בינה מלאכותית
צילום: טוויטר

מירוץ ה-AI: ענקיות הטכנולוגיה צפויות להשקיע 320 מיליארד דולר ב-2025

ארבע ענקיות הטכנולוגיה מגדילות דרמטית את ההשקעות בבינה מלאכותית כשאמזון מובילה עם 100 מיליארד דולר ומתכננת להרחיב את תשתיות הענן שלה בעוד המתחרות מסין מאיימות על השליטה האמריקאית

אדיר בן עמי |

חברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם לא מאטות את קצב ההשקעות בבינה מלאכותית. לאחר שהזרימו מיליארדי דולרים לתחום בשנה שעברה, הן מתכננות להגדיל משמעותית את ההשקעות ב-2025. על פי הערכות והצהרות המנכ"לים בשבועות האחרונים, ארבע מענקיות הטכנולוגיה - מטא, אמזון, אלפאבית (גוגל) ומיקרוסופט - מתכננות להשקיע יחד כ-320 מיליארד דולר בטכנולוגיות AI ובהקמת מרכזי נתונים במהלך 2025.


מדובר בעלייה משמעותית של כמעט 40% בהשוואה להשקעות הכוללות של 230 מיליארד דולר בשנת 2024. חברות הטכנולוגיה כבר השקיעו מיליארדים רבים בפרויקטי AI מאז השקת ChatGPT בסוף 2022.


אמזון מובילה בהשקעות AI

אמזון Amazon.com Inc. 1.3%  מובילה את מגמת ההשקעות עם תכנית שאפתנית במיוחד: החברה מתכננת להשקיע יותר מ-100 מיליארד דולר, עלייה מ-83 מיליארד דולר ב-2024. מנכ"ל החברה, אנדי ג'סי, הצהיר בשיחת המשקיעים האחרונה כי רוב הכסף יופנה ל-AI עבור חטיבת השירותים בענן AWS. "אני חושב שגם העסק שלנו, גם הלקוחות שלנו וגם בעלי המניות יהיו מרוצים בטווח הבינוני והארוך מכך שאנחנו מנצלים את ההזדמנות העסקית בתחום ה-AI," אמר ג'סי.


מיקרוסופט Microsoft Corp 1.06%  הודיעה בחודש שעבר כי תקצה 80 מיליארד דולר בשנת הכספים 2025 להקמת מרכזי נתונים לעומסי AI. לפי נשיא החברה, בראד סמית', יותר ממחצית מההשקעה תתבצע בארצות הברית.


אלפאבית (Alphabet 1.27%  ) מכוונת להשקעות הוניות של 75 מיליארד דולר השנה, כאשר 16-18 מיליארד דולר צפויים להיות מושקעים כבר ברבעון הראשון. מנהלת הכספים של החברה, ענת אשכנזי, ציינה כי רוב ההשקעות יופנו ל"תשתיות טכניות, בעיקר שרתים, מרכזי נתונים ורשתות".


מארק צוקרברג, מנכ"ל מטאMeta Platforms 0%  , קבע את תקציב ההשקעות של חברתו ב-AI ל-60-65 מיליארד דולר בינואר, כשהוא מכנה את 2025 "שנה מכריעה ל-AI". בפוסט בפייסבוק, הוא אמר שהמהלך יסייע "לשחרר חדשנות היסטורית ולהרחיב את המנהיגות הטכנולוגית האמריקאית".


המירוץ להשקעות מואץ גם בעקבות התפתחויות בסין. העלייה של DeepSeek הסיני שלח גל הדף דרך הסקטור, כאשר הערכות מצביעות על כך שהכלי בקוד פתוח עלה חלק קטן מעלות הפיתוח של המתחרים האמריקאים. החששות הללו גרמו למפולת בשוק בשבוע שעבר, כאשר מניות יצרניות שבבי ה-AI אנבידיה וברודקום איבדו יחד 800 מיליארד דולר משווין ביום אחד. התפתחות זו אילצה את מנכ"לי חברות הטכנולוגיה האמריקאיות להתמודד עם שאלות לגבי תוכניות ההוצאות הגדולות שלהן.

כל הכותרות


אפל בגישה שונה

אפל Apple 1.4%  מציגה גישה שונה להשקעות ב-AI, כאשר רוב ההוצאות שלה מופיעות בהוצאות תפעוליות מכיוון שהחברה שוכרת קיבולת אימון מספקי שירותי ענן. המודלים שעומדים בבסיס Apple Intelligence אומנו על Google Cloud, ואפל גם שוכרת קיבולת ענן מ-AWS ו-Azure.


טסלה דיווחה כי הוצאות ההון שלה הקשורות ל-AI הסתכמו בכ-5 מיליארד דולר ב-2024, מתוך סך של 11.34 מיליארד דולר. החברה צופה שהוצאות ה-AI שלה יישארו ללא שינוי בשנה הקרובה. החברה בונה "אשכול אימון" בשם Cortex במתקן שלה בטקסס, שישמש לאימון מודלים מאחורי טכנולוגיית הנהיגה האוטונומית והרובוטיקה ההומנואידית שנמצאת בפיתוח.

קיראו עוד ב"גלובל"

אנבידיה, שתדווח על תוצאותיה מאוחר יותר החודש, צפויה להציג תמונה שונה מאוד מבחינת הוצאות ההון, שכן היא מפתחת ומספקת טכנולוגיית AI במקום לרכוש אותה.


חולשה בענן

עבור אמזון, גוגל ומיקרוסופט, ההשקעות ב-AI גבוהות, אך הן אמורות להניב תשואה משמעותית בעסקי הענן שלהן, שמהווים מנועי צמיחה עיקריים. כולן דיווחו כי לקוחות מבקשים יותר כלי עיבוד AI ומתכננים להריץ עומסי עבודה גדולים יותר בענן.


אולם ברבעון האחרון, מספרי הענן היו חלשים מהצפוי, כאשר שלוש החברות לא עמדו בתחזיות הקונצנזוס. סיבה מרכזית הייתה מחסור בהיצע. "אני צופה שהמגבלות האלה יתחילו להתרופף במחצית השנייה של 2025," אמר ג'סי מאמזון.


במיקרוסופט, צד ה-AI של עסקי הענן Azure הציג ביצועים טובים מהצפוי, אך מחוץ ל-AI, Azure פיגר אחרי התחזיות הפנימיות בגלל מכירות מאכזבות ללקוחות דרך שותפים. מנהלת הכספים איימי הוד אמרה כי החברה משנה את גישת המכירות שלה בכל הנוגע לאיזון בין AI לתהליכי IT מסורתיים יותר.


יחד עם זאת, למרות האתגרים בטווח הקצר, ההשקעות המאסיביות מעידות על האמונה העמוקה של ענקיות הטכנולוגיה בפוטנציאל הטמון בבינה מלאכותית ובתפקיד המרכזי שהיא צפויה למלא בעתיד הטכנולוגי. ההתפתחויות האחרונות בשוק מדגישות את המורכבות של המירוץ הטכנולוגי העולמי בתחום ה-AI, כאשר חברות אמריקאיות מתמודדות עם תחרות גוברת מסין ומנסות לשמר את יתרונן התחרותי באמצעות השקעות חסרות תקדים בתשתיות ופיתוח.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה