דונלד טראמפ
צילום: טוויטר

טראמפ לוטש עיניים לנכסים של אוקראינה: "ארה"ב יכולה להרוויח 500 מיליארד דולר מהמינרלים של אוקראינה"

הנשיא האמריקאי מאשים את אוקראינה בהתנהלות לא נכונה מול רוסיה ומנסה לסיים את הסכסוך; אירופה בהלם, אבל בסוף בשבילו זה עניין עסקי - שלום עם רוסיה וניצול מינרלים של אוקראינה אלו האינטרסים העסקיים של ארה"ב

אדיר בן עמי | (3)

דונלד טראמפ מדבר בגלוי על האינטרס הכלכלי של ארצות הברית באוקראינה – במיוחד על מחצבי המתכות היקרות שיש למדינה להציע. בפגישה עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי בשבוע שעבר, טראמפ אמר שהכלכלה האמריקאית יכולה להרוויח 500 מיליארד דולר משיתוף פעולה חצי-חצי עם אוקראינה על המינרלים שלה. "יש להם דברים שאנחנו צריכים – והם צריכים אותנו," הוא הדגיש. במקביל, טראמפ לא חסך מילים גם כלפי ולדימיר פוטין, כשהבהיר שהמינרלים האוקראיניים חייבים להישאר בשליטה מערבית, ולא להיכנס לשוק הרוסי.

מה בעצם עומד מאחורי ההצהרות של טראמפ? מדובר במאבק רחב יותר – תחרות על שליטה במינרלים החיוניים לתעשייה המודרנית. סין מחזיקה כיום במונופול כמעט מוחלט על שוק ה'מתכות הנדירות' – חומרים חיוניים לייצור אלקטרוניקה, רכבים חשמליים, נשק מתקדם ועוד. אוקראינה, כך מסתבר, מחזיקה בלא פחות מ-23 מתוך 50 המינרלים שממשלת ארצות הברית מגדירה כקריטיים. יש שם פוטנציאל אדיר להפוך לשחקן עולמי, אבל הבעיה היא שרבים מהמשאבים נמצאים בשטחים הכבושים בידי רוסיה.

הבעיות בדרך למינרלים

אמנם יש לאוקראינה את חומרי הגלם, אבל זה לא אומר שקל להוציא אותם מהאדמה ולהכניס אותם לשוק. הפקת מתכות נדירות היא תהליך יקר ואיטי מאוד. מחקר של המרכז ללימודים אסטרטגיים ובינלאומיים בארה"ב מצא כי כריית מתכות נדירות נמשכת בממוצע 15 שנה עד להפקת החומר הראשון, ורק לאחר 40 שנה מגיעים לרווחיות.

בנוסף, כריית מתכות נדירות היא עסק מזהם מאוד – כל טון של מתכת כזו מייצר 20,000 טון פסולת רעילה. כל זה מחייב השקעה עצומה באנרגיה, משאבים ולוגיסטיקה, ואין הרבה משקיעים שממהרים לשים כסף במדינה שנמצאת בעימות צבאי עם מעצמה עולמית.

עם זאת, יש תחומים שבהם אוקראינה כבר מובילה. לפני המלחמה, אוקראינה הייתה אחת היצואניות הגדולות בעולם של טיטניום, חומר קל אבל חזק, שנחוץ מאוד לתעשיית התעופה והאנרגיה. היא גם הפיקה כמויות משמעותיות של אורניום – חומר קריטי לתחנות כוח גרעיניות. עם המגמה הגוברת של חזרה לאנרגיה גרעינית באירופה, יש סיכוי שאוקראינה תחזור להיות ספקית משמעותית.


טראמפ נגד זלנסקי

כל זה קורה במקביל לכך שהנשיא דונלד טראמפ העלה את הטונים כלפי נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, והאשים אותו בניהול כושל של המלחמה מול רוסיה. טראמפ טען שאוקראינה יכלה למנוע את המלחמה אם הייתה מגיעה להסכם עם מוסקבה לפני הפלישה הרוסית ב-2022. לדבריו, "אפילו מנהלי משא ומתן לא מוצלחים במיוחד" היו יכולים לגבש הסכם כזה, ולחסוך מאוקראינה אובדן נרחב של שטחים לרוסיה. 

בנוסף, טראמפ הביע תסכול מכך שאוקראינה "הרסה את העסקה על המתכות הנדירות", לאחר שהתברר שכמות המשאבים הללו במדינה קטנה מהצפוי. הוא סבר שאוקראינה תעביר לארצות הברית מתכות נדירות בשווי של 500 מיליארד דולר, אך המציאות התבררה כשונה. 

ההתבטאויות האחרונות של טראמפ מעוררות דאגה בקרב מנהיגי אירופה, שחוששים מהשלכות אפשריות על המשך התמיכה הבינלאומית באוקראינה. הקרמלין, מצידו, הביע שביעות רצון מהעימות המחריף בין וושינגטון לקייבצומהתיכה הלא צפויה של טראמפ בפוטין. 

כל הכותרות



שאלות ותשובות


מדוע טראמפ מתעניין כל כך במינרלים של אוקראינה?

הסיבה המרכזית היא המאבק הכלכלי עם סין. טראמפ מחפש דרכים להפחית את התלות של ארה"ב בסין, במיוחד בתחום החומרים החיוניים לייצור טכנולוגיה מתקדמת. אוקראינה יכולה להיות מקור חלופי, אבל זה ידרוש השקעות כבדות ושיתוף פעולה ארוך טווח.

קיראו עוד ב"גלובל"

האם אוקראינה באמת יכולה להיות ספקית גלובלית של מתכות נדירות?

תיאורטית כן, אבל בפועל זה מסובך. ההפקה דורשת תשתיות מתקדמות, הרבה כסף ושוק יציב. כרגע אוקראינה נמצאת במלחמה, וחלק גדול מהמחצבים שלה בשטחים שנכבשו על ידי רוסיה. אם וכאשר המלחמה תסתיים, ייתכן שמשקיעים יראו באוקראינה שותפה אסטרטגית בתחום.

מהם המשאבים הטבעיים המרכזיים של אוקראינה, ומדוע הם חשובים לארצות הברית?

אוקראינה מחזיקה במאגרים משמעותיים של מתכות נדירות כמו ניאודימיום וטרביום, המשמשות בייצור רכיבים אלקטרוניים מתקדמים, מגנטים חזקים וסוללות לרכבים חשמליים. בנוסף, יש לה מאגרי טיטניום, המשמש בתעשיית התעופה והחלל בשל חוזקו וקלילותו, ואורניום, החיוני לתעשיית האנרגיה הגרעינית. גישה למשאבים אלה יכולה להפחית את התלות של ארצות הברית בייבוא ממדינות אחרות, במיוחד מסין, השולטת בשוק המתכות הנדירות.

כיצד משפיעה המלחמה המתמשכת על היכולת של אוקראינה לנצל את משאביה הטבעיים?

המלחמה גרמה לפגיעה קשה בתשתיות הכרייה והעיבוד של אוקראינה. חלק מהמאגרים נמצאים באזורים שנכבשו על ידי רוסיה, מה שמקשה על הגישה אליהם. בנוסף, חוסר היציבות הביטחונית מרתיע משקיעים זרים מהשקעה בפרויקטים ארוכי טווח במדינה. לדוגמה, תעשיית הפלדה האוקראינית, שהייתה מקור מרכזי לגז ניאון המשמש בייצור שבבים, נפגעה משמעותית, ותפוקתה צנחה בכ-66% מאז תחילת המלחמה.

מהם האתגרים הסביבתיים והכלכליים בכריית מתכות נדירות באוקראינה?

כריית מתכות נדירות היא תהליך מורכב ויקר, המצריך השקעות עתק בתשתיות וטכנולוגיה. בנוסף, התהליך מייצר כמויות עצומות של פסולת רעילה; על כל טון של מתכות נדירות מופקים כ-20,000 טון של פסולת מסוכנת. הטיפול בפסולת זו דורש אמצעים מתקדמים למניעת זיהום סביבתי, מה שמוסיף לעלות הכוללת. במצב הכלכלי והפוליטי הנוכחי של אוקראינה, גיוס ההשקעות הנדרשות והתמודדות עם האתגרים הסביבתיים מהווים מכשול משמעותי.

כיצד משפיעים היחסים בין ארצות הברית לרוסיה על המדיניות האמריקאית כלפי אוקראינה?

המתח בין וושינגטון למוסקבה משפיע ישירות על המדיניות האמריקאית כלפי קייב. ארצות הברית מעוניינת לבלום את ההשפעה הרוסית במזרח אירופה, ולכן מספקת סיוע צבאי וכלכלי לאוקראינה. עם זאת, הרצון לסיים את המלחמה ולהפחית את המעורבות הצבאית באזור מוביל את הממשל האמריקאי לשקול פתרונות דיפלומטיים, כולל משא ומתן ישיר עם רוסיה, לעיתים ללא מעורבות אוקראינית, מה שמעורר חשש בקייב ובבירות אירופה.



תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    שחר 21/02/2025 16:32
    הגב לתגובה זו
    מספקות כמויות משמעותיות של החומרים שנזכרים בכתבה. מדובר בבנות ברית קרובות של ארהב.האזכור של המכרות באוקראינה הוא כדי לצבוע את העניין בגוון עיסקי.
  • 2.
    אנונימיהו 21/02/2025 13:45
    הגב לתגובה זו
    שני נרקיסיסטים . האבל הגדול שטראמפ מעוניין באמריקה גדולה ועשירה יותר מאי פעם . ביבי עושה לעצמו יותר עשיר ונוכל נהנתן יותר מאי פעם ועושה את ישראל חלשה מוכה ועניה יותר מתמיד .
  • 1.
    דב 21/02/2025 11:30
    הגב לתגובה זו
    לא מוצא חן בעיניך. הבט וראה 1.סיום מלחמה עקובה מדם. 2. חיסול הניסיון המרושע של נאטו לצרף את אוקראינה שהיה הגורם העיקרי למלחמה. 3. הסדר עם פוטין שאולי יחזור לשלוט בסוריה וכך נימנע כבר בעתיד הקרוב! ממלחמה עם דאעש על גבולנו. 4. הקפלניסטים לא יספיקו להרוס את מדינת היהודים