
תעשיית החלל מתעוררת: ההזדמנות החדשה של בואינג
החלטת הממשל האמריקאי להעניק לבואינג את פיתוח מטוס ה-F-47 והפעילות האזרחית הגוברת על הירח לאיתור וכריית מינרלים "הדליקו" את תעשיית החלל בוול סטריט, והמניות הרלוונטיות קפצו בהתאם
16 שנים עברו מאז התחילה ההתאוששות ממשבר 2008, משבר שהתחיל בסקטור הנדל"ני של הכלכלה האמריקאית כתוצאה מתאוות בצע, והתפשט במהירות לכלכלה הגלובלית כולה. לא אגזים אם אקבע שמשבר 2008 היה אחד המסוכנים ביותר לכלכלה האמריקאית והגלובלית מאז משבר סוף שנות העשרים של המאה שעברה. אבל להבדיל מאותו משבר, שהוביל את כלכלת ארה"ב ואת הכלכלה הגלובלית למיתון הארוך והקשה ביותר בתולדות ארה"ב (שנמשך 12 שנים בין 1929 ל-1941 ומוגדר כשפל הארוך והעמוק ביותר בהיסטוריה של ארצות הברית והכלכלה התעשייתית המודרנית), הרי שמשבר 2008 הסתיים בתוך כשנתיים בלבד וזאת בשל התגובה המהירה והנחרצת של ממשלת ארה"ב דאז והבנק המרכזי האמריקאי, הפד.
תגובת הממשל והבנק המרכזי כשלעצמה אומנם עצרה את ההתדרדרות הכלכלית ומנעה אסון כלכלי אמיתי, אבל היא לא יכלה להחזיר את המשק האמריקאי והגלובלי לצמיחה בכוחות עצמה ללא תהליך המיזוג בין מהפכת הטכנולוגיה לכלכלה האמריקאית והגלובלית, תהליך שהתחיל בסוף 2007 עם הופעת הטלפוניה האלחוטית החכמה כעמוד האש שלפני המחנה. המיזוג, שתודלק באמצעות תוכנית ההצלה וההנזלה האדירה של כל המערכות הכלכליות, היה הגשר ומנוע הצמיחה שהצילו את הכלכלה הגלובלית. אלמלא אותו שילוב, שאיפשר למהפכת הטכנולוגיה/אינפורמציה לסייע לכלכלה לעבור מסטגנציה לצמיחה ולייצר שורה ארוכה של מנועי צמיחה חדשים מהסוג של רכב חשמלי ואוטונומי, תעשיית חלל, פריצות בתחום הרובוטיקה, למידת המכונה וכדומה, שלא להזכיר ההתייעלות, לא היינו עדים לצמיחה של 101.6% בתוצר בין 2009 ל-2024 ולתחזיות לסוף העשור הנוכחי (2030) שמדברות על עליות של עוד כ-23% בארה"ב, כאשר גלובלית העליות חדות אפילו יותר. כלומר, השילוב בין מהפכת הטכנולוגיה/אינפורמציה לתגובת הממשל והבנק המרכזי ב-2008 החזיר למשקיעים את "החלום" שכל כך חשוב להמשך הגאות במניות.
והנה, 16 שנים לאחר היציאה המהירה מהמשבר שעלול היה להסתיים כפי שקרה ב-1929, נכנס שוק המניות לשנת 2025 מול רוח נגדית לא פשוטה: רמות המחירים עדיין גבוהות, החששות ממיתון חוזרים לצד חששות מהתגברות האינפלציה והריביות שמסרבות להמשיך ולרדת. כל זה מלווה בתקשורת שמתלהבת ומתלהמת מכל תרחיש שנראה לה כשלילי, מסביבה פוליטית מדכאת, מלחמות ועוד. אבל כל הרע הזה מלווה גם במשתנה שקשה לכמת אותו אבל שחשוב למשקיעים יותר מכל משתנה כלכלי שניתן לכימות, וזה "החלום".
תעשיית החלל מתעוררת
וול סטריט חוזרת לחלום, ואין הוכחה טובה לכך יותר מההערכה של 32 מיליארד דולר לסטארטאפ הישראלי WIZ או ממה שקורה למניות "תעשיית החלל" בהובלת ענקית התעופה הצבאית/אזרחית בואינג (סימול:BA) שחששנו מהתרסקותה, ולכל אותן חברות חלום מהסוג של LUNR, RKLB או אפילו TSLA. איך אמר אילון מאסק בסוף השבוע שעבר למשקיעי טסלה שהתלוננו על ירידות המניה? "יש זמנים שנראים לכם קשים מאוד. אבל אני כאן כדי לומר לכם שהעתיד בהיר ומרגש להפליא ואנחנו הולכים לעשות דברים שאף אחד לא חלם עליהם". טסלה (סימול:TSLA) עלתה ב-15% מאז. זה, ורק זה, מה שמחזיק את המניות בשנה ה-17 לעליות. כן, יהיו תיקוני ערך ואפילו רציניים, אבל ה"חלום האמריקאי" חזק מכל משתנה כלכלי ולבטח מכל פרשן, ונשען על תעשיות חדשות שצומחות במהירות ועל מדיניות תומכת של הממשל. כל זמן שהחלום קיים אז כל תיקון הוא "הזדמנות קנייה". מתי בדיוק? זאת כבר החלטה שלכם.
מה שתרם לעליות לאחרונה במדדים זו ההתעוררות בכל הקשור לתעשיית החלל גם בצד הביטחוני וגם האזרחי. החלטת הממשל להעניק לחברת בואינג את פיתוח את מטוס ה-F-47 מחד והפעילות האזרחית הגוברת על הירח לאיתור וכריית מינרלים "הדליקו" את תעשיית החלל בוול סטריט.

מי לדעתכם אמר, "הרעיון של כריית מינרלים מהירח, שפעם היה מושג של מדע בדיוני, מתקרב כעת ובמהירות למציאות"? ראש סוכנות החלל הרוסית Roscosmos, יורי בוריסוב, הוא שאמר זאת. אז אתם מתפלאים שטראמפ רוצה לספח את גרינלנד, לקבל שותפות במכרות שבאוקראינה ולזרז את חלומותיו של מאסק בקשר לפעילויות כלכליות בחלל? המרוץ לחקר ולפיתוח משאבי הירח החל ומתנהל בפועל. במוחם הקודח של מאסק וחבריו, המרחק בין הירח למאדים אינו גדול. ממליץ לכם לקרוא את הכתבה הזאת בנושא ואת זאת. האחרונה מבוססת על מחקר של מקינזי מ-2024. אם ב-2020 דיברו על הכנסות של טריליון דולר ב-2030, וב-2024 דיברו על 1.8 טריליון, בואו נראה בכמה יעריכו את התחום הזה בעוד שנה. מדובר על מנוע צמיחה אדיר ממדים.
- האישה החזקה בממשל טראמפ ומלחמתה בהונאות
- OPEC+ מעלה תפוקה - אבל מחיר הנפט נשאר במקום
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
מנוע צמיחה ענק לכלכלה האמריקאית והגלובלית
מאז הופיע הטלפון החכם של אפל ב-2008, אני טוען שהמשפט "Space: the final frontier", שנכנס לעגה האמריקאית בזכות הסדרה Star Trek (מסע בין כוכבים) לפני 60 שנה בטלוויזיה האמריקאית, הופך למציאות עסקית. הבחירה בבואינג כמפתחת ה-F-47 וההשקעות ההולכות וגדלות בכריית מינרלים בחלל מייצרות מנוע צמיחה ענק לכלכלה האמריקאית ובעקבותיה לכלכלה הגלובלית. ההחלטה לבחור בבואינג כמפתחת מטוס הקרב העתידני של חיל האוויר האמריקאי מעבירה מסר ברור למשקיעים בוול סטריט: 1. החשש מנפילת חברת הענק הזו, שהלך והתחזק מאז 2022, יורד מהפרק 2. שכעת יאשרו גם לצי, לצבא ומן הסתם גם למרינס את המטוס שלהם ו-3. שמהבחינה הצבאית ארה"ב חוזרת לתוכנית ההגנה בחלל שטווה הנשיא ריגן בזמנו, שהיום קוראים לה "תוכנית הדור הבא של השליטה בחלל" (Next Generation Air Dominance).
