נחושת
צילום: Ra Dragon, Unsplash

מחירי הנחושת בשיא היסטורי - למה זה לא בהכרח דבר חיובי?

הנחושת בשיא מחיר, אך לא בזכות הביקושים: כיצד מכסי הסחר של טראמפ שינו את כללי המשחק בשוק הסחורות ושיבשו אינדיקטור כלכלי אמין

אדיר בן עמי |
נושאים בכתבה נחושת

מחירי הנחושת, שנחשבו מאז ומתמיד לאחד המדדים האמינים ביותר לחזות מיתון או צמיחה כלכלית, עלולים לאבד מכוחם כאינדיקטור כלכלי בעקבות מדיניות המכסים החדשה של הנשיא דונלד טראמפ. המתכת הגמישה, המשמשת בכל תחומי הבנייה, התשתיות והתעשייה, רשמה השבוע שיא מחיר היסטורי – אך הפעם, זו אינה בשורה טובה לכלכלה האמריקאית.


חוזים עתידיים לאספקת נחושת במרץ נסגרו ביום שלישי ברמת שיא של 5.18 דולר לליברה, ועקפו את השיא הקודם שנרשם במאי אשתקד. בימים כתיקונם, עלייה כזו במחיר המתכת, המכונה בפי סוחרים "דוקטור נחושת" בשל יכולתה לאבחן את מצב הכלכלה, הייתה נתפסת כסימן מובהק להתאוששות כלכלית ולהתגברות הפעילות בענפי הבנייה והייצור.


אולם הפעם, הסיבה לעליית המחירים שונה לחלוטין. במקום להצביע על ביקושים גוברים לחוטי נחושת וצינורות, המחירים הגבוהים משקפים בעיקר את תגובת השוק לאיום המכסים של טראמפ. הנשיא האמריקאי איים להטיל מכס של 25% על יבוא נחושת, וסוחרים הגיבו באגירת מלאים נרחבת של המתכת לקראת "יום השחרור" – ה-2 באפריל, המועד שבו צפויים להיכנס לתוקף רבים ממכסי הסחר החדשים של הבית הלבן.


אנליסטים אינם צופים שמגמת העלייה במחירי הנחושת תימשך לאורך זמן. "מכיוון שמדובר בעיקר במקרה של הקדמת ביקושים, ניתן לצפות שהשפעת המחיר תתהפך בשלב מאוחר יותר," כתבה תו לאן נגויין מקומרצבנק בהערה ללקוחותיה. היא הוסיפה כי ההיפוך צפוי להיות חד אף יותר אם מדיניות הסחר של טראמפ תכביד על הכלכלה האמריקאית.


חברות הכרייה נהנו מעליות

מניות של חברות כרייה גדולות נהנו מעליות חדות השנה. מניית פריפורט-מקמורן Freeport-McMoran -0.63%  עלתה ב-13% מתחילת 2025, בעוד סאת'רן קופר קורפוריישן Southern Copper Corp -0.25%   זינקה ב-12%. תעודות הפיקדון האמריקאיות של ריו טינטו עלו ב-6.8%, ואלו של קבוצת BHP טיפסו ב-2.4%. עם זאת, עליות אלה עלולות להתברר כזמניות אם האנליסטים צודקים בתחזיותיהם לגבי היפוך המגמה.


הזינוק במחירי הנחושת מתרחש בתקופה שבה משקיעים חוששים שהמכסים החדשים עלולים לעורר התלקחות באינפלציה ולפגוע בצמיחה. אמון הצרכנים האמריקאי צנח החודש לרמתו הנמוכה ביותר מזה יותר מארבע שנים, מה שמעיד על חששות גוברים בקרב האמריקאים הרגילים.


חלק ממשתתפי השוק אף החלו להשתמש במילה - "מיתון". החיפושים אחר המילה "מיתון" בגוגל הגיעו לשיא של שנים רבות, ומספר האזכורים בעיתונות שולש בהשוואה לינואר, על פי הוול סטריט ג'ורנל. בניגוד לעבר, כאשר עליית מחירי הנחושת הייתה מעודדת את האופטימיות, הפעם היא דווקא מלבה את החששות.

קיראו עוד ב"גלובל"

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה