הפסקת האש באוקראינה: יש סיכוי להסכם; איך זה ישפיע על השווקים?
שיחות ישירות בין ארה"ב לרוסיה זה דרמה של ממש. טראמפ נכנס בסערה לתפקיד והוא הבטיח שלא יהיו מלחמות ונראה שהוא אכן רץ לכיוון הזה. השיחות הנוכחיות עשויות להביא להפסקת אש בדרך לסוג של הסכם. השאלה היא האם זה אפשרי? האם זה יציב? האם הפסקת אש והסכם יחזיקו לאורך זמן? כל צד מגיע עם אינטרסים משלו: ארה"ב רוצה לחתוך עלויות ונזקים. אצל טראמפ הכל זה עסק ואולי הוא צודק. רוסיה מרגישה שהיא כבר השיגה מספיק והיא מוכנה לצאת מהמלחמה הזו תחת תנאים ברורים. בתווך - מדינות אירופה שנמצאות מאז המלחמה באוקראינה תחת איום מתמיד ויודעות שהוצאות הביטחון שלהן בדרך למעלה.
התקדמות בשיחות - איך זה שמפיע על השווקים?
ברגע שהשיחות מתקדמות, אפשר כבר לראות תזוזות בשווקים. מניות התעשייה הביטחונית מזנקות - באירופה הן זינקו עוד לפמני כן, בארה"ב
הן ירדו בשל החשש שטראמפ יקצץ בעלויות הביטחון. אבל דווקא הסכם שצפוי לתחזק סוג של "מלחמה קרה" עוי להגדיל ביקושים, ובכל מקרה כאמור - מדינות אירופה עומדות להגדיל משמעותית את תקציבי הביטחון שלהן. צריך גם לזכור שאם ארה"ב תקטין את המעורבות שלה, אירופה תצטרך לדאוג
לעצמה ולחזק את הצבא שלה, וזה אומר כסף גדול שהיא תצטרך הזרים להצטיידות.
אז זה קצת אבסורד אבל התעשייה הביטחונית מזנקת ויש עוד השפעות - אם באמת יושג הסכם, יכול להיות שנראה חידוש של סחר האנרגיה עם רוסיה, ירידה במחירי הגז והקלה על ההובלה של נפט. מצד שני, הזהב ושאר הנכסים שנחשבים בטוחים עלולים לאבד מערכם, כי אם העולם פתאום מרגיש קצת יותר יציב, פחות אנשים מחפשים מקלט כלכלי.
האם זה יחזיק מעמד?
גם אם תושג הפסקת אש, זה ממש לא אומר שהכול רגוע. רוסיה עדיין משתמשת בכוחה הצבאי כדי להראות שהיא שחקן עולמי במאבקי הכוחות, ואירופה לא מוכנה לקבל שום פגיעה בשטחים של מדינות אחרות. זה אומר שגם אם עכשיו נחתם הסכם, זה לא מבטיח שהכול יהיה שקט בעתיד.
עוד דבר שמוסיף חוסר ודאות – המדיניות של ארה"ב. היא לא ממהרת לסגור קונפליקטים לגמרי, אלא מעדיפה "לנהל" אותם עם כלים דיפלומטיים וכלכליים. זה משאיר את אירופה במצב מעורפל וגורם לה להגדיל את תקציבי הביטחון שלה כל הזמן.
מה יקרה בטווח הרחוק?
אם באמת תהיה הפסקת אש ויישמו אותה, צריך יהיה לשקם את אוקראינה – וזה לא הולך להיות זול. ההשפעה הכלכלית כנראה תהיה נקודתית יותר, עם התמקדות בענפים כמו בנייה ותשתיות. מדובר על הוצאות עתק של מאות מיליארדים וזה בהחלט יכול להניע את הכלכלה האוקראינית והכלכלה האירופאית.
אז האם הפסקת האש הזו היא באמת התחלה של שינוי? אולי, וככל שנתקדם עם ההפסקה והסיכוי להסכם כשבצקביל גם הגזרה המקומית אצלנו אמורה להירגע, אזי האי וודאות תקטן ושווקים פיננסים אוהבים זאת.
- 1.יריב 18/02/2025 18:16הגב לתגובה זומי שמאמין בסיום המלחמה צריך לקנות מניות בפולין רומניה סלובקיה הונגריה הבלטיות אפילו סקנדינביה וגרמניה.