פאוול
צילום: טוויטר

"לא צריך למהר עם הורדות הריבית" - עדות פאוול בקונגרס

נגיד הפד' נושא דברים מול הקונגרס האמריקני: "הכלכלה בארה"ב חזקה בסה"כ, אנחנו מחויבים למאבק באינפלציה", ציין פאוול; האינפלציה בארה"ב עומדת על 2.9%, מעל יעד הפד' של 2%

רוי שיינמן |

יו"ר הפד' ג'רום פאוול הבהיר בעדותו לקונגרס כי הבנק המרכזי נותר מחויב להורדת האינפלציה ואינו ממהר להפחית את הריבית. פאוול תיאר את הכלכלה האמריקאית כ"יציבה באופן כללי" עם שוק עבודה "חזק" ואינפלציה שנחלשת, אך עדיין נותרת מעל היעד של 2% שהציב הפד'.


פאוול הבהיר כי אין הכרח למהר לשנות את המדיניות המוניטרית. "עם עמדת המדיניות שלנו שכבר פחות מגבילה מבעבר והכלכלה שממשיכה להציג חוזקה, אין צורך שנמהר להתאים את המדיניות שלנו", אמר פאוול. "אנו מודעים לכך שהפחתת ריבית מיהרה או בצורה אגרסיבית מדי עלולה לעכב את ההתקדמות במאבק באינפלציה, אך מנגד, האטה איטית מדי עלולה לפגוע בצמיחה הכלכלית ובתעסוקה".


דבריו של פאוול נשמעים בעיצומה של החלת מדיניות המכסים של הנשיא דונלד טראמפ. טראמפ יצא במהלך תקיף להטלת מכסים על השותפות המסחריות המרכזיות של ארה"ב, כמו קנדה, מקסיקו וסין, מצד אחד בניסיון לאזן את יחסי הסחר, ומצד שני ככלי לקידום מדיניות חוץ, בעיקר מול סוגיות של הגירה בלתי חוקית וסחר בסמים, במיוחד פנטניל. פאוול עצמו לא התייחס ישירות לסוגיית המכסים בעדותו, אך צפוי להישאל בנושא במהלך הדיונים שצפויים להימשך גם מחר.


הפרשנים בשווקים פירשו את המסרים האחרונים של בכירי הפד' כהבעת כוונה לשמור על הריבית ללא שינוי, ככל הנראה עד הקיץ. זאת, לאחר שהפד' הפחית את הריבית באחוז שלם במהלך המחצית השנייה של 2024. 


פאוול ציין כי המדיניות הנוכחית, עם שיעור ריבית שנע בטווח של 4.25%-4.5%, מספקת גמישות למקבלי ההחלטות. הפד' הותיר את הריבית ללא שינוי בהחלטתו האחרונה בסוף ינואר. "אנו קשובים לסיכונים, והמדיניות שלנו ערוכה להתמודד עם האתגרים והאי-ודאות הניצבים בפנינו", אמר פאוול.


טראמפ שולח מסרים מעורבים

עם כניסתו לתפקיד, הבהיר טראמפ כי בכוונתו "לדרוש" הפחתה מיידית של הריבית. אולם, בהמשך התבטא באופן פחות תקיף וציין כי הוא מסכים עם החלטת הפד' להותיר את הריבית על כנה. שר האוצר, סקוט בסנט, הוסיף כי הממשל שם דגש רב יותר על ירידת התשואה על אג"ח ל-10 שנים מאשר על החלטות הפ'ד, שמשפיעות בעיקר על הריביות לטווח הקצר.


בשלב זה, נראה שהפד' ממשיך לדבוק בגישתו הזהירה, תוך התמקדות בבלימת האינפלציה ושימור היציבות הכלכלית, בעוד הבית הלבן מפנה את תשומת הלב לזירה הפיסקלית והשווקים הפיננסיים.

כל הכותרות

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה