
חברת הרובוטיקה שגייסה לפי שווי של 1.65 מיליארד דולר
Dexterity מפתחת רובוטים "אנושיים" למשימות מורכבות - המשקיעים מזהים נקודת מפנה בתחום הבינה המלאכותית הפיזית
חברת Dexterity הצליחה לגייס 95 מיליון דולר נוספים. שווי החברה זינק ל-1.65 מיליארד דולר, כשהיא מציעה טכנולוגיה שיכולה לשנות את עולם העבודה הפיזית. המשקיעים רואים בגיוס הזה סימן ברור לכך שעמק הסיליקון מתחיל להשקיע ברצינות בחיבור בין בינה מלאכותית לעבודה
פיזית ממשית.
קרן ההון סיכון Lightspeed Venture Partners הובילה את סבב הגיוס כאשר המימון החדש מעלה את סך ההשקעות בחברה לכמעט 300 מיליון דולר. בין המשקיעים החדשים ניתן למצוא גם את תאגיד סומיטומו היפני, שמחפש להשקיע בטכנולוגיות עתידיות שישנו את תחום הייצור והלוגיסטיקה.
הרובוטים שפיתחה Dexterity אינם הרובוטים התעשייתיים המסורתיים. הם נועדו להתמודד עם אתגרים יומיומיים כמו העמסת משאיות, פריקת ארגזים ומיון חבילות - משימות שעד כה דרשו ידיים אנושיות. ענקיות השילוח פדקס ו-UPS כבר משתמשות בטכנולוגיה, ורואות בה פתרון לאחד האתגרים הגדולים שלהן: מחסור בעובדים שמוכנים לבצע עבודות פיזיות תובעניות.

- מדענים באנבידיה: רובוטים מתקדמים יילחמו בשריפות הענק של המחר
- הסטארט-אפ הישראלי "ערוגה" מתרחב לאוסטרליה, ארה"ב ופינלנד
ממשרדיה ברדווד סיטי, קליפורניה, החברה מציעה משהו שונה מרובוטים רגילים: יכולת כמעט אנושית. "הרובוטים שלנו לא רק מבצעים תנועות מתוכנתות," מסביר סמיר מנון, המייסד והמנכ"ל. "הם מסוגלים לחוש חפצים, להבין את הסביבה שלהם, ולנוע בחן שמזכיר תנועה אנושית." "המהפכה האמיתית היא בשילוב של יכולות אלו," ממשיך מנון. "חישה, הבנה ותנועה חלקה - זה מה שיוביל את העתיד של מה שאנחנו מכנים 'בינה מלאכותית פיזית'." לפי החברה, זהו המפתח לרובוטים שיכולים להשתלב בסביבות עבודה אמיתיות ולא רק בסביבות מבוקרות.
במקום מודל אחד ענק - אוסף של מודלים קטנים
בשונה מענקיות הבינה המלאכותית כמו OpenAI וגוגל, Dexterity נוקטת בגישה מעניינת. במקום לסמוך על מודל ענק אחד, החברה משתמשת
במספר רב של מודלים קטנים וממוקדים. "לא צריך מודל שיודע לכתוב שירה ולפתור משוואות מתמטיות כדי לארוז קופסה," מסביר מנון. "אנחנו מפתחים מודלים ייעודיים שמצטיינים במשימה אחת, ומודל נוסף שמתאם ביניהם."
כל מודל בינה מלאכותית מתמחה במשימה ספציפית - למשל סידור קופסאות או זיהוי חפצים שונים. הגישה הזו, לטענת החברה, מאפשרת דיוק גבוה יותר ויעילות רבה יותר בעולם האמיתי של עבודה פיזית. זוהי גישה שונה מאוד מהמודלים הגדולים והכלליים שמקבלים כותרות בחדשות.
- המיליארדרים לא התחמקו: הונו של מאסק צנח ב-116 מיליארד דולר
- מה קרה בהיסטוריה כשהתחילה מלחמת סחר?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
החברה לא נחה על זרי הדפנה: כעת היא מפתחת רובוט חדש בשם "מק". הרובוט החדש יהיה גדול ועוצמתי יותר, עם שתי זרועות על פלטפורמה ניידת. היכולות המרשימות של מק כוללות הרמת משקלים כבדים יותר ועמידות בתנאי סביבה קיצוניים - מקור וממזג חם במיוחד. זה יפתח אפשרויות חדשות במחסנים ומפעלים שבהם תנאי העבודה קשים.
ג' ג'יין מקרן לייטספיד אינו מסתיר את התלהבותו: "השקענו ב-Dexterity כי אנחנו מאמינים שהגענו לנקודת מפנה בתחום הבינה המלאכותית הפיזית." לדבריו, שני גורמים מניעים את המהפכה: "מצד אחד, התקדמות טכנולוגית משמעותית, ומצד שני - מחסור חמור בכוח אדם שמוכן לבצע עבודות פיזיות מאתגרות." ג'יין מוסיף שמה שמרשים במיוחד הוא היכולת של הרובוטים לטפל במשימות הולכות ומסתבכות. "בכל פעם שאני מבקר במתקני החברה, אני רואה את הרובוטים מבצעים משימות מורכבות יותר," הוא אומר. "זה לא רק חזון - זו מציאות שמתממשת לנגד עינינו."
צמיחה בתקופה מאתגרת
הגיוס הנוכחי מצטרף לגיוס קודם מ-2021, אז הוערכה החברה ב-1.4 מיליארד דולר. העלייה בשווי, אף שאינה דרמטית, מראה צמיחה בתקופה שבה חברות טכנולוגיה רבות נאבקות. בין המשקיעים הקיימים בחברה נמצאות קרנות מכובדות כמו Kleiner Perkins ו-Obvious Ventures.
עם המימון החדש, Dexterity מתכננת להרחיב את צוות העובדים ולהאיץ את פיתוח הטכנולוגיה. "הכסף יאפשר לנו לגייס את המוחות הטובים ביותר ולהאיץ את קצב החדשנות," אומר מנון. ההשקעה בכוח אדם מדגישה את העובדה שלמרות הפיתוח של רובוטים, החברה עדיין זקוקה למוחות אנושיים יצירתיים כדי להתקדם.
שוק הרובוטיקה התעשייתית מתחמם: המחסור בעובדים והעלייה בעלויות השכר דוחפים חברות רבות לחפש פתרונות אוטומטיים. הקושי לגייס עובדים למשימות פיזיות תובעניות, במיוחד לאחר מגפת הקורונה, הפך את האוטומציה מאופציה לצורך עבור תעשיות רבות.
האתגר העיקרי שחברות רובוטיקה מתמודדות איתו הוא הגיוון העצום של החפצים והמשימות בעולם האמיתי. קופסאות בגדלים שונים, חבילות רכות, מוצרים בצורות לא סדירות - כל אלה מקשים על רובוטים מסורתיים. הטכנולוגיה של Dexterity מנסה לפתור בדיוק את הבעיה הזו, עם יכולת הסתגלות ולמידה שמאפשרת התמודדות עם עולם לא מושלם ולא צפוי.
האם הרובוטים יחליפו עובדים אנושיים?
לפי Dexterity, המטרה היא שיתוף פעולה ולא החלפה. "המטרה שלנו היא לקחת את המשימות המסוכנות, החזרתיות והמעייפות ביותר ולהשאיר לבני אדם את העבודה שדורשת חשיבה יצירתית, פתרון בעיות מורכבות וכישורים חברתיים," מסביר מנון. זוהי גישה שמנסה להרגיע חששות מפני אבטלה המונית.