים כי המומנטום החיובי בשווקי המניות העולמיים צפוי להימשך לאורך 2025, עם תחזית לעלייה של כ-10% במדד MSCI All Country World עד סוף השנה. התחזית נשענת על ציפיות להורדות ריבית מצד הבנקים המרכזיים והמשך התמתנות האינפלציה. במיוחד באירופה, האנליסטים אופטימיים לגבי המשך המגמה החיובית. הערכות הרווח לחברות הגרמניות צפויות לצמוח ב-12% ב-2025, כאשר מכפילי הרווח עדיין נמוכים יחסית לממוצע ההיסטורי.
הסיכונים העיקריים
קיימים מספר סיכונים שעלולים להשפיע על המשך המגמה החיובית. המתיחות הגיאופוליטית, שינויים במדיניות המוניטרית, ומלחמת הסחר המתפתחת בין ארה"ב לשותפותיה מהווים גורמי סיכון משמעותיים.
החלטתו האחרונה של הנשיא טראמפ להטיל מכסים על יבוא מקנדה, מקסיקו וסין מוסיפה אי-ודאות לשווקים. המכסים, שנכנסו לתוקף בתחילת פברואר, עלולים להשפיע על שרשראות האספקה הגלובליות ולהגביר את הלחצים האינפלציוניים.
השווקים הפיננסיים צפויים להגיב בתנודתיות משמעותית, במיוחד בשוקי המטבע. לפי ג'נס נורדוויג, מייסד Exante Data, השווקים לא היו מוכנים לזעזוע הזה, שכן המכסים על קנדה ומקסיקו לא היו צפויים. קרנות המעקב אחר המניות המקסיקניות והקנדיות כבר הראו ירידות של 2% ו-1.3% בהתאמה, וצפויה תנודתיות נוספת.
הצרכנים האמריקאים צפויים לחוש את ההשפעה באופן מיידי, במיוחד במחירי המזון והדלק. מכיוון שמקסיקו מספקת כמחצית מהפירות והירקות לארה"ב, צפויה עלייה במחירי המזון. בנוסף, מחירי הדלק, במיוחד במערב התיכון של ארה"ב, עשויים לעלות בעקבות המכסים על יבוא הנפט הגולמי.
התגובה הסינית צפויה להיות מתונה יחסית, שכן סין הפחיתה את תלותה ביצוא לארה"ב בשנים האחרונות. עם זאת, אנליסטים מעריכים שסין עשויה להגיב על ידי החלשת היואן כדי לספוג את השפעת המכסים. בנוסף, סין הודיעה שתגיש תלונה לארגון הסחר העולמי.
למרות הסיכונים, המשקיעים האירופיים נראים אופטימיים. הדאקס הגרמני נתפס כאטרקטיבי במיוחד לאור מכפילי הרווח הנמוכים של החברות הגרמניות והפוטנציאל לצמיחה בייצוא, במיוחד לאור התחזקות הדולר מול האירו. לאור התמחור האטרקטיבי של השווקים האירופיים והציפיות להורדות ריבית, רבים מהאנליסטים ממליצים להגדיל חשיפה לאירופה, ובמיוחד לגרמניה, במהלך 2025.
תמונה מעורבת לכלכלה האמריקאית
נתוני המאקרו האחרונים מציגים תמונה מעורבת לכלכלה האמריקאית. התמ"ג צמח ב-2.3% ברבעון הרביעי של 2024, קצב איטי יותר מהרבעון הקודם, אך שוק העבודה נותר חזק עם ירידה בתביעות האבטלה השבועיות ל-207,000, ירידה של 16,000 מהשבוע הקודם.
מדד המחירים לצרכן בארה"ב עומד על 2.9%, עדיין מעל יעד האינפלציה של הפד העומד על 2%. בתגובה, הפד הודיע כי יבצע רק שתי הורדות ריבית ב-2025 במקום ארבע כפי שתוכנן במקור, הודעה שהובילה לירידה חדה בשווקים כשהדאו ג'ונס איבד יותר מ-1,100 נקודות.
אולם למרות הנתונים המעורבים, מדד אמון הצרכנים מציג מגמת שיפור עם עלייה ל-111.7 נקודות בנובמבר, עלייה של 2.1 נקודות מאוקטובר. מדד הציפיות, המבוסס על תחזית קצרת טווח של הצרכנים להכנסה, עסקים ותנאי שוק העבודה, עלה ב-0.4 נקודות ל-92.3, הרבה מעל הרף של 80 נקודות המאותת בדרך כלל על מיתון.
מומחים בשוק מצביעים על מספר סקטורים שעשויים להוביל את הצמיחה ב-2025. סקוט הלפשטיין, ראש אסטרטגיית ההשקעות ב-Global X, מזהה הזדמנויות בתחום הייצור, המהווה חלק של 7 טריליון דולר מהכלכלה האמריקאית, וצופה התאוששות לאחר תקופה ממושכת של התכווצות.
בתחום הטכנולוגיה, למרות התנודתיות הצפויה, מומחים מעריכים כי חברות עם נתיב ברור לרווחיות, במיוחד בתחום הבינה המלאכותית, ימשיכו להוביל. כריס היזי, מנהל ההשקעות הראשי של Merrill ו-Bank of America Private Bank, מעריך כי הטכנולוגיה תשמור על מעמדה המוביל כאשר הבינה המלאכותית היצרנית מתרחבת.
חברות
קטנות ובינוניות זוהו כאפיק השקעה מבטיח ל-2025. מרתה נורטון, האסטרטגית הראשית ב-Empower Investments, מציינת כי מניות אלו מציעות הזדמנות אמיתית מבחינת הערכות שווי ביחס לחברות הגדולות, ומהוות דרך להתמודד עם חששות מהערכות יתר וסיכוני ריכוזיות בשוק הרחב.
סטפן וו, מייסד ושותף מנהל ב-Carthage Capital Management, מזהיר כי הריכוזיות הגבוהה של חברות טכנולוגיה ב-S&P 500 משמעותה שאפילו תקלות קטנות באימוץ בינה מלאכותית או ברווחיות עלולות להוביל לתנודות גדולות בשוק.
שוק הקריפטו
מלחמת הסחר המתפתחת של טראמפ מכה גם בשוק הקריפטו, כאשר הביטקוין נסחר מתחת לרף הפסיכולוגי של 100,000 דולר בפעם הראשונה מזה שישה ימים. המטבע הדיגיטלי המוביל נסחר ברמה של 99,540 דולר, לאחר שנסוג מרמת השיא שנרשמה בשבוע שעבר.
הירידה החדה בשוק הקריפטו מגיעה בעקבות החלטתו של הנשיא טראמפ להטיל את המכסים. נתוני CoinGlass מראים כי בארבע השעות שלאחר ההודעה, חוסלו פוזיציות לונג בשווי של כ-22.7 מיליון דולר. המשקיעים חוששים כי העלייה האפשרית באינפלציה תוביל להעלאות ריבית נוספות, מה שבדרך כלל גורם למשקיעים להעדיף נכסים בטוחים יותר כמו אגרות חוב ופיקדונות על פני נכסים מסוכנים כמו קריפטו.
קהילת הקריפטו חלוקה בדעותיה לגבי ההשפעה ארוכת הטווח של המכסים. דן גמברדלו, מייסד Crypto Capital Venture, דוחה את הטענות כי המכסים של טראמפ יסיימו את מחזור השוק העולה, ומציין כי BlackRock ממשיכה לצבור ביטקוין ואיתריום בזמן שמשקיעים קמעונאיים נתקפים בפאניקה.
מנגד, אדם קוקרן, שותף ב-Cinnaeamhain Ventures, טוען כי הביטקוין אינו מנותק מספיק מהשווקים הגלובליים ונסחר כיום כמו מניות טכנולוגיה עם מינוף משולש. לדבריו, לחץ כלכלי בסדר גודל כזה יוביל לכאב בכל השווקים.