טויוטה
צילום: אתר טויוטה

האם יצרניות הרכב היפניות ירוויחו ממדיניות הסחר של טראמפ?

בעוד טראמפ מאיים במכסים כבדים על יבוא רכבים, טויוטה והונדה עשויות דווקא ליהנות מהיחסים הקרובים בין טוקיו לוושינגטון ומהשינויים בשוק הרכב החשמלי

אביחי טדסה |

איומי המכסים החדשים של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ יוצרים חשש בשוק הרכב, אך דווקא יצרניות הרכב היפניות כמו טויוטה והונדה עשויות להפיק מהם תועלת. למרות תלות משמעותית ביצוא לשוק האמריקאי, שילוב של השקעות מקומיות בארה"ב, ניסיון דיפלומטי עשיר ומיצוב חזק בשוק ההיברידי עשויים לסייע להן לצלוח את התקופה הנוכחית, ואולי אף להתחזק.


יפן היא אחת היצואניות המרכזיות של רכבים לארה"ב, עם כ-1.5 מיליון רכבים בשווי של כ-40 מיליארד דולר בשנה. עבור יצרניות כמו טויוטה והונדה, מדובר בשוק קריטי, במיוחד לאור שחיקה במעמדן בשווקים אחרים באסיה, כולל סין. עם זאת, בניגוד לשחקניות אחרות, החברות היפניות מחזיקות פעילות ייצור נרחבת בתוך ארה"ב, המייצרת מעל שלושה מיליון כלי רכב בשנה ותורמת לכ-500 אלף מקומות עבודה.

השקעות אלה מהוות קלף מפתח בהתמודדות עם מדיניות סחר אגרסיבית, ומסייעות ליפן להציג עצמה כשותפה חיונית לכלכלה האמריקאית - גישה שיכולה לצמצם את עוצמת הפגיעה ממכסים חדשים. במקביל, הביקוש של יפן לייבוא אנרגיה מארה"ב, ובפרט גז טבעי, מוסיף עומק נוסף לשיתוף הפעולה הכלכלי בין המדינות.


מדיניות רכב חשמלי שעובדת לטובת טויוטה

בצד הכלכלי, אחת המגמות שעשויות לשרת את יצרניות הרכב היפניות היא כוונתו של טראמפ לבטל את התמיכה הממשלתית ברכבים חשמליים, צעד שעלול לפגוע ביצרניות הסיניות והאמריקאיות המתמקדות בתחום. מנגד, טויוטה והונדה, שמובילות את תחום הרכב ההיברידי, צפויות להרוויח מהחזרה לדגמים שמבוססים גם על מנועי בנזין.

למרות שהמניה של טויוטה ירדה בכ-30% מאז מרץ האחרון, בעיקר עקב עיכובים בתחום החשמלי ותקלות רגולטוריות ביפן, היא עדיין נחשבת מובילה עולמית בשוק ההיברידי עם דגמים מצליחים כמו הפריוס וה-RAV4. אם טראמפ אכן יחתוך את התמיכה הממשלתית ברכבים החשמליים, הביקוש למכוניות היברידיות צפוי לזנק, וטויוטה במיקום טוב ליהנות מהשינוי.



תוצאות הרבעון השלישי של טויוטה

לפני כחודש פרסמה טויוטה את תוצאותיה הכספיים לרבעון השלישי של השנה הפיסקלית והציגה תוצאות חזקות מהתחזיות של וול סטריט. החברה היפנית הרוויחה 1.07 דולר למניה, הרבה מעבר לציפיות של 0.64 דולר. ההכנסות הסתכמו ביותר מ-80 מיליארד דולר, לעומת תחזית מוקדמת של 77 מיליארד דולר. בעקבות הדוחות טויוטה העלתה את התחזיות השנתיות שלה והרווח התפעולי הצפוי עלה מ-28 מיליארד דולר ל-31 מיליארד דולר. הדוחות של טויוטה מציבים אותה במקום הראשון ברווחים מבין כל חברות הרכב.


היא מרוויחה יותר מטסלה ויותר מהחברות האמריקאיות והאירופאיות שמתמודדות עם האטה בביקוש, ירידת מחירים ושינויים במדיניות הסחר בארצות הברית. טסלה הרוויחה 0.73 דולר למניה ברבעון האחרון, פחות מהתחזיות שעמדו על 0.75 דולר, וזאת למרות רווח חד פעמי על השקעות בביטקוין שהוסיף לה כ-20 סנט לרווח למניה. 

קיראו עוד ב"גלובל"


טויוטה הצליחה להגדיל את רווחיותה למרות ירידה של 4% במכירות הרכב. העלייה בהכנסות נבעה בין היתר מכך שמכירות הרכבים ההיברידיים שלה צמחו וכיום הם מהווים מחצית מכלל המכירות של החברה, לעומת 40% בשנה שעברה. למרות זאת, הסיבה העיקרית לעלייה ברווחיות היא לא הרכבים אלא השפעת שערי המטבע. הין היפני נחלש מול הדולר והאירו במהלך החודשים האחרונים, דבר ששיפר את הרווחיות של טויוטה שהייצור שלה עדיין מבוסס על מפעלים ביפן.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה