וול סטריט
צילום: תמר מצפי

המרד נגד וול סטריט: יכול להיות שעתיד המשקיעים הוא מחוץ לארה"ב?

התחזית לעשור הקרוב מציגה תמונה קודרת עבור המניות האמריקאיות המובילות: צפי לתשואה שנתית של 1.8% בלבד, שתהיה שלילית במונחים ריאליים לאחר אינפלציה
אדיר בן עמי | (1)
נושאים בכתבה השקעות וול סטריט

רעידת אדמה שקטה מתרחשת בשוקי ההון העולמיים, ורוב המשקיעים טרם קלטו את עוצמתה. לראשונה מזה עשרות שנים, היחסים המסורתיים בין שוק המניות האמריקאי לשאר העולם משתנים באופן דרמטי, ועשויים לסמן את תחילתו של עידן חדש שישפיע על תיקי השקעות רבים.


המתאם ארוך השנים בין השוק האמריקאי לשווקים מפותחים אחרים, שעמד היסטורית על 0.83 (מתוך 1), צנח לאחרונה לרמה של 0.54 - תופעה סטטיסטית נדירה שאמורה להתרחש בפחות מ-0.3% מהזמן. מדובר בנתון שמדאיג את האנליסטים ומעיד על שינוי מבני עמוק יותר מתנודתיות שוק רגילה.


אחד ההסברים המרכזיים לתופעה קשור לדמות אחת: דונלד טראמפ. עם היבחרו, חוו השווקים האמריקאיים זינוק משמעותי, בעוד שאיומי המכסים שהשמיע חיזקו את הדולר. אך בימים האחרונים, עם הצהרות סותרות ונסיגות מעמדות קודמות, ניכר שינוי במגמה. דווקא שותפות הסחר של ארה"ב נהנות מעליות שערים, במיוחד בסקטור הביטחוני, בעוד שענקיות הטכנולוגיה האמריקאיות - אותן "שבע המופלאות" שהובילו את השוק - מאבדות מזוהרן.


במשך שנים רבות, שלטה ארה"ב ביד רמה בשוקי ההון העולמיים. כיום, מדינה המהווה רק 4% מאוכלוסיית העולם וכ-25% מהכלכלה העולמית, מחזיקה בנתח מפלצתי של כשני שליש משווי שוק המניות הגלובלי. יחס עוצמה זה, שהפך לחלק בלתי נפרד מהנוף הפיננסי, מתחיל להתערער.


שבע המופלאות מראות סימני חולשה

החברות שהובילו את ראלי השוק האמריקאי בעשור האחרון, ובראשן "שבע המופלאות" (אפל, מיקרוסופט, אלפאבית, אמזון, מטא, טסלה ואנבידיה), מתחילות להראות סימני חולשה. הערכות שווי מנופחות, ציפיות גבוהות מדי ותחרות גוברת מציבות אתגר ממשי להמשך השליטה הבלתי מעורערת שלהן.


מחקר מקיף של חברת Research Affiliates מצביע על נתון מטריד במיוחד: מניות צמיחה אמריקאיות גדולות נמצאות באחוזון ה-98 של הערכות שווי היסטוריות - כלומר, היו יקרות יותר רק ב-2% מהזמן בכל ההיסטוריה הפיננסית המתועדת. מנגד, מניות ערך בשווקים מפותחים מחוץ לארה"ב נמצאות באחוזון ה-2 - כלומר, היו זולות יותר רק ב-2% מהזמן.


התחזית לעשור הקרוב מציגה תמונה קודרת עבור המניות האמריקאיות המובילות: צפי לתשואה שנתית של 1.8% בלבד, שתהיה שלילית במונחים ריאליים לאחר אינפלציה. זאת לעומת תשואה שנתית צפויה של 10% במניות ערך במדינות מפותחות שאינן ארה"ב, ו-10.5% במניות ערך בשווקים מתעוררים.

כל הכותרות



היכן נמצאות ההזדמנויות הגדולות?

ברזיל, הונג קונג וטורקיה בולטות כשווקים הנסחרים בהערכות נמוכות ביחס להיסטוריה שלהם (אחוזונים 9, 7 ו-22 בהתאמה). לעומתן, אירופה, למרות התדמית השלילית שלה בקרב משקיעים, עדיין נסחרת באחוזון ה-76 - רחוקה מלהיות "מציאה".


עם זאת, חשוב לזכור שהכל יחסי. אנו נמצאים בעידן שבו הערכות השווי המקובלות השתנו. לפי האנליסטים, בהתחשב בכל הנתונים עבור המשקיע המחפש ערך, ייתכן שאין מקום שכדאי להימנע ממנו יותר מארה"ב.

קיראו עוד ב"גלובל"


תובנה חשובה העולה מהנתונים נוגעת לעקרון הפיזור הגיאוגרפי. רבים מהמשקיעים נוטים להתרכז יתר על המידה בשוק המקומי שלהם, תופעה המכונה "הטיית הביתיות". אולם המציאות הנוכחית מראה שהסתמכות יתר על שוק בודד, גם אם הוא חזק ומשגשג בעבר, עלולה להוביל לתוצאות מאכזבות בעתיד.


מומחים רבים ממליצים כעת לשקול מחדש את הקצאת הנכסים בתיקי ההשקעות. גיוון והרחבת החשיפה לשווקים בינלאומיים, בדגש על מניות ערך, עשויים להוות אסטרטגיה נבונה בעידן החדש. ההיסטוריה מלמדת שמחזוריות היא מאפיין מובנה בשוקי ההון, וכי תקופות של עדיפות לאזור או סגנון השקעה מסוים מוחלפות בתקופות שבהן אזורים וסגנונות אחרים מובילים.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    אנונימי 24/02/2025 23:01
    הגב לתגובה זו
    מי שמהמר נגד ארהב הוא משוגע