הF-47 הוא רק חלק מהתוכנית שתכלול, בין היתר, שילוב מבצעי של המפציץ B-21 האסטרטגי של חברת נורת'רופ גרומן שיעשה את הופעת הבכורה שלו כבר בשנה הבאה. וכמובן, ישנן להקות הרחפנים המצוידים בבינה מלאכותית, שיכולים לספק יתרונות רבים לצוות הלחימה, כמו להגדיל את טווח הפעולה בשדה הקרב, לאתר מטרות או לספק הגנות נוספות.
מהבחינה האזרחית אין שום ספק שתעשיית החלל מתעוררת ורואים זאת בבירור בתקציבים שמועברים לחברות חלום כמו אינטואיטיב משינס (סימול:LUNR), Spacex או Rocket Lab (סימול:RKLB). במילים אחרות, TRVC פותחת תמריץ שיעודד משמעותית השקעות בטכנולוגיות מתקדמות, וניסיון העבר מראה (גם בהייטק הישראלי) שהשקעות בפרויקטים צבאיים מקדמות פיתוחים גם בשוק האזרחי, והמשקיעים האמריקאים מודעים לכך.
לא סתם הבאתי כדוגמה את החברות LUNR ו-RKLB. הראשונה מעצבת, מייצרת ומפעילה מוצרים ושירותי חלל שמאפשרים חקר מדעי ואנושי לצורך ניצול משאבי הירח, וזאת כדי לתמוך בנוכחות אנושית בת קיימא על הירח. השנייה מספקת שירותי שיגור ופתרונות מערכות חלל בארה"ב ובעולם וכן שירותי עיצוב חלליות, רכיבי חלליות ופתרונות אחרים לניהול חלליות. שתי החברות מפסידות בגדול, ולמרות זאת כל הודעה חיובית לגביהן מקפיצה את המניות בטירוף.
החברה שקפצה 30% ביום אחד
ביום ב' האחרון עלתה LUNR ב-30% לאחר שמנהלי החברה הצביעו על הרחבת הפוטנציאל של החברה לאור השינויים שצפויים במינהל האווירונאוטיקה והחלל הלאומי, כולל השינויים שמציע אילון מאסק כחלק מפעילות "מחלקת היעילות הממשלתית" שקיבל לניהולו, שמכונה DOGE. לדברי ההנהלה, נוצרו מסלולים חדשים עבור החברה להרחבת בסיס הלקוחות והיצע השירותים שלה. הזינוק הנוכחי בא לאחר שהמניה צנחה בתוך חודש וחצי, בין ה-24.1.25 ל-11.3.25, ב-87% בגלל הדוחות הגרועים של 2024 והרבעון האחרון של השנה. תשאלו, "מדוע בכלל עלתה המניה כפי שעלתה בינואר השנה למרות שאיש לא ציפה שתציג רווחיות? או מדוע ירדה ב-87%? מישהו יכול להסביר תופעה שכזו? ההסבר ההגיוני היחיד הוא "החלום", ואם הוא עובד בשביל LUNR מדוע שלא יעבוד גם בשביל טסלה? מה? הבטחה של מאסק פחות חלומית מהבטחה של מנכ"ל LUNR? מה כל הזעזועים המטורפים הללו אומרים? שתעשיית החלל מציעה חלום גדול.
