כסף
צילום: Freepik

לראשונה מזה עשור: יותר מיליארדרים אמריקאיים מסיניים; מי נמצא בראש הרשימה?

אילון מאסק בפסגה בפעם הרביעית עם 420 מיליארד דולר; 387 מצטרפים חדשים לרשימת העשירים העולמית

אדיר בן עמי |
נושאים בכתבה עושר

לפי דו"ח שפורסם לאחרונה, מספר המיליארדרים האמריקאים הגיע לשיא של 870 באמצע חודש ינואר, עקף את סין לראשונה זה עשור. בסין, נרשמו 823 מיליארדרים, דבר המסמל שינוי משמעותי במפת העושר העולמית.


ארצות הברית רשמה עלייה מרשימה של 70 מיליארדרים חדשים בשנה האחרונה. גורמים מרכזיים לצמיחה זו כוללים את התחזקות שוק המניות האמריקאי, הדולר החזק, וההתלהבות הגוברת סביב טכנולוגיות בינה מלאכותית. לעומת זאת, סין הוסיפה רק תשעה מיליארדרים חדשים למאגר העשירים שלה.


"זו הייתה שנה טובה לתחומי הבינה המלאכותית, מנהלי כספים, בידור וקריפטו", אמר רופרט הוגוורף, יו"ר וחוקר ראשי בקבוצת הורון, שמבוססת בסין ועוסקת במחקר, מדיה והשקעות. "מנגד, זו הייתה שנה קשה לתעשיות המותרות, הטלקומוניקציה והנדל"ן בסין", הוסיף. רשימת הורון מהווה צילום מצב של העושר העולמי, מבוסס על חישובים שנערכו ב-15 בינואר, ומעידה על גידול כולל במספר המיליארדרים בעולם. הדו"ח מצביע על 3,442 מיליארדרים ברחבי העולם, עלייה של 5% (או 163 אנשים) בהשוואה לשנה שעברה. סך ההון של כלל המיליארדרים עלה ב-13% והגיע לכמעט 17 טריליון דולר.


לשם השוואה, בנובמבר האחרון, חברת המחקר הניו-יורקית אלטרטה דיווחה על עלייה של 4% באוכלוסיית המיליארדרים בשנת 2023, שהגיעה ל-3,323 אנשים, עם גידול של 9% בהונם הכולל שהסתכם ב-12.1 טריליון דולר.


אילון מאסק - בראש הרשימה בפעם הרביעית ברציפות


אילון מאסק, מנכ"ל יצרנית הרכב החשמלי טסלה ויועץ בכיר לנשיא דונלד טראמפ, מוביל את הרשימה בפעם הרביעית בחמש השנים האחרונות. הונו נאמד ב-420 מיליארד דולר נכון לאמצע ינואר, כשמניות טסלה זינקו בעקבות הבחירות בארה"ב, על פי חישובי הורון.


עם זאת, הורון מציינת כי מאז, הונו של מאסק צנח בכ-100 מיליארד דולר, בהתאם לירידות במניות טסלה. כדאי לציין כי יצרנית הרכבים החשמליים נהנתה ביום חמישי ממהלכו של טראמפ להטיל מכס של 25% על מכוניות המיוצרות מחוץ לארה"ב.


על פי מדד המיליארדרים של בלומברג, הונו של מאסק עמד על כ-336 מיליארד דולר בסוף יום המסחר ביום רביעי. עם זאת, חשוב לציין כי קיים קושי במדידה מדויקת של הונו, בהתחשב באחזקותיו בחברות פרטיות ובערך המניות שלו בטסלה.

קיראו עוד ב"גלובל"



387 מיליארדרים חדשים

הדו"ח השנתי של הורון חשף 387 מיליארדרים חדשים השנה, בעוד 177 אנשים נשרו מהרשימה. למעלה מ-80 מאלו שנשרו הם מסין, עובדה המשקפת את השינויים המבניים בכלכלה הסינית. "כלכלת סין ממשיכה בתהליך שינוי מבני, כשהנשירה מהרשימה נובעת בעיקר מירידות בתחומי הבריאות, האנרגיה החדשה, הייצור המסורתי והנדל"ן", הסביר הוגוורף.


בין אלה שהונם הצטמק ניתן למצוא את קולין הואנג, מייסד PDD Holdings - החברה האם של פלטפורמות המסחר האלקטרוני טמו ופינדואודואו - שאיבד 17 מיליארד דולר.


בנוסף, ג'ונג שנשן, מייסד ויו"ר חברת המשקאות נונגפו ספרינג והבעלים העיקרי של בייג'ינג וונטאי ביולוג'יקל פארמסי אנטרפרייז, איבד 8 מיליארד דולר בשל "תחרות מתגברת" בשוק המים המבוקבקים. הפסד זה הוריד את ג'ונג ממקומו המוביל בסין, מקום שתפס כעת ג'אנג יימינג, מייסד ביידאנס, הבעלים של טיקטוק. ג'אנג מדורג במקום ה-22 בדירוג הכללי.



עשרת המובילים

עשרת המיליארדרים המובילים ברשימת הורון הינה קבוצה מוכרת שכוללת בעיקר אמריקאים כגון ג'ף בזוס, מארק צוקרברג ולארי אליסון. ברשימה זו נמצא גם מנכ"ל קבוצת LVMH הצרפתית, ברנרד ארנו, במקום השביעי, שלושה מקומות מתחת למיקומו הרביעי ברשימת בלומברג, המשקף את הירידה בביקוש למוצרי יוקרה בשנה שעברה.


ג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיה, מדורג במקום ה-11 ברשימת הורון, עם הון שכמעט שילש את עצמו והגיע ל-128 מיליארד דולר עד ל-15 בינואר. מיליארדרים אחרים בתחום הבינה המלאכותית המופיעים במקומות נמוכים יותר ברשימה כוללים את ליאנג ונפנג, בן 40, מייסד ומנכ"ל DeepSeek, עם הון של 4.5 מיליארד דולר, וסם אלטמן, מנכ"ל OpenAI, עם 1.8 מיליארד דולר.


אנשי מוזיקה נוספים שמצאו את דרכם לרשימה הם ג'יי-זי (2.7 מיליארד דולר), ריהאנה (1.7 מיליארד דולר), טיילור סוויפט (1.6 מיליארד דולר), ופול מקרטני (מיליארד דולר). בין כוכבי הספורט ניתן למצוא את מייקל ג'ורדן (3.3 מיליארד דולר), טייגר וודס (1.7 מיליארד דולר), פלויד מייוות'ר (1.3 מיליארד דולר), ולברון ג'יימס (1.3 מיליארד דולר).


בעוד העושר ממשיך לזרום ברחבי העולם, הוגוורף מציין כי אלה שצוברים אותו אינם נדיבים במיוחד. "הצלחנו למצוא רק שלושה אנשים בשנה האחרונה שתרמו יותר ממיליארד דולר", אמר. וורן באפט תרם 5.3 מיליארד דולר, בעיקר לקרן ביל ומלינדה גייטס, בעוד מייקל בלומברג - המדורג במקום ה-19 עם הון של 92 מיליארד דולר - תרם 3.7 מיליארד דולר למטרות שונות.


מייסד נטפליקס, ריד הייסטינגס, המדורג במקום ה-474 עם הון של 6.2 מיליארד דולר, תרם 1.1 מיליארד דולר. זהו נתון מעניין לאור הפער הגדול בין העושר האישי ורמת הנדיבות של חלק מהעשירים ביותר בעולם.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה