וול סטריט בורסה מסחר
צילום: רוי שיינמן

לקראת פתיחת שבוע המסחר בוול סטריט - האנליסטים מנתחים

שיעור האבטלה, נתון המשרות והכרזת טראמפ על מכסים ב-2 באפריל, צפויים לעצב את כיוון השווקים - כשהפד נמצא בין אינפלציה עקשנית לכלכלה נחלשת

אביחי טדסה | (5)
נושאים בכתבה דונלד טראמפ S&P500

שבוע מסחר נוסף יתחיל מחר בוול סטריט כאשר במוקד מספר נתונים שישפיעו על השווקים ובמרכזם, שני נתונים שיפורסמו ביום שישי - שיעור האבטלה בחודש מרץ, כאשר הצפי הוא ל-4.1%, והשינוי במספר המועסקים במגזר הלא חקלאי (NFP). נתון ה-NFP מודד את מספר המשרות החדשות שנוספו במשק האמריקאי, למעט בענפי החקלאות, המגזר הציבורי ומשקי בית. מדובר באחד הנתונים המשמעותיים ביותר בשוק העבודה, עם השפעה ישירה על הכלכלה האמריקאית. דבר חשוב נוסף שישפיע על השווקים במהלך השבוע והלאה, הוא "יום המכסים" של הנשיא טראמפ, כזכור, ביום רביעי, ה-2 באפריל, הנשיא צפוי להכריז על "מכסי התגמול" על שותפות הסחר המרכזיות של ארצות הברית, כאשר ברקע רק לאחרונה הודיע טראמפ על מכסים של 25% על ייבוא רכבים וחלקי רכבים לארה"ב.


"הפד במלכוד"

"הפד במלכוד לאור סימני הסטגפלציה" מציינת ויולטה טודורובה אנליסטית מחקר בחברת Leverage Shares: "הסנטימנט בשוק שברירי, וזאת על רקע החשש מסטגפלציה, כאשר מצד אחד האינפלציה נותרת גבוהה ואילו הצריכה הפרטית מגלה סימני חולשה. הדבר בא לידי ביטוי בנתונים של יום שישי האחרון: מדד מחירי ההוצאה הצרכנית (PCE) היה גבוה מהמצופה, ואילו נתוני הצריכה הפרטית של ינואר עודכנו כלפי מטה. החשש כעת הוא שמכסי המגן רק יעצימו את הלחצים האינפלציוניים. גם ההערכות לגבי התמ"ג של הרבעון הראשון הולכות ומרעות. המצב הנוכחי מכניס את הפד למלכוד, כאשר מצד אחד האינפלציה גבוהה מדי מכדי שיוכל להפחית ריבית בקצב מהיר, ומנגד, הכלכלה נחלשת באופן שמחייב את הקלת המדיניות המוניטרית. 

השבוע צפוי להיות סוער ותנודתי גם כן, כאשר על הפרק ההכרזה של טראמפ על תוכנית מכסי המגן, דו"ח התעסוקה לחודש מרץ ונאום של הנגיד פאוול. השבוע כאמור יכריז טראמפ על תוכנית מכסי המגן "ההדדיים". המטרה של מכסים תתמקד במדינות שמולן יש לארצות הברית גירעון מסחרי גדול, ובראשן גרמניה, איטליה, יפן, ויאטנאם וטאיוואן. 

טראמפ אמור גם לחדש את המכסים על קנדה ומקסיקו שנדחו בחודש, וייתכן שגם יטיל מכסים על תוצרת חקלאית, במטרה להגביר את התוצרת המקומית. מכסים אלה עלולים ללבות את האינפלציה, וזאת מאחר שעסקים לרוב מגלגלים את הייקור אל הצרכנים. עם זאת, טראמפ הדגיש כי ייתכנו החרגות וכי הוא פתוח למשא ומתן, ועל כן ייתכן כי בפועל המכסים יהיו מצומצמים יותר מכפי שהעריכו בתחילה".



האנליסטים בבנק פועלים מציינים "טראמפ העלה את המכסים על כלי רכב והשווקים מיהרו להגיב בירידות שערים. השבוע צפויים להיכנס לתוקפם המכסים על יבוא אלומיניום וברזל, מכסים על מדינות שסוחרות עם ונצואלה, מכסים על מוצרים ספציפיים ממדינות שונות, ומכסים על כלי רכב וחלפים לכלי-רכב. הצידוק המרכזי הוא הגנה על התעשייה המקומית האמריקנית. עד כמה המדיניות הזו אפקטיבית זה פחות ברור. אם זה יתבטא בעליות מחירים ועלייה באינפלציה בארה"ב, אז ספק אם הציבור האמריקני יצא נשכר מהמהלך כולו. 

בממשל האמריקני בונים על העובדה שארה"ב היא שחקן בעל כוח קנייה גדול, ולכן המכסים לא יתגלגלו ברובם לצרכן הסופי והתעשייה המקומית תהיה תחרותית יותר. אלא שגם תעשיית כלי-הרכב המקומית תלויה בחלקים שמיובאים, ונפגעת לכן מהמכסים. מדיניות המכסים תזזיתית ולא ניתן לדעת מה מזה יישאר בעוד חודש. בסופו של דבר ארה"ב מעוניינת בסדר חדש בכלכלה, כזה שישפר את כושר התחרותיות שלה, ויצמצם את הגירעון המסחרי. 

