נובו נורדיסק
צילום: אתר החברה

האם נובו הצליחה לפתח גרסה בבליעה לאוזמפיק ומה זה יעשה למניה?

חברתה התרופות הדנית פרסמה תוצאות ניסוי לתרופת הסכרת Rybelsus מהם עולה כי אחרי 4 שנים התרופה מורידה את הסיכוי לחוות התקף לב, סיבוכי לב או שבץ בכ-14%; האם זה ירים את המניה שכבר איבדה 19% מתחילת השנה?

רוי שיינמן |
נושאים בכתבה נובו נורדיסק GLP-1

ענקית התרופות הדנית נובו נורדיסק Novo Nordisk A/S 0.31%   פרסמה תוצאות חיוביות לניסוי לתרופת הסכרת Rybelsus, מהן עולה כי התרופה מורידה ב-14% את הסיכויים לחוות התקף לב, סיבוכים אחרים בלב או שבץ מוחי אחרי 4 שנים של טיפול. זה אולי לא נשמע הרבה, אבל תוצאות כאלה עשויות להעניק לתרופה את האישור להיות משווקת גם לחולי סכרת עם הבעיות הללו, מה שצפוי להגדיל את פוטנציאל המכירות שלה. הניסוי, שבו השתתפו מעל ל-9,600 מטופלים בני 50 ומעלה עם סוכרת ומחלת לב כלשהי.


ההשפעה הגדולה ביותר הייתה על התקפי לב לא קטלניים, עם ירידה של 26% בסיכון, ואילו השפעות על שבץ לא קטלני ופטירה ממחלה לב עמדו על 12% ו-7% בהתאמה. החוקרים הדגישו כי מדובר בנתונים שמתיישרים עם תוצאות קודמות של תרופות ממשפחת GLP-1 הניתנות בזריקה, כולל Ozempic של נובו עצמה, אם כי היתרון של Rybelsus הוא שהיא ניתנת בבליעה, ולא בזריקה כמו Ozempic.


שוק ענק - גם לחולים שמפחדים ממחטים

Rybelsus היא הגרסה הניטלת דרך הפה של התרופה הפופולרית Ozempic, שניתנת בהזרקה. שתיהן מכילות את החומר הפעיל semaglutide - שהוא גם המרכיב בתרופת ההרזיה Wegovy, שקיבלה במרץ אישור לאינדיקציה להפחתת הסיכון למחלות לב אצל מטופלים עם עודף משקל ומחלת לב.


המשמעות: אם יאושרו האינדיקציות הללו גם ל-Rybelsus, החברה תוכל להציע טיפול רחב יותר לא רק לחולי סוכרת אלא גם לאנשים עם בעיות לב - מבלי להזדקק לזריקות. "לא כל אחד רוצה זריקה, גם אם היא לא כואבת", הסביר ד"ר סטיבן גאף, מנהל הרפואה הגלובלי של נובו. "אנחנו מציעים גם טיפול בבליעה - לבחירת המטופל והרופא".


זה עשוי להיות יתרון שיווקי משמעותי, במיוחד כשחברות כמו אליי לילי Eli Lilly and Co 1.61%   מתחרות גם כן על פיתוח גרסאות הניתנו לבליעה של תקופות מסוג GLP-1, לשימושים כולל סוכרת, הרזיה ואפילו קוצר נשימה בשינה. מדובר בשוק שבו שווי הקטגוריה מוערך בעשרות מיליארדי דולרים בשנה, פיתוח תרופה הניתנת לבליעה יכולה להוות יתרון משמעותי.


כמו בכל טיפול, גם ל-Rybelsus יש תופעות לוואי - השכיחות ביותר בניסוי היו תסמינים במערכת העיכול, כמו בחילות, שלשולים ועצירויות - תופעות דומות לאלו שיש גם בשימוש ב-Ozempic - אך הן לרוב לא הביאו להפסקת הטיפול. לפי החוקרים, התרופה הייתה יעילה בכל תת-קבוצות האוכלוסייה, ללא תלות בגיל, מין או מצב בריאותי נלווה.


נקודה מעניינת נוספת בניסוי: בעוד שהתוצאות לא הראו הבדל משמעותי בין קבוצת התרופה והפלצבו בהקשר של השפעה על בעיות בכליות, הניסוי תוכנן מראש לבחון השפעות לבביות בלבד. עם זאת, Ozempic עצמה כבר מאושרת גם לשימוש במטופלים עם מחלת כליות כרונית על רקע סוכרת, כך שאם גם Rybelsus  תקבל את האינדיקציה הזו, זה יכול להעניק לנובו יתרון יחסי על פני מתחרות אחרות גם בזירה הזו.

קיראו עוד ב"גלובל"


האם זה מה שיעצור את הירידות במניה?

המניה של נובו נורדיסק כבר איבדה 19% מתחילת השנה, בין היתר על רקע תחזיות מתונות יותר למכירות Wegovy ובשל תחרות גוברת מצד חברות כמו אליי לילי. כעת, עם התוצאות החיוביות ל-Rybelsus, מעבר לטיפול בסוכרת, המשקיעים מקווים לראות מהפך במניה.


החברה כבר הגישה בקשות לאישור רגולטורי להרחבת האינדיקציות של התרופה בארה"ב ובאירופה, כך שהמהלך נמצא בעיצומו. אם תאושר התרופה גם כמפחיתת סיכון למחלות לב, Rybelsus תוכל לפנות גם לקהל חדש, כולל חולים שנמנעים מזריקות, ולבסס את מעמדה עוד יותר בזירה שכוללת גם חולים עם עודף משקל, סוכרת, ומחלות לב.


מניית נובו נסחרת לפי שווי של 304.6 מיליארד דולר אחרי ירידה של 19% מתחילת השנה ושל 46% בשנה האחרונה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה