האניוולהאניוול

לפי שווי שוק של 10 מיליארד דולר: חברת המחשוב הקוונטי שבדרך להנפקה

האניוול מקדמת הנפקה של קוונטינום תוך הכפלת שוויה ל-10 מיליארד דולר, במקביל להישג פורץ דרך ביכולות המחשוב הקוונטי
אדיר בן עמי |
נושאים בכתבה מחשוב קוונטי


לפי הערכות בתקשורת האמריקאית, חברת האניוול אינטרנשיונל Honeywell International Inc 0.19%  מתקדמת בתוכניות להנפיק את חברת המחשוב הקוונטי קוונטינום בבורסה עד שנת 2027, במהלך שעשוי לשנות את פני תעשיית הטכנולוגיה המתקדמת. על פי הדיווחים, האניוול שואפת להשלים את ההנפקה בין סוף 2026 לתחילת 2027, כתלות בתנאי השוק העולמי.


האניוול אינטרנשיונל, תאגיד אמריקאי רב-תחומי הפועל בשווקים מגוונים כגון תעופה, מערכות בקרה ואוטומציה, וחומרים מתקדמים, זיהתה את הפוטנציאל העצום בתחום המחשוב הקוונטי כבר לפני מספר שנים. השקעתה המשמעותית בתחום התבטאה בהקמת קוונטינום בשנת 2021, כתוצאה ממיזוג בין חטיבת הקוונטום של האניוול וחברת קיימברידג' קוונטום.


לפי הדיווחים, האניוול מכוונת לשווי שוק של כ-10 מיליארד דולר עבור קוונטינום, נתון המשקף עלייה משמעותית משווי של 5 מיליארד דולר שהוערך בסבב גיוס ההון האחרון של החברה. האניוול שומרת על שליטה בחברה עם אחזקה של כ-52% ממניותיה, מה שמעיד על האמון הרב שהיא מייחסת לעתיד המחשוב הקוונטי. לפני כשנה השלימה קוונטינום גיוס הון משמעותי בסך 300 מיליון דולר, אשר הובל על ידי בנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן צ'ייס, עם השתתפות של חברת התרופות אמג'ן והקונגלומרט היפני מיצואי. גיוס זה סיפק לחברה את המשאבים הדרושים להאצת המחקר והפיתוח של טכנולוגיות מחשוב קוונטי מתקדמות.



המחשבים הקוונטים של קוונטינום 

קוונטינום התמקדה בפיתוח מחשבים קוונטיים המבוססים על טכנולוגיית "יונים לכודים", בה יונים נלכדים בוואקום ומטופלים באמצעות לייזרים על מנת לשמש כקיוביטים – יחידות המידע הבסיסיות במחשוב קוונטי. גישה זו זוכה להערכה רבה בקהילה המדעית בשל הדיוק הגבוה ויכולות תיקון השגיאות המובנות בה.


לאחרונה זכתה החברה לתשומת לב רבה כאשר הציגה הישג טכנולוגי משמעותי. מערכת ה-H2 שפיתחה השלימה משימת יצירת מספרים שהוכחה כמשימה מעבר ליכולותיו של מחשב קלאסי. בעקבות ההישג, הכריזה קוונטינום באופן דרמטי כי "התקופה שבה מחשוב קוונטי היה רחוק שנים מלהשפיע על החברה והעסקים הסתיימה זה עתה".


האינטרס הגובר במחשוב קוונטי קיבל ביטוי גם באירוע שארגנה ענקית השבבים אנבידיה ב-21 במרץ. ביום הקוונטום הראשון שלה במסגרת כנס Nvidia GTC, הוזמן מנכ"ל קוונטינום, ראג'יב האזרה, יחד עם בכירים אחרים בתעשייה, לדון בעתיד הטכנולוגיה וביישומיה האפשריים. האזרה ניצל את הבמה להדגיש את ההתקדמות המרשימה שחלה בתחום בשנים האחרונות.


למרות ההתלהבות סביב התחום, שוק המחשוב הקוונטי עדיין מאופיין בתנודתיות רבה. לאחר כנס יום הקוונטום של אנבידיה, ירדו מניותיהן של מספר חברות מובילות בתחום, כולל D-Wave Quantum, IonQ ו-Rigetti Computing. הסיבה לירידות הייתה היעדר הכרזות משמעותיות או לוחות זמנים ברורים ליישום מסחרי של הטכנולוגיה.

קיראו עוד ב"גלובל"



היעד השאפתני של קוונטינום

בניגוד למתחרותיה, קוונטינום הציבה יעד שאפתני ומוגדר – השקת מערכת עם 100 קיוביטים לוגיים עד שנת 2027. יעד זה משמעותי מאוד, שכן מערכת כזו עשויה להיות הראשונה בתעשייה שתאפשר יישומים מסחריים משמעותיים במחשוב קוונטי.


"לפני שלוש שנים, הייתי מעריך שהשגת קיבולת של 100 קיוביטים לוגיים תתרחש רק באמצע שנות ה-2030," אמר האזרה. "אבל השנים האחרונות שינו את התחזיות לחלוטין. כעת הצלחנו להדגים יכולת להתרחב ולדכא שגיאות בצורה יעילה הרבה יותר מהמצופה."


קוונטינום מציעה את מה שהיא מכנה "מערך שלם" (full stack) בתחום המחשוב הקוונטי – שילוב של חומרה, תוכנה ויישומים קוונטיים. החברה הודיעה כי בכוונתה להוסיף לפורטפוליו שלה טכנולוגיה לייצור אקראיות מאושרת שנוצרה באופן קוונטי עוד השנה, והיא ממשיכה להתקדם לקראת פיתוח מחשבים קוונטיים מסחריים בקנה מידה רחב עד סוף העשור.


לקראת נקודת מפנה בתעשייה?

ההנפקה המתוכננת של קוונטינום עשויה לסמן נקודת מפנה מרכזית בתעשייה, שעד כה נתפסה בעיקר כתחום מחקרי אקדמי ולא כמגזר טכנולוגי מסחרי בשל. המעבר מהדגמות מעבדתיות ליישומים מעשיים צפוי למשוך משקיעים מוסדיים גדולים ולהאיץ את אימוץ הטכנולוגיה בתעשיות מגוונות כגון פרמצבטיקה, לוגיסטיקה, פיננסים וביטחון סייבר.


אנליסטים בתחום מעריכים כי שוק המחשוב הקוונטי עשוי להגיע להיקף של עשרות מיליארדי דולרים בעשור הקרוב, עם חברות מובילות כמו קוונטינום שתופסות נתח משמעותי. יכולתה של האניוול לשמר את אחזקותיה המשמעותיות בקוונטינום תוך גיוס הון נוסף מעידה על אמונתה החזקה בפוטנציאל ארוך הטווח של הטכנולוגיה הקוונטית.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה