אלכס קארפ פלנטיר
צילום: טוויטר

מנכ"ל פלנטיר מתכנן למכור מניות - האם זה הזמן למכור גם?

שווי השוק של ענקית הנתונים זינק ל-280 מיליארד דולר והמנכ"ל מתכנן מכירת מניות בהיקף של 1.2 מיליארד דולר; בוול סטריט חלוקים: האם המניה יקרה מדי או שיש עוד מקום לעליות?

אדיר בן עמי | (1)
נושאים בכתבה פלנטיר

מניית פלנטיר טכנולוגיות Palantir -5.17%  היא הכוכבת החדשה של וול סטריט, אך האם ההצלחה המטאורית שלה מסמנת דווקא את הזמן הנכון למכור? בעוד המניה ממשיכה לזנק, מנכ"ל החברה, אלכסנדר קארפ, מתכנן למכור מניות בשווי של יותר ממיליארד דולר עד ספטמבר 2025, אחרי שכבר מכר מניות בכמעט 2 מיליארד דולר בשנה שעברה. האם פעולות אלו, יחד עם ההערכה הגבוהה של החברה, מאותתות למשקיעים שהגיע הזמן לממש רווחים?


מאז סוף 2022, כאשר חברות טכנולוגיה החלו למנף את יכולות הבינה המלאכותית שלהן, מניית פלנטיר זינקה פי תשעה-עשר. השנה בלבד, המניה כמעט הכפילה את ערכה ל-124 דולר, כאשר חלק ניכר מהעלייה הגיע לאחר תוצאות מפתיעות לטובה ברבעון הרביעי. הנתונים הכספיים של החברה מרשימים: ההכנסות ברבעון הרביעי עלו ב-36%, שולי הרווח עלו מעבר לציפיות, והרווחים היו גבוהים ב-30% מתחזיות האנליסטים. עם זאת, ההערכה הנוכחית של החברה מעלה סימני שאלה משמעותיים.


לפי הערכות האנליסטים, פלנטיר נסחרת כיום במכפיל מכירות של פי 75 ביחס למכירות הצפויות השנה, שעומדות על 3.75 מיליארד דולר. הערכה שכזו משאירה מעט מאוד מרווח לטעויות, במיוחד לאור הסבירות שקצב הצמיחה של החברה יתמתן בשנים הקרובות.


הצמיחה המטאורית ברווחים

הערכות שוק גבוהות אינן זרות למשקיעי הטכנולוגיה. מדד הנאסד"ק, העשיר במניות טכנולוגיה, הכפיל את ערכו מאז סוף 2022, בעיקר בזכות עליות במניות כמו אנבידיה, מטא, טסלה, אמזון, אלפאבית ומיקרוסופט. הגורם המרכזי מאחורי עליות המניות הוא הצמיחה המטאורית ברווחים, כאשר לקוחות משלמים יותר עבור אימוץ טכנולוגיות בינה מלאכותית. מגמה זו צפויה להימשך שנים רבות, שכן בינה מלאכותית מאפשרת לחברות להיות יעילות יותר.


עם זאת, אף אחת מהמניות המובילות הנ"ל, למעט מטא, לא נגעה בשיא חדש בשבועות האחרונים. להפך, חלקן חוו ירידות משמעותיות לאחרונה. אנבידיה, למשל, עדיין מתאוששת מירידה של 22% בשפל של פברואר.


הבעיה אינה שמניות טכנולוגיה אינן יכולות לספק תשואות גבוהות לטווח הארוך, אלא שקצב הצמיחה שלהן - ושל חברות הטכנולוגיה החמות ביותר - עשוי להאט. אנליסטים צופים שהרווחים המצרפיים של חברות הנאסד"ק יאטו ל-16% שנתי בשנתיים הקרובות, לעומת 23% השנה.


נהנית מביקושים גבוהים 

התוכנה של פלנטיר, המשלבת כעת בינה מלאכותית, נמצאת בביקוש גבוה. הממשלה משתמשת בה לפענוח איומי ביטחון לאומי בפלטפורמה מרכזית, בעוד עסקים פונים אליה לזיהוי הזדמנויות להגדלת מכירות והפחתת עלויות. המכירות של החברה צומחות מהר יותר משוק הניתוח הנתונים הרחב, שצפוי להגיע לטריליון דולר עד סוף העשור. השוליים מתרחבים, מה שגורם לרווחים לעלות אף מהר יותר מההכנסות, מכיוון שצמיחת המכירות הגיעה ללא הוצאות שיווק ואחרות משמעותיות נוספות.

האנליסטים צופים צמיחה שנתית של כמעט 30% בתזרים המזומנים החופשי בשלוש השנים הקרובות, אך הציפיות כבר החלו לרדת מעט. הם מעריכים צמיחת מכירות שנתית של 29% הן ל-2026 והן ל-2027, מספר נקודות אחוז מתחת לתחזית השנה. ההאטה בצמיחה היא חלק טבעי ממחזור החיים של חברת צמיחה, ומתרחשת גם בחברות תוכנה אחרות כחלק מאימוץ הבינה המלאכותית.

כל הכותרות


ההתלהבות של המשקיעים מפלנטיר אינה אחידה בוול סטריט. האנליסט בראד זלניק מדויטשה בנק מדרג את המניה במכירה עם מחיר יעד של 50 דולר, המשקף מכפיל מכירות של כ-26, קרוב יותר לפי שלושה ממכפיל קבוצת התוכנה. גרג מוסקוביץ ממיזוהו כתב גם הוא כי "קשה מאוד להצדיק את המכפיל של PLTR". הוא מדרג את המניה בביצועי חסר, עם מחיר יעד של 80 דולר, המשקף גם הוא מכפיל מכירות נמוך יותר.

קיראו עוד ב"גלובל"



פלנטיר יקרה באופן משמעותי ביחס לענף

בהנחה שצמיחת תזרים המזומנים של פלנטיר תאט ל-20% בשנה בעשור הקרוב, וששיעור הצמיחה לאחר מכן יהיה גבוה מזה של החברה הציבורית הממוצעת, שווי השוק שלה נראה בלתי סביר ברמות הנוכחיות. כאשר מיישמים שיעור היוון של 11.5%, המקובל על אנליסטים רבים בוול סטריט, שווי השוק המוערך של החברה בתרחיש זה יהיה קרוב ל-125 מיליארד דולר - הרבה מתחת לשווי השוק הנוכחי של 280 מיליארד דולר.


גם בהשוואה ענפית המניה נראית יקרה באופן קיצוני: מכפיל המכירות הנוכחי של פלנטיר גבוה כמעט פי שמונה ממכפיל המכירות של קרן הסל iShares Expanded Tech-Software Sector, העומד על 9.6. לשם השוואה, בין סוף 2022 לאמצע ינואר 2024, לפני הזינוק האחרון במניה, מכפיל המכירות של פלנטיר היה גבוה רק פי 2.4 ממכפיל הענף.


כדאי לציין שהחברה הציגה צמיחה מרשימה בשנים האחרונות: תזרים המזומנים החופשי צמח ביותר מ-40% שנתי מאז 2021, השנה הראשונה בה הייתה רווחית, ועד 2024. עם זאת, הציפיות לצמיחה עתידית כבר החלו להתמתן, והשאלה המרכזית היא האם ההערכה הנוכחית של החברה משקפת באופן מציאותי את פוטנציאל הצמיחה העתידי שלה.


המנכ"ל מתכנן למכור מניות בשווי 1.2 מיליארד דולר

אלכסנדר קארפ, מנכ"ל פלנטיר, אימץ לאחרונה תוכנית מסחר חדשה למכירת מניות החברה. על פי דיווח שהוגש לרשות ניירות הערך האמריקאית ביום שלישי, התוכנית החדשה, שאומצה ב-11 בדצמבר 2024, מאפשרת לקארפ למכור עד 9,975,000 מניות עד ה-12 בספטמבר 2025. במחיר המניה הנוכחי של 123 דולר, שווי המניות למכירה מגיע לכ-1.23 מיליארד דולר.


במקביל לאימוץ התוכנית החדשה, קארפ ביטל תוכנית מסחר קודמת מדצמבר 2023, שאפשרה מכירה של עד 48.9 מיליון מניות. תוכניות מסחר מסוג זה, הידועות כתוכניות Rule 10b5-1, נועדו למנוע מראית עין של הטיה שעלולה להיווצר כאשר איש פנים מוכר מניות תוך שימוש במידע לא ציבורי. המכירות מתבצעות באופן אוטומטי כאשר מתקיימים תנאים מוגדרים מראש, כגון מחיר, נפח מסחר ועיתוי.


בשנת 2024, קארפ כבר מכר 40.7 מיליון מניות פלנטיר תמורת 1.95 מיליארד דולר, במחיר ממוצע של 47.99 דולר למניה. המכירות בוצעו באמצעות לפחות שתי תוכניות מסחר קודמות, כאשר חלק מהמכירות נועדו לכיסוי חבויות מס הקשורות להבשלת יחידות מניה חסומות.


מניית פלנטיר רשמה עליות חדות ברבעון הרביעי של 2024, כאשר מחירה הוכפל בעוד שמדד S&P 500 עלה ב-2% בלבד. מגמה זו נמשכה גם ב-2025, עם עלייה של יותר מ-60% במניית החברה, בעוד ה-S&P עלה בכ-4% בלבד.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    אנונימי 20/02/2025 03:27
    הגב לתגובה זו
    היום 10% למטה ומחר עוד 10% עד שתגיע לשער שממנה התחילו העליות . אז המנכל נתן לכם הוראה למכור שהמניה נמצאת בשיא כל הזמנים .