![טראמפ פאוול טראמפ פאוול](https://res.cloudinary.com/bizportal/image/upload/f_auto,q_auto/giflib/news/rsPhoto/sz_286/rsz_870_420_טראמפפאוול.jpg)
מלכודת ינואר: דוח האינפלציה בארה"ב עשוי להכריע את גורל הריבית
מחר יפורסם דוח האינפלציה של חודש ינואר בארה"ב, דוח שצפוי להיות קריטי במיוחד עבור הפד. הדוח הקרוב נחשב למשמעותי, שכן חודש ינואר מהווה תקופה בה חברות רבות מעדכנות את המחירים שלהן. בשנים האחרונות, ובמיוחד מאז משבר הקורונה ב-2021, חודש ינואר התאפיין בעליות מחירים חדות כאשר עסקים רבים בוחרים בתחילת השנה כדי לגלגל לצרכנים את העלייה במחירי חומרי הגלם, האנרגיה ועלויות העבודה שהצטברו לאורך השנה החולפת.
"אם אתה רוצה להעביר העלאות מחירים, תחילת השנה היא הזמן ההגיוני לעשות זאת," אומר עומאיר שריף, מייסד חברת המחקר Inflation Insights. לדבריו, למרות שצרכנים מביעים התנגדות להעלאות מחירים נוספות, העוצמה הכלכלית מאפשרת לעסקים להמשיך במגמה זו.
בנוסף לנתוני האינפלציה של ינואר שיפורסמו מחר (רביעי), כפי שנמדדו במדד המחירים לצרכן (CPI), ביום חמישי יפורסם דוח על מחירי הסיטונאות. שני המדדים הללו משמשים לחישוב מדד שלישי, שהוא המועדף על הפד - מדד הוצאות הצריכה הפרטית (PCE).
- השבוע בוול סטריט: נתוני אינפלציה, עדות פאוול בקונגרס ודוחות כספיים של חברות גדולות
- ללא שינוי: הריבית בארה"ב נותרה על 4.5%
עבור הפד, הסיכון גבוה במיוחד. לפני שנה, כאשר נראה היה שהאינפלציה בדרך להשגת היעד, התהליך נתקל במהמורה משמעותית ברבעון הראשון. תסריט דומה התרחש בתחילת 2023, כאשר שינויים בגורמי התיאום העונתי מחקו את ההתקדמות שהושגה קודם לכן.
"איננו יודעים אם 2025 הביאה מהמורה נוספת כזו. אבל אם האינפלציה תעלה, זה יהיה סימן שהמדיניות המוניטרית עדיין לא השלימה את משימתה," אמרה לורי לוגן, נשיאת הפד של דאלאס, בנאום שנשאה בשבוע שעבר. לוגן ציינה כי הכלכלה האמריקאית תשיג "נחיתה רכה" אם שוק העבודה יישאר יציב ולחצי המחירים ימשיכו להראות את ההאטה הרחבה שנצפתה בחודשים האחרונים. עם זאת, היא הביעה זהירות משמעותית בהתייחסה להטעיות של השנתיים האחרונות.
שנת 2024 הסתיימה עם אינפלציה של 2.8%
האינפלציה הבסיסית, שאינה כוללת מחירי מזון ואנרגיה, ירדה מ-5.6% בספטמבר 2022 ל-2.9% בפברואר 2024 במדד ה-PCE. היא נשארה ברמה זו במהלך רוב השנה האחרונה, וסיימה את 2024 ברמה של 2.8%.
"שלושת החודשים הבאים הם באמת המפתח לאינפלציה השנה, בהנחה שלא נספוג זעזועים גדולים ממכסים, הגירה או שינוי בלתי צפוי אחר," אומר אלן דטמייסטר, שבעבר ניהל את מחלקת תחזיות המחירים והשכר בפד.
הפד הפחית את הריבית בנקודת אחוז מלאה בשלוש הישיבות האחרונות של 2024. בכירי הבנק המרכזי ציינו כי אין להם מה למהר להמשיך בהורדות עד שיהיו בטוחים יותר שהאינפלציה תגיע ליעד שלהם.
- בוול-סטריט צופים אפסייד של 28% ל-IBM
- סנאפ מגדילה השקעות - בוול סטריט מאבדים סבלנות
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
לפני התיאומים העונתיים, כמחצית מכל העלאות המחירים מתרחשות במהלך הרבעון הראשון של השנה, אומר דטמייסטר. "מכיוון שזה המקום בו מתרחשים רוב שינויי המחירים, זה גם המקום בו תהיינה הטעויות הגדולות ביותר בתחזית - ההפתעות הגדולות ביותר," הוא מסביר.
המכסים החדשים מסבכים את התחזיות
דוח האינפלציה הקרוב חשוב במיוחד גם לאור העובדה שהנשיא טראמפ מטיל מכסים חדשים, כולל העלאה של 10% במכסים על יבוא מסין ו-25% על יבוא של פלדה ואלומיניום, מה שמסבך עוד יותר את תחזית האינפלציה ל-2025.
בעוד שהעלאות המכסים של טראמפ ב-2018 ו-2019 כמעט ולא הורגשו במדדי האינפלציה, המכסים הנוכחיים רחבים יותר ויפגעו במוצרי צריכה רבים יותר המהווים חלק גדול יותר מסל המחירים. "זה תפוחים ותפוזים מה שהם עושים עכשיו לעומת מה שהם עשו אז," אומר שריף.
העלאות המכסים עלולות לתת לבכירי הפד סיבה נוספת לעכב את הורדות הריבית, גם אם קריאות האינפלציה ברבעון הראשון לא יפתיעו אותם לרעה שוב. "זה כנראה מוביל אותם להיות זהירים יותר בהורדת הריבית," אומר דטמייסטר.
עדותו של פאוול
העמדה הזהירה
של הפד קיבלה משנה תוקף לאור עדותו האחרונה של יו"ר הפד, ג'רום פאוול, בפני הקונגרס. פאוול הדגיש כי למרות שהכלכלה האמריקאית מציגה יציבות כללית ושוק עבודה חזק, אין מקום למהר בהורדת הריבית. לדבריו, הפחתה מהירה או אגרסיבית מדי עלולה לפגוע בהתקדמות שהושגה במאבק באינפלציה.
המתח בין המדיניות המוניטרית לבין המדיניות הפיסקלית מתחדד על רקע צעדיו כאמור של הנשיא טראמפ. בעוד הפד מנסה לנווט בזהירות בין הצורך בהורדת האינפלציה לבין שמירה על צמיחה כלכלית, טראמפ מקדם מדיניות מכסים נרחבת מול שותפות הסחר המרכזיות של ארה"ב, במהלך שעלול להשפיע על רמות המחירים במשק.
תגובתו המעורבת של הבית הלבן לגבי מדיניות הריבית מעניינת במיוחד. בעוד שבתחילה טראמפ דרש הפחתה מיידית של הריבית, נראה כי בהמשך מיתן את עמדתו והביע תמיכה בהחלטת הפד להשאיר את הריבית ללא שינוי.
שר האוצר סקוט בסנט אף הדגיש כי הממשל מתמקד יותר בתשואות אגרות החוב לטווח ארוך מאשר בהחלטות הריבית לטווח קצר.
רמת הריבית הנוכחית, הנעה בטווח של 4.25%-4.5%, מספקת לפד מרחב תמרון משמעותי. פאוול הדגיש כי המדיניות הנוכחית מעניקה גמישות למקבלי ההחלטות, ומאפשרת להם להגיב בהתאם להתפתחויות בשטח.