טסלה אדומה (רשתות)טסלה אדומה (רשתות)

טסלה ואילון מאסק: האם המכסים של טראמפ הם מתנה אישית למיליארדר?

ולמה זאת יכולה להיות חרב פיפיות - האיבה של הדמוקרטיים כלפי מאסק הולכת וגדלה - הירידה במכירת טסלות מתעצמת

רוי שיינמן | (9)

כשנשיא ארצות הברית חתם בלילה על צו להטלת מכס של 25% על כלי רכב וחלקי רכב מיובאים, החל מה-3 באפריל, טסלה נראתה כמי שיוצאת מהמהלך הזה עם יתרון ברור. בעוד יצרניות כמו טויוטה, ג'נרל מוטורס ופורד נאנקות תחת האיום של עליית מחירים, טסלה – שמייצרת כמעט את כלכלי הרכב שלה לשוק האמריקאי במפעלים מקומיים בטקסס, נבאדה וקליפורניה – נהנית מפטור מהמכסים ומיתרון תחרותי משמעותי. אך האם זו באמת מתנה מדונלד טראמפ לאילון מאסק? אולי בתפיסה של טראמפ-מאסק זה בעצם "פיצוי" על סיכונים עמוקים של מאסק לאור תפקידו בממשל והפגיעה שנובעת מכך בטסלה, לרבות ירידה במכירות ברחבי העולם. אבל, המכסים הממוקדים האלו, בהמשך לפרסומת שעשה הנשיא לטסלה: טראמפ מרים את מניית טסלה - טובה לחבר או רציונל כלכלי , מעוררים שאלות במי שולט באמת בבית הלבן? ויוצרים תגובת נגד חריפה - האיבה כלפי טסלה ומאסק עלולה לגדול. אם במחשבה ראשונה נראה שטסלה תהנה מהמהלך הזה, במחשבה עמוקה יותר נראה שהכל פתוח. 

הקשר בין טראמפ למאסק התחזק בשנים האחרונות, כשמאסק תמך בו במהלך קמפיין הבחירות, תרם כספים ואף הופיע לצדו באירועים. כעת, עם מינויו של מאסק לתפקיד מרכזי במחלקת היעילות הממשלתית החדשה (DOGE) לצד ויווק רמאסוואמי, היחסים האלה מקבלים ממד חדש. טראמפ עצמו התייחס השבוע למצבו של מאסק, כשאמר אתמול בראיון לרשת פוקס: "אילון לא צריך את זה, הוא נפגע מהתפקיד הזה, אבל הוא רוצה לעזור למדינה". הוא חוזר על זה בנאומים ובראיונות, אבל החיבוק החם הזה לאילון מאסק, עולה לטסלה ביוקר - זיהוי בין טסלה למאסק וטראמפ והחרמה של דמוקרטיים. התוצאה ירידה בעיקר מכירות
באירופה, ושריפת רכבים בארה"ב. 

המכסים החדשים - פגיעה בתעשיית הרכב העולמית, עזרה לטסלה

הצו הנשיאותי של 25% על כל כלי רכב וחלקי רכב שאינם מיוצרים בארצות הברית, ומכוון לפגוע ביבוא ממדינות כמו קנדה, מקסיקו, האיחוד האירופי, יפן וסין. המכס חל גם על רכיבים, מה שמשפיע על שרשראות האספקה הגלובליות של תעשיית הרכב. הנשיא הוסיף כי הוא שוקל מכסים נוספים על האיחוד האירופי וקנדה אם יתאגדו נגדו, אך הציע הקלות אפשריות לסין – בתנאי שתתמוך בעסקה למכירת טיקטוק לחברה אמריקאית עד ה-5 באפריל. המהלך ממשיך את מדיניות הסחר הנוקשה מהקדנציה הראשונה, אך מרחיב אותה לתעשיית הרכב – מגזר קריטי שמגלגל טריליונים ברחבי העולם.

המכסים ישנו את כללי המשחק בשוק הרכב האמריקאי, וטסלה עומדת ליהנות מכך בטווח הקצר. כ-48% מכלי הרכב שנמכרו בארצות הברית ב-2024 היו מיובאים, וכעת הם צפויים להתייקר משמעותית – לעיתים באלפי דולרים לדגם. יצרניות כמו טויוטה, שמייבאת כ-30% מהמכוניות שלה, או ג'נרל מוטורס ופורד, שמייצרות חלק ניכר מדגמיהן במקסיקו, ייאלצו להעלות מחירים או לספוג הפסדים. לעומת זאת, טסלה, שמייצרת כ-95% מהכלים שלה לשוק האמריקאי במפעלים מקומיים, תוכל לשמור על מחירים תחרותיים ולהגדיל תיאורטית את נתח השוק שלה, שכבר עומד על כ-50% בקטגוריית החשמליות.

אך יש צד שני למטבע. מאסק, נתפס כדמות פוליטית מפלגת. דיווחים מהשבוע האחרון, כמו זה של "ניו יורק טיימס" מצביעים על כך שטסלה איבדה מכירות בקרב קונים דמוקרטים שמזהים אותה עם טראמפ. מקרים של שריפות מכוונות של כלי רכב של טסלה על ידי מתנגדי הממשל, מוסיפים שמן למדורה. טראמפ עצמו הכיר בנזק הזה כשאמר שמאסק "נפגע" מהתפקיד, אך הדגיש את רצונו של המיליארדר לתרום למדינה.

בזירה הבינלאומית, המכסים פוגעים בקנדה ומקסיקו, שמייצאות כ-3 מיליון כלי רכב לארצות הברית מדי שנה, ובאירופה – במיוחד בגרמניה, שמייצאת רכבי יוקרה. סין, שמוגבלת בשוק האמריקאי, עשויה להפנות מאמצים לשווקים אחרים, מה שמשאיר את טסלה כמובילה מקומית – אך עם סיכונים גלובליים משלה.

מה אמרו הפוליטיקאים?

התגובות העולמיות היו חריפות. בקנדה, ראש הממשלה ומנהיגים מקומיים הביעו אכזבה והזהירו מפגיעה כלכלית, תוך שקילת מכסי נקם או הגבלות על יצוא אנרגיה לארצות הברית. באיחוד האירופי, בכירים כינו את המהלך "מאכזב" והכריזו על הכנות לתגמול, כולל שימוש בכלי סחר מתקדמים. במקסיקו, הנשיאה דיברה על תגובה נגדית אך לא פירטה, והותירה מקום לאפשרויות כמו שינויים בהסכמי סחר. בסין, השיח התמקד בטיקטוק, עם רמיזות לנכונות למו"מ אם יינתנו הקלות משמעותיות.

קיראו עוד ב"גלובל"

בארצות הברית, תומכי הנשיא שיבחו את ההגנה על התעשייה המקומית, וראו בטסלה דוגמה להצלחה של המדיניות. המתנגדים, לעומת זאת, הזהירו מפני עליית מחירים ואובדן מקומות עבודה בתעשיות תלויות יבוא, תוך שהצביעו על הנזק התדמיתי לטסלה כתוצאה מהזיהוי עם טראמפ. הדיון הזה צפוי להתלהט בקונגרס.

טסלה ואילון מאסק: היתרונות, הסיכונים והקשר לטראמפ

טסלה נהנית כאמור מיתרון מובהק. מפעליה בארצות הברית מאפשרים לה להימנע מהמכסים, ודגמים כמו המודל Y (מחיר התחלתי של כ-44,000 דולר) עשויים להפוך לאטרקטיביים יותר לעומת מתחרים
שיתייקרו. מאסק עצמו, ששווי נכסיו מוערך בקרוב ל-300 מיליארד דולר, עשוי להרוויח מהמהלך כשהחיבור בינו לבין טראמפ הופך אותם לסוג של שותפים בשלטון. אך יש גם פגיעה, אם היא קטנה ביחס לחברות אחרות. טסלה תלויה ביבוא רכיבים מסין, כמו סוללות וחומרי גלם, ואם המכסים יורחבו או שתתפתח מלחמת סחר עם בייג'ינג, עלויות הייצור שלה עלולות לעלות. המפעלים שלה בברלין ובשנגחאי, שמשרתים שווקים בינלאומיים, עלולים לספוג מכה מתגובות נגדיות של אירופה וסין.

