מהי "פרמיית התנודתיות של טראמפ" ואיך אפשר להרוויח ממנה?
מדיניותו הלא צפויה של טראמפ הופכת את השווקים לתנודתיים במיוחד; איך אפשר למנף את התנודתיות הזו לרווחים, אילו אסטרטגיות מסחר עשויות להיות המנצחות, ומה הסיכונים?
ידענו שטראמפ הוא דמות קיצונית, שלעיתים נראית אפילו אימפולסיבית, אבל הדברים שהוא עושה מאז כניסתו לתפקיד בכהונה השנייה כנשיא ארה"ב מביאה לתנודתיות קיצונית במיוחד. התבטאויות הקשורות לביטקוין, לעזה, לסין, ל-AI, המכסים על המדינות השונות - כל אלה ועוד הפכו את השווקים לתנודתיים במיוחד בתקופה האחרונה. התנודתיות הזאת ניכרת מאוד גם בשוק האופציות, והשאלה היא איך אפשר להרוויח מכל המצב?
פרמיית התנודתיות של טראמפ
דוח של גולדמן זאקס מצביע על כך שהתנודתיות הגלומה והממומשת במניות ה-S&P 500
הגיעה לרמות הגבוהות ביותר השנה. התנודתיות הממומשת לחודש עומדת על 33%, בעוד שהתנודתיות הגלומה היא 31% - מה שממקם אותן באחוזון ה-94 וה-84 בהתאמה ביחס לשנה האחרונה.
תנודתיות ממומשת היא מדד שמתאר כמה מחיר של נכס פיננסי (כמו מניה) השתנה
בפועל לאורך תקופה מסוימת. כלומר, היא משקפת את התנועה האמיתית של המחיר, ומחושבת לרוב באמצעות סטיית התקן של התשואות ההיסטוריות של הנכס. לדוגמה, אם מניה נסחרת ב-100 דולר, ובמהלך חודש היא עולה ל-110 דולר, יורדת ל-95 דולר ואז מתייצבת על 102 דולר - התנודתיות הממומשת
שלה תהיה גבוהה, כי המחיר שלה השתנה בצורה חדה. לעומת זאת, אם המחיר שלה נע רק בין 99 ל-101 דולר כל החודש, התנודתיות שלה תהיה נמוכה.
תנודתיות גלומה לעומת זאת שונה לחלוטין. היא לא מתבססת על מה שכבר קרה, אלא על מה שהשוק מצפה שיקרה בעתיד.
התנודתיות הגלומה מחושבת מתוך מחירי האופציות בשוק, כי מחירי האופציות מושפעים מציפיות השוק לגבי התנודתיות העתידית של הנכס. כשמשקיעים קונים ומוכרים אופציות, הם בעצם מביעים את דעתם על כמה הם חושבים שהנכס יהיה תנודתי. אם כולם מצפים לתנודתיות גבוהה - למשל בגלל אירוע
גדול כמו הודעת ריבית או דוחות כספיים, מחירי האופציות יעלו, והתנודתיות הגלומה תעלה. אם השוק רגוע ואין ציפיות לתנודות חדות, התנודתיות הגלומה תהיה נמוכה.
למרות שאנחנו מכירים את טראמפ כמנהיג לא כל כך מתון בלשון המעטה, התנודתיות הגבוהה
הזו מפתיעה, שכן טראמפ נחשב לנשיא פרו-עסקי, הכלכלה האמריקאית איתנה, ורווחי החברות נמצאים במגמת עלייה - כל אלה בדרך כלל אמורים להוביל לתנודתיות נמוכה יותר. אך נראה שהשווקים מתקשים לתמחר נשיא עם כוח פוליטי מקסימלי ועם זלזול חסר תקדים בנורמות ההיסטוריות של ניהול
מדיניות כלכלית.
איך אפשר להרוויח מהתנודתיות?
בתוך התנודתיות הזו המשקיעים מנסים לקבל את ההחלטות הטובות ביותר ולהרוויח. הם ניצבים בפני דילמה - להמתין עד שהשוק יפתח דפוס ברור לתמחור ההחלטות של טראמפ, או לנצל את גלי התנודתיות הראשונים שהוא יוצר. אחת האופציות הפשוטות היא לקנות מניות גדולות כאשר טראמפ מוביל לירידות. מתוך רעיון שקניית מניות גדולות כשהן נופלות תניב רווחים בטווח הארוך.
עם זאת, משקיעים שמוכנים לקחת סיכון גבוה יותר יכולים להגדיל את התשואה הפוטנציאלית
שלהם על ידי שימוש באופציות, ובפרט מכירת אופציות PUT מגובות מזומן. כשהשווקים יורדים בגלל התבטאות או צעדים כאלה או אחרים של טראמפ, משקיעים יכולים למכור אופציות PUT במחירים נמוכים מעט ממחיר השוק של המניה המועדפת עליהם.
למי שפחות מכיר את התחום, תזכורת קצרה - אופציות הן למעשה חוזים שמעניקים זכות, אך לא חובה, לקנות או למכור מניה במחיר קבוע מראש עד תאריך מסוים. שני הסוגים העיקריים של אופציות הם CALL ו-PUT. אופציית CALL מעניקה למשקיע את הזכות לקנות מניה במחיר מוסכם מראש (מחיר המימוש), מתוך הנחה שהמניה תעלה בעתיד. לדוגמה, אם משקיע רוכש אופציית CALL על מניית אפל עם מחיר מימוש של 150 דולר, והוא צודק והמחיר עולה ל-160 דולר, הוא יכול לממש את האופציה ולקנות את המניה בזול יותר מהמחיר בשוק - מה שמייצר רווח.
אבל יש גם דרך נוספת להשתמש
באופציות - במקום לקנות אותן, אפשר למכור אותן כדי לייצר הכנסה. אחת האסטרטגיות הפופולריות היא מכירת אופציות PUT מגובות מזומן - בדיוק כמו זו שהוזכרה קודם. כאן, המשקיע מתחייב לקנות מניה במחיר מסוים בתמורה לפרמיה (סכום שמשקיעים אחרים מוכנים לשלם כדי להגן על עצמם).
אם מחיר המניה נשאר מעל מחיר המימוש עד לפקיעת האופציה, המוכר שומר את הפרמיה כרווח נקי. אם המניה יורדת מתחת למחיר המימוש, הוא יצטרך לקנות את המניה - אבל במחיר שכבר תכנן מראש, ולרוב בתנאים טובים יותר מלקנות אותה ישירות.
- Arm: האם המומנטום יימשך, או שהשווי הגבוה יהפוך לנטל?
- טויוטה מציגה רווחים גבוהים מהצפוי ומביסה את טסלה
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
דוגמא: נניח
שמשקיע מעוניין לקנות את מניית מיקרוסופט, אך במקום לרכוש אותה מיד במחיר השוק של 410 דולר, הוא בוחר למכור אופציית PUT עם מחיר מימוש של 400 דולר. עבור התחייבות זו, המשקיע מקבל פרמיה של 5 דולר למניה. אם עד לתאריך הפקיעה מחיר המניה נשאר מעל 400 דולר, האופציה פוקעת
ללא ערך, והוא שומר את הפרמיה של 5 דולר כרווח נקי - מה שמייצר תשואה בלי שהוא בכלל היה צריך לקנות את המניה. לעומת זאת, אם מחיר המניה ירד ל-395 דולר, המשקיע יחויב לקנות את המניה ב-400 דולר - כלומר, גבוה ממחיר השוק. עם זאת, מאחר שהוא כבר קיבל 5 דולר פרמיה, העלות
האפקטיבית שלו היא 395 דולר, בדיוק כמו המחיר הנוכחי בשוק. כך, הוא למעשה קנה את המניה במחיר שתכנן מראש, תוך כדי כך שגרף רווח נוסף מהפרמיה.
מכירת אופציות כאלו מאפשרת במובן מסוים "למכור פחד" ולגרוף פרמיות גבוהות. אם מחיר המניה נשאר מעל
מחיר המימוש של האופציה עד לפקיעתה, המשקיע שומר את הפרמיה. אם המחיר יורד מתחת למחיר המימוש, המשקיע ייאלץ לקנות את המניה - או להתאים את הפוזיציה כדי להימנע מהקצאת המניות.
למה זה מסוכן?
הסיכון העיקרי הוא שההפסד שלכם הוא לא מוגבל. אם נלך לדוגמא שציינו מקודם, מניית מיקרוסופט יכולה לצורך העניין להמשיך לרדת לפני תאריך הפקיעה ולהניב לכם הפסד גדול יותר. היא יכולה לצורך העניין לרדת ל-350 דולר, ואתם תצטרכו לקנות אותה ב-400 דולר. גם עם 5 הדולר שקיבלתם כפרמיה, אתם נכנסים להפסד באופן מיידי. עם זאת, האסטרטגיה הזו יכולה להיות שימושית יותר לטווחים קצרים, שם הסיכויים לתנודות קיצוניות מאוד קטנים יותר.
בנוסף, למרות שמכירת אופציות PUT מגובות מזומן היא אסטרטגיה פופולרית, אי הוודאות שמייצר טראמפ משנה את חוקי המשחק, התגובה של השווקים
להטלת המכסים על מקסיקו וקנדה לא בהכרח מלמדת על ההתמודדות העתידית של השווקים עם המדיניות של טראמפ. בניגוד למקסיקו ולקנדה, שסביר להניח שהעדיפו להגיע להבנות מהירות עם ארה"ב, סין לא ממהרת להיכנע לדרישות של טראמפ. נשיא סין, שי ג'ינפינג, רמז לכך באוקטובר האחרון
כאשר אמר כי סין צריכה להתכונן ל"ימים קשים יותר" - אמירה שמשקפת נכונות לספוג כאב בטווח הקצר כדי להשיג הישגים אסטרטגיים בטווח הארוך.
המשקיעים צריכים להיערך לכך שהתנודתיות תמשיך לעלות, ושמניות עלולות לרדת לאורך זמן רב יותר לפני שהן
יתאוששו. זו בדיוק הסיבה שהשיטות הפשוטות שהוזכרו - כמו קניית מניות בעת ירידות או מכירת אופציות PUT מגובות מזומן - עשויות להיות הכלים היעילים ביותר בינתיים.