בממשל טראמפ הועלה כבר הרעיון ליצור פסגה כלכלית (ב-Mar-a-Lago ששייכת לטראמפ) בה ידונו מחדש ענייני סחר ושערי חליפין גלובליים, בדומה אולי לפסגה ההיסטורית של פלאזה 1985. המטרה היא בסופו של דבר ליצור פיחות בדולר ושיפור במאזן המסחרי. המכסים, אם לא יבוטלו, צפויים להעלות את האינפלציה והם דוחים את הפחתות הריבית. אמון הצרכנים הגיב אף הוא בירידה חדה. בסיכום שבועי נרשמו ירידות שערים במרבית מדדי המניות בעולם. בארה"ב, מדד ה-S&P500 ירד בכ-1.5% ומדד הנאסד"ק ירד בכ-2.6%. באירופה מדד היורוסטוקס 50 ירד בשבוע האחרון ב-1.7%, מדד הדאקס בגרמניה ירד ב-1.9% ומדד הקאק בצרפת ירד ב-1.6%. בשווקי אסיה נרשמו בשבוע שעבר ירידות שערים. המדד של שנחאי ירד ב-0.4%, מדד הניקיי ירד ב-1.5% ומדד הקוספי בקוריאה ירד בכ-3.5%".

קיראו עוד ב"גלובל"



"טסלה היא המרוויחה העיקרית מהמכסים על תעשיית הרכב", מציין פול מרינו סמנכ"ל הכנסות בחברת ההשקעות האמריקאית Themes ETF's: "טראמפ הגדיר את היום שבו יכריז על מכסי המגן כ"יום השחרור". מטרת המכסים היא לצמצם את הגירעון המסחר למול שותפות הסחר העיקריות של ארצות הברית. השווקים שואבים מעט עידוד מההערכות כי מכסי המגן יהיו יותר מצומצמים מכפי שהעריכו בתחילה. ישנם כלכלנים שמזהירים כי המכסים הללו יובילו לעליית מחירים ולהאטה כלכלית. זה עשוי להיות נכון בטווח הקצר, ואולם בטווח הארוך יותר מדיניות המגן עשויה להתברר כטרנספורמטיבית עבור תעשיית הרכב האמריקאית, למשל, להגביר את הייצור, לייצר מקומות עבודה ולהחיות מחדש קהילות שנפגעו מיציאת הייצור מחוץ לארצות הברית. 

ישנו חשש ממלחמת סחר, אך חשוב להבין שלארצות הברית יש את כוח המיקוח הגדול ביותר בהשוואה ליתר שותפות הסחר. אי הוודאות משפיעה כעת על תעשיית הרכב, אך ההתמודדות של יצרניות הרכב תלויה במהירות שבה הן יוכלו להחזיר את הייצור חזרה לארצות הברית. לטסלה יש יתרון יחסי, וזאת לאור העובדה כי היא מייצרת את מרבית החלקים בארצות הברית. כמו כן, העתיד של טסלה גם נשען על החדשנות הטכנולוגית שלה בתחום ה-AI, הנהיגה האוטונומית והרובוטיקה".


שבוע דוחות מצומצם

השבוע ידווחו מספר חברות בוול סטריט על תוצאות הרבעון הרביעי והשנה כולה, כאשר הפעם, אין חברות בולטות במיוחד שידווחו, ובכל זאת מי ידווחו הן - ננוקס Nano-X Imaging -1.6%  , חברת המכשור הרפואי הישראלית, וורקהורס Workhorse Group , בלקברי BlackBerry 0.16%  , קוגנייט Cognyte software 2.56%   הישראלית ועוד.


ננוקס תדווח ביום שני לפני המסחר, האנליסטים צופים לחברה הישראלית הכנסות של 3.8 מיליון דולר, והפסד של 0.15 דולר למניה. האנליסטים צופים לחברה הכנסות של 30.19 מיליון דולר במהלך 2025, והפסד של 0.65 דולר למניה. ננוקס ירדה מתחילת השנה ב-27%, ובמהלך 12 החודשים האחרונים ירדה ב-46%.


קוגנייט תדווח ביום רביעי לפני המסחר, האנליסטים צופים לחברה הכנסות של 93.15 מיליון דולר, ורווח למניה של 0.01 דולר. האנליסטים צופים לחברה הכנסות של 373.45 מיליון דולר במהלך 2025, ורווח של 0.14 דולר למניה. קוגנייט ירדה מתחילת השנה ב-8% ובמהלך 12 החודשים האחרונים ירדה ב-3.9%.

תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 4.
    יעלי 30/03/2025 19:44
    הגב לתגובה זו
    גם הבורסה הישראלית תרד בעוד 40 אחוס עד סוף 2025.
  • קודם כל תלמד לכתוב ואחכ תקשקש (ל"ת)
    האופטימי 30/03/2025 21:55
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    באמת איפה הניתוח (ל"ת)
    אנונימי 30/03/2025 17:56
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    סווינגר 30/03/2025 17:50
    הגב לתגובה זו
    המשרות די בסדר הריבית לא גבוהה ביחס לאינפלציה בשטח.מהנדסים נתונים במיוחד בישראל.כדי להציג תמונת מצב שזה לא כך.אכלנו אותה תקופה די מסריחה לחיות או לשרוד בה.
  • 1.
    אז איפה הניתוח (ל"ת)
    גילי 30/03/2025 17:41
    הגב לתגובה זו