
המחאות בטורקיה מתגברות - מעל 1,100 מפגינים נעצרו
ארדואן לא מתכוון לוותר - הוא מאשים את אימאמוגלו יריבו הפוליטי בהובלת ארגון פשע והכניס אותו לכלא; המפגינים טוענים שהם נלחמים על הדמוקרטיה; האם אחרי משבר כלכלי ומחאה עממית - טורקיה על סף הפיכה?
טורקיה בטלטלה. המחאות ההמוניות נגד מעצרו של ראש עיריית איסטנבול, אקרם אימאמוגלו, נכנסו ליומן השביעי. מה שהתחיל כזעם על מעצר של פוליטיקאי בולט הפך במהירות לגל מחאה נרחב נגד שלטונו של הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן – המפגן הגדול ביותר נגד הממשלה בעשור האחרון.
המחאות: עוצמה הולכת וגוברת
היום השביעי למחאות לא הראה שום סימן לדעיכה. עשרות אלפים המשיכו לצאת לרחובות בערים הגדולות – איסטנבול, אנקרה, איזמיר ועוד עשרות מחוזות – למרות איסורי התקהלות שהטילה הממשלה. באיסטנבול, גשר גלאטה הפך לסמל של התנגדות כשסטודנטים חסמו אותו בשבת-מחאה, והיום המשיכו להתאסף שם קבוצות מפגינים שהניפו דגלים טורקיים וקראו סיסמאות כמו "הממשלה תתפטר!" ו-"צדק לאימאמוגלו!". עימותים עם המשטרה נרשמו שוב, כששוטרים השתמשו בגז מדמיע, תותחי מים וכדורי גומי כדי לפזר את ההמונים. לפי שעה, נראה שהרוחות לא נרגעות – להפך, המחאה תופסת תאוצה עם חרמות צרכניים ושביתות סטודנטים שמשבשות את השגרה.
המפגינים עצמם נשמעים נחושים מתמיד. "אנחנו לא מפחדים יותר," אמרה אזרה, בת 26, שהצטרפה למחאה באיסטנבול, "ראיתי את הניצוץ בעיניים של האנשים, ואני יודעת שאנחנו חייבים להמשיך." אחרים, כמו אדם בן 22, טענו ש"העוול נגד אימאמוגלו הוא רק הסימפטום – הבעיה היא המשטר כולו." התחושה ברחוב היא שזה כבר לא רק על ראש העיר, אלא על עתיד הדמוקרטיה בטורקיה.
אחרי משבר כלכלי ומחאה עממית - טורקיה על סף הפיכה?
- אחרי משבר כלכלי ומחאה עממית - טורקיה על סף הפיכה?
- סערה בטורקיה: ראש עיריית איסטנבול נעצר - מאות נעצרו במחאות
ארדואן והממשלה: קו קשוח ואיומים
הנשיא ארדואן המשיך להגביר את הטון נגד המפגינים. בדברים שנשא היום מאנקרה, הוא כינה את ההפגנות "תנועת אלימות" וטען שהאופוזיציה, בראשות מפלגת העם הרפובליקנית (CHP), אחראית לפגיעה בשוטרים ולנזק לרכוש. "המופע הזה ייגמר, והם יתביישו על הרוע שהם הביאו למדינה," אמר, והוסיף שהממשלה לא תיכנע ל"טרור ברחובות". שר הפנים, עלי ירליקאיה, עדכן ש-1,133 בני אדם נעצרו מאז תחילת המחאות, והזהיר מפני המשך פעולות נגד מי ש"מפר את הסדר הציבורי". הממשלה גם ממשיכה לדבוק בעמדה שהמעצר של אימאמוגלו אינו פוליטי, ושר המשפטים, ילמאז טונץ', חזר על הטענה ש"המערכת המשפטית פועלת באופן עצמאי."
במקביל, המשטר נוקט בצעדים חריפים כדי לדכא את המחאה: פשיטות על בתים של עיתונאים וסטודנטים, מעצרים של לפחות שמונה כתבים שסיקרו את האירועים, והגבלות תנועה בערים מרכזיות. ארגוני זכויות אדם ואיגודי עיתונאים, כמו Disk-Basin-Is, מחו נגד המהלכים האלה וקראו לשחרור העצורים, בטענה שזו "מתקפה על חופש העיתונות ועל זכות הציבור לדעת."
האופוזיציה: "לא ניסוג"
בצד של האופוזיציה, המסר ברור: המאבק נמשך. אוזגור אוזל, יו"ר ה-CHP, נאם אמש מול אלפים מחוץ לעיריית איסטנבול וקרא להמשיך בהפגנות "כמעשה התרסה נגד הפשיזם." הוא הצהיר שהמפלגה תערער על כליאתו של אימאמוגלו ודרש שמשפטו ישודר בטלוויזיה הממלכתית TRT. "מי שטאיפ ארדואן שם בכלא שלא בצדק – הכיכר הזו מגינה עליו, למען הדמוקרטיה ולמען טורקיה," אמר אוזל, והזמין את ארדואן לעימות טלוויזיוני ישיר – אתגר שבינתיים לא זכה למענה.
- החברה שנהנית מהנפילה של טסלה
- שילמו מיליארד דולר על פרויקט שהעלות האמיתית שלו רבבות דולים - מאחורי הקלעים של DOGE
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
ה-CHP ממשיכה לראות באימאמוגלו את המועמד המוביל שלה לנשיאות ב-2028, למרות מעצרו. ביום ראשון הוא נבחר רשמית כמועמד המפלגה בפריימריז סמליים שבהם הצביעו כ-15 מיליון איש – מספר מרשים שמראה את התמיכה העצומה בו, גם מאחורי סורג ובריח.
מה קורה עם אימאמוגלו?
אקרם אימאמוגלו, שנעצר ביום רביעי שעבר והוכנס לכלא ביום ראשון, ממשיך להיות כלוא בכלא סיליברי שבפרברי איסטנבול, ממתין למשפט על האשמות בשחיתות, סיוע לארגון טרור והובלת "ארגון פשיעה." עד כה לא נקבע מועד למשפט, והיום לא היו התפתחויות משפטיות חדשות לגביו. עם זאת, אשתו, דילק קאיה אימאמוגלו, ממשיכה להוביל את הקריאה לשחרורו.
אחת השאלות הגדולות היא מה יקרה עם התואר שלו – איסטנבול אוניברסיטי ביטלה את התואר שלו בשבוע שעבר, מה שעשוי לפסול אותו מלהתמודד לנשיאות לפי החוק הטורקי. ה-CHP טוענת שזו עוד מניפולציה של המשטר, והערעור על ההחלטה עדיין תלוי ועומד.
השוק מגיב: הלירה צונחת
המחאות לא משפיעות רק על הרחובות – הכלכלה הטורקית חוטפת מכה. הלירה ממשיכה לצלול, והיום נרשמה ירידה נוספת בערכה מול הדולר. לפי הערכות, הבנק המרכזי שרף 11.5 מיליארד דולר בניסיון לייצב את המטבע מאז תחילת המשבר. המשקיעים בורחים, והחשש הוא שהאינפלציה, שכבר עומדת על כ-40%, תזנק שוב אם המצב לא יירגע.
טורקיה נמצאת בצומת קריטית. המחאות ממשיכות בעוצמה, והמפגינים לא מראים סימני נסיגה למרות הדיכוי המשטרתי. ארדואן נוקט קו קשוח ומאשים את האופוזיציה ב"רוע," בעוד ה-CHP מתעקשת להילחם על אימאמוגלו ועל הדמוקרטיה. התגובה הבינלאומית נשארת מוגבלת – גרמניה והאיחוד האירופי הביעו דאגה, אבל לא מעבר לכך – והשאלה הגדולה היא כמה זמן המתיחות הזו יכולה להימשך. הרחוב הטורקי מוכיח שיש לו דופק וקול, אבל המשטר לא מתכוון לוותר בקלות. זה לא רק סיפור על ראש עיר אחד – זה קרב על העתיד של טורקיה, והיום הזה הראה שהוא כנראה רחוק מלהסתיים.
- 3.בלק 26/03/2025 16:31הגב לתגובה זוהמכנה המשותף של המושחתים הוא הכסף הקטארי.נתניהו חלק לחמאס מזוודות כסף קטארי בימים שלפני טבח נתניהו והכל בתמיכת ארדואן.
- 2.אנונימי 26/03/2025 13:12הגב לתגובה זומה זה בשבילו אלף מפגינים הוא אוכל אותם בארוחת בוקר אתם לא מבינים מה זה המזרח ומה זה מנהיגים דיקטטורים בכל המדינות הערביות והאיסלמיות זודרך חיים מקובלת ולאמתרגשים מזה כמו במדינות המערביות
- 1.אפילו בטורקיה צריך תואר כדי להתמודד בבחירות ופה יאיר לפיד (ל"ת)אפילו בלי בגרות.. 26/03/2025 01:55הגב לתגובה זו
- התואר של מאי גולן נרכש בין הפחים... בן גביר זכה בפרס נובל... (ל"ת)יעקב 26/03/2025 15:38הגב לתגובה זו