כמובן שההשקעה הכי מעניינת בתחום כרגע היא בואינג שהרי היא זולה יחסית בהשוואה למתחרות הגדולות שלה, LMT, NOC, RTX ואחרות. אלא שבעולם מטורף שבו צריך המשקיע לנווט אני משוכנע שעדיף למצוא את הסל שמתאים למשקיע בתחום. ארבעת הסלים שמייצגים את תעשיית החלל הם ITA, XAR, UFO ו-ARKX, אלו מכילים כל חברה ציבורית בתחום וכדאי למשקיע לבדוק. כאן תוכלו לראות את הגרפים של ארבעת הסלים, שני הראשונים מבליטים את החברות המובילות והשניים האחרונים את החלום.

לגבי בואינג, במהלך העשור שלאחר היציאה ממשבר 2008, בין פברואר 2009 לפברואר 2019, עלתה מניית בואינג ב-1,323% ומאז איבדה למעלה מ-60% מערכה. למה עלתה כפי שעלתה? בגלל הפריחה בעסקי החברה. את 2009 סיימה החברה עם הכנסות של 68.3 מיליארד, רווח נקי של 1.3 מיליארד ורווח למניה של 1.87 דולר, ואילו את 2018 סיימה החברה עם הכנסות ורווח נקי של 101.1 ושל 10.5 מיליארד בהתאמה או 17.85 דולר למניה. מדוע ירדה מאז? כי מצבה העסקי הורע. את 2024 סיימה החברה עם הכנסות של 66.5 מיליארד והפסד נקי של 11.8 מיליארד או הפסד של 18.4 דולר למניה. כלומר, התנהגות המניה במהלך 16 השנים שחלפו מאז היציאה ממשבר 2008 להיום, מייצגת נאמנה את הפעילות העסקית של החברה לאורך התקופה. אבל בואינג מעניינת כי היא אינה "חברה ככל חברה", אלא אחת מאותן החברות שמשקפות את עוצמתה העסקית של ארה"ב.
2025 - שנה של פריצה טכנולוגית משמעותית
הסיכום, לדעתי: 2025, אם בגלל "כניסת" הבינה המלאכותית ולמידת המכונה או בגלל המדיניות החדשה שמתווה הנשיא טראמפ, תהיה כנראה שנה של פריצה טכנולוגית משמעותית ובהובלת תעשיית החלל. עם זאת, הזעזועים במניות יימשכו וכנראה אפילו יחריפו כי המניות נכנסו ל-2025 מול רוח נגדית רצינית, מהערכות גבוהות ועד לסביבה כלכלית שנראית עוינת. דעתי היא שלמרות הסביבה וההערכות, השנה תהיה טובה למניות. המשקיע חייב לעשות עבודת בית לפני שהוא מקבל החלטה, וכיוון שמספר המשתנים שמשפיעים על המניות רק הולך וגדל אני מעדיף להתרכז בסלים/קרנות (בעיקר בגלל ההגנה היחסית בהשוואה למניה בודדת). תעשיית החלל, תעשיית המוליכים למחצה, התוכנה והבריאות הן המקומות המעניינים להשקעה, ותעשיית הסלים/קרנות מכסה אותן מצוין, צריך רק להקדיש זמן למחקר וסבלנות (לא להתלהב מכלום ולא להתאכזב מכלום, לבדוק). ועבור כלכלת ישראל, בין ה-AI לציוד הרפואי, לתוכנה, לסייבר ולציוד הלחימה וההגנה לסוגיו, 2025 מהווה פוטנציאל אדיר במיוחד, אם נקשיב פחות לחדשות.
*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ. העושה במידע הנ"ל שימוש - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכתב עשוי להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 12.קפלניסט 30/03/2025 23:30הגב לתגובה זובתעשיית החלל
- 11.אם כריית ירח זה החלום אז אני בשורט אין גבול ליכולת לטמטם אנשים (ל"ת)אנונימי אבל החלטי 29/03/2025 15:53הגב לתגובה זו
- 10.יהוושוילי 29/03/2025 15:13הגב לתגובה זוטוב ששלמה הזהיר אותנו מראש לגבי טראמפ
- זהר 29/03/2025 23:39הגב לתגובה זושלמה ידע את זה והזהיר
- 9.אנונימי 28/03/2025 21:04הגב לתגובה זובואי נגיד נפלה בגלל ההתרסקויות.בגלל הזלזול.בגלל בקרת איכות ירודה.בגלל התנשאות ההנהלה של הפקידים על המהנדסים כמו באינטל.
- 8.אנונימי 28/03/2025 20:03הגב לתגובה זוהרי הוא טיפש אז מה קורה הוא רוצה לרסק את הנסדק
- עמי חליל 29/03/2025 21:27הגב לתגובה זו.
- 7.גורי 28/03/2025 16:48הגב לתגובה זושלמה האם מכיר את פרנקלין ירדה 33% בחצי שנה מה דעתך על החברה למה הירידת מחיר הרצינית תודה
- שלמה גרינברג 29/03/2025 11:10הגב לתגובה זוחברה בתחום שירותי הדרכה והערכה של מנהיגות אפקטיביות אישית וביצוע עסקי לארגונים ויחידים תחום שבו התחרות עזה והולכת ומתגברת עם התקדמות מהפכת האינפורמציה והAI. המניה אינה היחידה שירדה כך והיא הגיע לשיא בגאות של 2022. השוק קצת סקפטי בקשר לתוכניות מהסוג הזה. בקשר לכדאיות הנתונים העסקיים כולם פורסמו תבדקי ותשווי עם המתחרות ותחליטי.
- תודה שלמה (ל"ת)גורי 29/03/2025 17:41
- 6.תודה רבה שלמה. מעניין מאוד (ל"ת)עמית 28/03/2025 16:43הגב לתגובה זו
- 5.תודה רבה שלמה וסופש נעים (ל"ת)אנונימי 28/03/2025 15:44הגב לתגובה זו
- 4.שלמה גרינברג התרח הטרח. תגיד לא מספיק נזק גרמת לקוראיך (ל"ת)קורא ותיק 28/03/2025 15:38הגב לתגובה זו
- תמיד מעוניין לשבור שיאי עבר (ל"ת)שלמה גרינברג 29/03/2025 11:10הגב לתגובה זו
- 3.שלמה היקר 28/03/2025 15:37הגב לתגובה זובינתיים לא זכו במכרזים של החוזים הגדולים ויותר ויותר נכנסים לתחום הדפנס טק
- 2.R 28/03/2025 14:27הגב לתגובה זואינו מהנדס וטרמפ אכן מהנדס תודעהאני צופה שמיד אחר טראמפ כמו שקרה בעבר לפי דברי הAI שלי שמסכים איתי שהפרוגנוזה שלי תצדקוהיא שהיצור יעבור ל LMT!! אני הייתי קונה אותהLMT ולא את בואינג! לשאלתי ענה לי ה AI שNOC לא רלוונטית לעניין!
- 1.לרון 28/03/2025 14:22הגב לתגובה זוהיי שלמה. כתבה מופלאה למרות שהחתום עליה אינו נמנה על חבר מרעיי ומוקירי זכרי.רציתי לדעת היכן אתה רואה את סקטור החומרים הבסיסיים בהקשר של מלחמת הסחר הנוכחית המתרחשת ועלולה להתעצם.לרון.
- לרון שוב שכחת לאכול את המלפפון (ל"ת)טוביה 29/03/2025 17:43הגב לתגובה זו
- לרון האמיתי 28/03/2025 18:25הגב לתגובה זוהמנצל את שמי בכאילופייק מה שתרצואני מעולם לא שאלתי שאלת יעוץכי אני מומחה לסיכון ושאר ירקות ככ אם אז אינני חותם לרון בסוף הטוקבק!! מלבד זאת הפסקתי עם טוקבקים!!
- חיים 29/03/2025 21:28.