מה צפוי בהמשך: סיכונים, סיכויים והשפעות

המכסים יגרמו לתנודתיות בשווקים העולמיים. שוק המניות האמריקאי עשוי לתמוך בטסלה בטווח הקצר, אך ירידות צפויות במניות של יצרניות זרות. אם קנדה, מקסיקו והאיחוד האירופי יגיבו במכסי נקם, תתפתח מלחמת סחר שתפגע בצמיחה ותגביר את האינפלציה. הכלכלות הגדולות – ארצות הברית, האיחוד האירופי, סין וקנדה – עלולות להיכנס למשחק של הפסדים הדדיים, עם השפעות על תעסוקה ומחירים. סין עשויה לנצל את המצב להגברת נוכחותה בשווקים אחרים, בעוד טסלה תנסה לשמור על מעמדה כמובילה מקומית.

בארצות הברית, המכסים עשויים לעודד השקעות בייצור מקומי, וטסלה עשויה ליהנות מכך אם תרחיב את מפעליה. אך עליית מחירים תפגע בצרכנים, והבנק הפדרלי עשוי לדחות הורדות ריבית, מה שיאט את הכלכלה. עבור טסלה, הסיכוי להגדלת נתח השוק גבוה, אך הסיכון התדמיתי ממשי – במיוחד אם המחאה נגד מאסק תגבר.

תגובות לכתבה(9):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 7.
    אנונימי 27/03/2025 15:37
    הגב לתגובה זו
    טסלה הפכה להיות מחברה של הייטקסיטים לחברה של הזויים.הנזק שמאסק עשה הוא בלתי הפיך
  • 6.
    לרון 27/03/2025 14:50
    הגב לתגובה זו
    אינם שוים כלום כשיום אחד לפה ויומיים לשם ! המלצה כן כן ללכת יותר סולידיCL וכדולא לנסות לרוץ אחר השוקזה כבר לא תיזמון זה מעבר!
  • 5.
    שם 27/03/2025 12:38
    הגב לתגובה זו
    תגיע למרקט קאפ של 5 טריליון על הראש שלכםוהיד עוד נטויה
  • אנונימי 29/03/2025 12:10
    הגב לתגובה זו
    אני במקומך שם את כל הכסף שלי על זה
  • 4.
    אנונימי 27/03/2025 11:35
    הגב לתגובה זו
    אבל אם מכפיל רווח של כ 120 המניה של טלסה יקרה כי 4 או 5 פעמים כל חברה אחרת
  • 3.
    חשמל 27/03/2025 11:27
    הגב לתגובה זו
    האם טסלה וחברותיה משפריצות קרינה למוחות הרכים של הילדים אולי כדאי לבדוק רמות קרינה
  • 2.
    לא יעזור כלוםבקרוב רק לטראמפ ולמאסק יהיה טסלה כי אף אחד לא ירצה לקנות אותן מהם... (ל"ת)
    אנונימי 27/03/2025 10:57
    הגב לתגובה זו
  • אנונימי 27/03/2025 15:58
    הגב לתגובה זו
    חיי בסרט
  • 1.
    אנונימי 27/03/2025 10:54
    הגב לתגובה זו
    תמיד ידברו אם היה הפוך דלק לאוטו ולא חשמל גם היו מדברים אבל לדעתי טרמפ צודק האירופאים חושבים הכול מגיע להם עשו להם תוכנית מארבל לאחר מלחמת העולם השניה זהו נגמר תתקדמו קחו את המרוקאים והטורקים די אתם שיעבדו לכם ואת כול היום בירה צינגלה ובחורה. יאלההההה תתקדמו.