צ'ארלי ג'ביס (רשתות)צ'ארלי ג'ביס (רשתות)

ג'יימי דיימון רכש סטארט אפ ב-175 מיליון דולר והתברר שאין בו כלום; איך הצליחה צ'ארלי ג'ביס להונות בנק ענק?

בדיקת נאותות לא גילתה שכמעט כל מסד הנתונים מזויף - הפשלה של ג'יי פי מורגן 

רוי שיינמן | (3)

צ'ארלי ג'ביס, יזמת מבטיחה שהפכה לאחת הדמויות השנויות במחלוקת בעולם הפיננסי, עומדת בלב סערה משפטית שמסעירה את וול סטריט. משפטה, שהחל ב-18 בפברואר בבית משפט פדרלי במנהטן, חושף כיצד שכנעה את ג'יי.פי מורגן צ'ייס לשלם 175 מיליון דולר עבור הסטארט-אפ שלה, פרנק, ב-2021 – עסקה שהתגלתה כמבוססת על נתונים מומצאים. הסיפור שלה הוא חלק ממגמה מטרידה של הונאות בשנים האחרונות, שבהן כריזמה וטכנולוגיה מסתירות כוונות זדוניות וחושפות חולשות במוסדות גדולים.

פרנק: חלום שהתגלה כשקר

ג'ביס, שסיימה את לימודיה בוורטון, ייסדה את פרנק ב-2017 במטרה להקל על סטודנטים אמריקאים לקבל סיוע כספי ללימודים. היא הציגה את המיזם ככלי מהפכני שמביא נגישות לחינוך, משכה תמיכה ממשקיעים כמו מייקל אייזנברג מאלף ומארק רואן מאפולו, ואף זכתה להכרה ב"30 מתחת ל-30" של פורבס. אך המציאות הייתה רחוקה מהתדמית: לקראת מכירת החברה, ג'ביס דרשה מעובד ליצור רשימה של ארבעה מיליון משתמשים – פי עשרה ממספר החשבונות האמיתי, כ-300 אלף. כשהוא סירב, היא שילמה למרצה למתמטיקה לייצר נתונים סינתטיים, שהצליחו לעבור את בדיקות הבנק דרך ספק חיצוני.  

האשליה קרסה כשג'יי.פי מורגן ניסה לפנות ל"לקוחות" וגילה שרובם פיקטיביים. ג'ביס נעצרה ב-2023, וכיום היא ואוליבייה עמר, יד ימינה ושותפה הישראלי למיזם, עומדים בפני עונשי מאסר כבדים. התביעה רואה בה יזמת ערמומית שתכננה הכל; ההגנה טוענת שהבנק ידע את האמת והאשים אותה לאחר ששינויים במדיניות הסיוע הכספי הפכו את פרנק ללא רלוונטי.  בית המשפט האשים את השניים, הם יבו בכלא, אבל השאלה כמה? על פי החוק הרף המקסימלי הוא 30 שנה, הם צפויים לשבת הרבה פחות מכך.  

כשל הבנק: רשלנות או תאוות בצע?

איך מוסד כמו ג'יי.פי מורגן נפל שולל? התשובה טמונה בשילוב של חיפוש אחר רווח מהיר וחוסר זהירות. ג'יימי דימון, מנכ"ל הבנק, אישר את העסקה לאחר פגישה עם ג'ביס, והיא זכתה לגיבוי בכירות כמו מריאן לייק וג'ניפר פיפסאק, שראו בסטודנטים של פרנק קהל לקוחות עתידי. אך סימני אזהרה היו שם: עובדים שאלו על נתונים לא מבוססים, וחברות כמו Capital One נסוגו מחשד לזיוף. בדיקת הנאותות הייתה רופפת, והבנק הסתמך על הצהרותיה של ג'ביס בלי אימות מספיק. דימון כינה זאת ב-2023 "שגיאה חמורה", אך רבים תוהים אם זו תמימות או חוסר אחריות מכוון.  

הונאות נוספות שזעזעו את השוק

ג'ביס היא לא חריגה. בשנתיים האחרונות התפוצצו מקרים נוספים שחשפו את השבריריות של עולם הפיננסים:  

תרנוס (2023-2024): אליזבת' הולמס, שהבטיחה מהפכה בבדיקות דם, נכלאה ב-2023 לאחר שהונתה משקיעים במיליארדים. ב-2024 היא וסאני בלוואני נדרשו לשלם 452 מיליון דולר לאחר ערעור כושל.  

FTX (2023): סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, הואשם בהונאה של מיליארדים לאחר קריסת החברה ב-2022. המשפט ב-2023 חשף ניהול כספים פזרני ומטעה.  

צלסיוס (2023): אלכס משינסקי, מייסד פלטפורמת הקריפטו צלסיוס, נתבע ב-2023 על הצגת תשואות מדומות, שהובילו לאובדן מיליארדים למשקיעים לפני התמוטטות החברה.  

23andMe (2024): חברת הגנטיקה, שנסחרה בוול סטריט, התגלתה כפלופ לאחר שהבטיחה תובנות רפואיות מהפכניות על בסיס בדיקות DNA. ב-2024 התברר שנתוניה לא היו מדויקים מספיק לשימוש רפואי, ושוויה צנח לאחר תביעות משקיעים.


המקרים האלה מציירים תמונה עגומה: יזמים מנצלים את האמון של משקיעים ומוסדות, בעוד אלה נרדמים בשמירה מתוך תאווה להצלחה מהירה. ג'ביס, עם כריזמה וחזון, הצליחה לרמות בנק ענק – אך האחריות מוטלת גם על מי שקנה את הסיפור בלי לבדוק לעומק. המשפט שלה צפוי להסתיים בקרוב, והכרעת המושבעים תקבע אם תשלם מחיר כבד על מעשיה, או שתצליח להפנות את האצבע המאשימה גם חזרה אל הבנק.

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    אזרח 30/03/2025 11:14
    הגב לתגובה זו
    ההון אצליהם ....הסיכון של המשקיעים שנשארו בלי כלום
  • 2.
    אנונימי 30/03/2025 00:06
    הגב לתגובה זו
    אני חושב שהוא צריך לשלם על זה לא פחות מהנוכלתהיתגלה שהוא לא אחראייכל לבדוק את הונתונים
  • 1.
    עמית יזם וטיק 29/03/2025 23:12
    הגב לתגובה זו
    המקרים האלה פוגעים ברוב המכריע של היזמים שפועלים בתום לב. מקרים כאלה עלולים לגרום לחשדנות יתר מצד משקיעים ודרישות לערבויות. כמו בכל תחום שמתנהל בנחת מגיע משהו שהורס לכולם.חבל