
"אל תעלו את המחירים" - האזהרה של טראמפ ליצרניות הרכב
טראמפ הטיל מכסים של 25% על רכבים וחלקי חילוף לתעשיית הרכב המיוצרים מחוץ לארה"ב, אבל הוא גם דאג לאיים על היצרניות שלא יגלגלו את העליות לצרכן הקצה, והמניות יורדות: "זה יעלה לנו מיליארדים, מי אמור לשלם על זה?" אומרים בתעשייה
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ שוב הטיל פצצה והטיל השבוע מכסים של 25% על רכבים וחלקי רכבים שמיוצרים מחוץ לארה"ב. מדינות אירופה וגם קנדה כבר שוקלות להגיב אבל בינתיים טראמפ כבר דואג להבהיר לחברות האמריקאיות שלא יגלגלו את העלויות לצרכן. טראמפ שוחח עם המנהלים של יצרניות הרכב הגדולות בארה"ב והבהיר להם שהממשל "לא יראה בעין יפה" העלאות מחירים. בינתיים המניות יורדות - פורד יורדת ב-2%, ג'נרל מוטורס ב-1.5% וסטלנטיס ב-4%.
במקום זאת, טראמפ דווקא חושב שיצרניות הרכב צריכות להודות לו על כך שביטל את הצווים של ביידן שהעניקו הטבות לרוכשי הרכבים החשמליים. לפי הדיווחים טראמפ הציג בפני המנהלים כיצד הם ירוויחו מהמכסים, הציג את עצמו כמי שמחזיר את הייצור לארה"ב והדגיש כי הוא טוב יותר לתעשייה שלהם מקודמיו.
"טראמפ: המחירים דווקא ירדו"
המהלך של טראמפ להטלת מכסים של 25% על רכבים וחלקי חילוף המיוצרים בארה"ב כמעט בוודאות יוביל לעלייל מחירים עבור צרכן הקצה, מאחר והחברות האמריקאיות מסתמכות באופן כבד על חלקים המיוצרים בחו"ל, גם אם הרכבים עצמם מורכבים בארה"ב.
למרות זאת, טראמפ הבטיח כי המהלכים שהוא מוביל דווקא יוביליו לירידת מחירים. לדבריו "החברות,ואפילו מדינות, ירצו לבוא לייצר לאמריקה בגלל התמריצים שאנחנו מציעים". עם זאת, גורמים בענף מדגישים כי גם אם התהליכים האלה אכן יקרו, הם עשויים לקחת שנים רבות, ובינתיים הצרכנים יספגו את הפגיעה.
- טראמפ באולטימטום לפוטין: הסכם שלום באוקראינה או מכסים על נפט רוסי
- האם אנחנו לקראת גל יורד נוסף? ואיזה מסלול נחוץ לחיסכון ארוך טווח?
מערכת היחסים של טראמפ עם תעשיית הרכב הייתה לא יציבה מהיום הראשון לכהונתו, והיא משקפת את האתגר המרכזי שעומד בפני תפיסתו הכלכלית: הוא מנסה להילחם באינפלציה מצד אחד, אך הוא מטיל מכסים על תעשיות מרכזיות כמו תעשיית הרכב, מהלכים שבסופו של דבר מתדלקים
את האינפלציה.
יצרניות הרכב כבר הבהירו מצדן שלא תהיה להן ברירה אלא להעלות מחירים. ריי סקוט, מנכ"ל ספקית החלקים Lear, כתב לעובדיו השבוע: "מכסים, בכל רמה, לא ניתנים לקיזוז או ספיגה על ידי החברה. נדרש מענה כולל של כל התעשייה כדי למזער
את הפגיעה". בכיר באחת מיצרניות הרכב אמר: "זה מבלבל - מצד אחד הוא מטיל מכסים, מצד שני אוסר עלינו להעלות מחירים. מבחינה מתמטית, זה יעלה לנו מיליארדים. אז מי אמור לשלם על זה?".
בינתיים, סוחרי הרכב בארה"ב מחזיקים במלאי של רכבים חדשים
המספיק לכחודשיים-שלושה, כך שההשפעה של המכסים עשויה להיכנס לתוקף רק במאי. האנליסטים במורגן סטנלי צופים כי אז המחירים עלולים לזנק בכ-11%-12%.
- המכתב של לארי פינק - והנושאים שנעלמו מהשיח של בלאקרוק
- מרין לה פן הורשעה במעילה בכספי ציבור: האם היא עדיין יכולה להפוך לנשיאת צרפת?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
הסקטור העסקי מתחיל ללחוץ על טראמפ
השיחה בין טראמפ למנכ"לי
יצרניות הרכב היא ככל הנראה אינה היחידה שבוצעה בין נציגים מהסקטור העסקי לבין הנשיא. מנכ"לים מענפים נוספים הזהירו את טראמפ מפני העלאות מחירים שעלולות לנבוע ממכסים. בתעשיית האנרגיה, למשל, טוענים באיגוד הנפט האמריקאי כי מכסים עלולים להוביל לעלייה במחירי הדלק.
מקורבים לטראמפ טוענים שהוא כנראה לא יטיל מכסים גבוהים על תעשיית האנרגיה, בעיקר בשל החשש מהשפעה על מחירי הדלק. גם חברות מזון התריעו כי מחירים של מוצרי צריכה בסיסיים יעלו אם המכסים ייכנסו לתוקף. "טראמפ אוהב מכסים, אבל הציבור האמריקאי
שונא מחירים גבוהים - כפי שהתוצאות של בחירות 2024 הוכיחו", אמר קלארק פאקארד, מומחה למכסים מהמכון הליברטריאני קאטו.
- 1.עושה חשבון 29/03/2025 01:36הגב לתגובה זוהמס שיגבה עי המדינות על היבוא ישמש לסבסוד היצוא .לכן השינויים יהיו מעטים .