אינטל
צילום: טוויטר

אינטל זינקה 22% בשבוע הודות לטראמפ - לא בטוח שזה יספיק

ממשל טראמפ העניק למעשה המלצת קנייה למניית אינטל, אך האם זה יספיק כדי לחלץ את יצרנית השבבים המתקשה ממצבה הנוכחי?

אדיר בן עמי | (2)
מניית אינטל Intel Corp -1.11%   אחת מיצרניות השבבים הוותיקות והמוכרות בעולם חגגה השבוע עם זינוק של 22%. הזינוק הדרמטי הגיע בעקבות הצהרה של ממשל טראמפ, שהביעה תמיכה משמעותית בתעשיית השבבים האמריקאית. אך מתחת לחגיגות בשוק ההון מסתתרת מציאות מורכבת הרבה יותר.


בעוד המשקיעים ממהרים לקנות את מניית אינטל, בוול-סטריט מצביעים על פער עצום בין ההתלהבות בשוק לבין האתגרים העמוקים איתם מתמודדת החברה. אינטל, שבמשך עשורים הייתה סמל לעליונות הטכנולוגית האמריקאית, מצאה את עצמה בשנים האחרונות מאבדת נתחי שוק משמעותיים למתחרותיה.


הנאום של סגן הנשיא ג'יי.די. ואנס בפריז היה הזרז המיידי לעליות במניה. ואנס הבטיח כי "מערכות הבינה המלאכותית החזקות ביותר ייבנו בארצות הברית, עם שבבים אמריקאיים". הצהרה זו נתפסה בשוק כאות לתמיכה ממשלתית נרחבת בחברה. אך המספרים מספרים סיפור פחות אופטימי. בשנה האחרונה בלבד, איבדה אינטל 60% משווי השוק שלה. חטיבת הייצור של החברה, Intel Foundry Services, רשמה הפסד של יותר מ-13 מיליארד דולר על הכנסות של 17.5 מיליארד דולר.


לעומת זאת, המתחרה העיקרית, TSMC הטייוואנית Taiwan Semiconductor . -0.59%  , ממשיכה לשגשג. החברה רשמה רווח תפעולי של 41.1 מיליארד דולר על הכנסות של 90 מיליארד דולר באותה תקופה, מה שרק הדגיש את עומק המשבר באינטל.


אחת ההצעות שעלו לאחרונה היא שיתוף פעולה אפשרי בין אינטל ל-TSMC. על פי דיווחים, ממשל טראמפ מנסה לתווך בין החברות במטרה ליצור שותפות אסטרטגית שתחזק את תעשיית השבבים האמריקאית. אולם האנליסטים מזהירים כי שיתוף פעולה כזה עלול להיות מורכב מאוד. אינטל ו-TSMC פיתחו לאורך השנים מערכות ייצור ותהליכי עבודה שונים מאוד, והתאמה ביניהם עלולה להיות מאתגרת במיוחד.


אינטל לעומת TSMC

בעוד TSMC מתמחה בייצור שבבים עבור מגוון רחב של לקוחות, אינטל התמקדה היסטורית בייצור שבבים לשימוש עצמי. שינוי התרבות הארגונית והתאמת מערכות הייצור לצרכי לקוחות חיצוניים מהווה אתגר משמעותי.


הממד הגיאופוליטי מוסיף שכבת מורכבות נוספת. המתיחות הגוברת בין ארצות הברית לסין, במיוחד סביב סוגיית טייוואן, הופכת את שאלת עתיד תעשיית השבבים לנושא אסטרטגי.


במצב הנוכחי, כמעט כל השבבים המתקדמים המשמשים חברות טכנולוגיה אמריקאיות מיוצרים על ידי TSMC. חברות כמו אפל, אנבידיה, וקוואלקום תלויות כמעט לחלוטין ביכולות הייצור של החברה הטייוואנית.

כל הכותרות


אנליסטים מובילים בתעשייה, כמו כריס קאסו מ-Wolfe Research, מעריכים כי עסקי הליבה של אינטל בתחום השרתים והמחשבים האישיים כבר אינם מספיקים כדי לתמוך בעלויות הגבוהות של פיתוח וייצור שבבים מתקדמים.

קיראו עוד ב"גלובל"


לורה צ'ן, אנליסטית בכירה ב-Citigroup, מדגישה כי ההבדלים בין אינטל ל-TSMC אינם רק טכניים אלא גם תפיסתיים. "מדובר בהבדלים יסודיים במתודולוגיות העיצוב ובמערכות הייצור," היא מסבירה.


אינטל השקיעה כבר כמעט 40 מיליארד דולר

בשלוש השנים האחרונות, אינטל השקיעה כמעט 40 מיליארד דולר בניסיון לסגור את הפער הטכנולוגי מול TSMC. למרות זאת, החברה עדיין מתקשה להדביק את הפער, ותזרים המזומנים השלילי צפוי להימשך לפחות עד סוף השנה הבאה.


התמיכה הממשלתית שמציע ממשל טראמפ עשויה לספק לאינטל מעט אוויר לנשימה, אך השאלות המהותיות נותרות ללא מענה. האם החברה תצליח לשנות את המודל העסקי שלה? האם היא תוכל להתחרות באפקטיביות בשוק הגלובלי?


בוול-סטריט מצביעים על כך שהצלחתה של אינטל חיונית לא רק לבעלי מניותיה, אלא גם לביטחון הלאומי של ארצות הברית. היותה היצרנית האמריקאית היחידה עם יכולות ייצור מתקדמות הופך אותה לנכס אסטרטגי.


סקטור הטכנולוגיה עוקב בדריכות אחר התפתחות הסיפור. האם שילוב של תמיכה ממשלתית ושינויים ארגוניים יספיק כדי להחזיר את אינטל למעמדה הקודם? התשובה לשאלה זו תשפיע לא רק על עתיד החברה, אלא על כל תעשיית הטכנולוגיה האמריקאית.


השווקים אופטימיים בטווח הקצר

השווקים הפיננסיים נראים אופטימיים בטווח הקצר, כפי שמשתקף בעליית המניה. אולם ההיסטוריה מלמדת שתמיכה ממשלתית לבדה אינה ערובה להצלחה עסקית. אינטל תצטרך להוכיח שהיא מסוגלת לבצע את השינויים המבניים הנדרשים.


בסופו של דבר, הצלחתה של אינטל תלויה ביכולתה לא רק לקבל תמיכה ממשלתית, אלא גם לבצע טרנספורמציה אמיתית של המודל העסקי שלה. האם היא תצליח במשימה המורכבת הזו? רק הזמן יגיד.


עבור המשקיעים והתעשייה כולה, השאלה המרכזית נותרת: האם העלייה הנוכחית במניה מסמנת תחילתה של תקופת התאוששות, או שמא מדובר בהתלהבות זמנית שתתפוגג מול המציאות המורכבת של שוק השבבים העולמי.


המשך הדרך של אינטל יהווה מבחן לא רק ליכולתה של חברה ותיקה להתחדש, אלא גם ליכולתה של ארצות הברית לשמר את מעמדה כמובילה עולמית בתחום הטכנולוגי.

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    אנונימי 17/02/2025 01:50
    הגב לתגובה זו
    אינטל לא כל כך מאחור יחסית לאנבידיה אבל.תרבות ארגונית בזבזנית.הטבות מיותרות לעובדים לא יצרנים חוסר סבלנות של משקיעים מניסיון להשקיע בפיתוח החלטות שגויות של טכנולוגיות עתידיות גאודי של קובחנץ והצפצפה של שעשוע.
  • 1.
    שחר 16/02/2025 22:01
    הגב לתגובה זו
    והיום טבע פי 3