דומינוס
צילום: אתר החברה

מחפשים מקלט מהמכסים? אלו החברות שיכולות לבלוט לטובה

עם כניסת המכסים לתוקף ותחושת אי-ודאות גוברת בשווקים, בנק ההשקעות האמריקאי, מורגן סטנלי, בונה סל מניות שעשוי להתמודד עם סיכוני המכסים בצורה טובה, ומזהיר מתרחיש של ירידה חדה ב-S&P 500

אביחי טדסה |

השווקים בעולם עוקבים בדריכות אחר מהלכיו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שצפוי השבוע להוציא לפועל את סבב המכסים החדש במסגרת מדיניות "מכסי תגמול", מהלך שמאיים לערער את יציבות הסחר הגלובלי. לקראת ההכרזה הרשמית ביום רביעי, בבנק ההשקעות מורגן סטנלי מזהירים מפני ירידות נוספות במדדים וממליצים על גישה סלקטיבית להשקעות. דווקא תחום שלא נחשב מסורתי בעתות משבר - רשתות המזון המהיר, מתגלה כנקודת אור. 

לדברי אנליסטים בבנק, חברות כמו מקדונלד'ס McDonald's Corp 0.4%  , דומינוס פיצה Domino's Pizza 1.31%    וטאקו בל Yum! Brands Inc. 0.99%   נהנות מכוח תמחור משמעותי, נאמנות צרכנית גבוהה ויכולת להסתגל במהירות לשינויים בשרשרת האספקה, תכונות שהופכות אותן לאטרקטיביות במיוחד כשהשווקים סובלים מאי ודאות גוברת. כשמחפשים איפה להתחבא מרעשי המדיניות, ייתכן שהמבורגר, פיצה וטאקו הם יותר מסתם פתרון מהיר, הם הופכים לאסטרטגיה של ממש.



מורגן סטנלי מציג רשימה של חברות שמסוגלות להתמודד טוב יותר עם סיכוני המכסים בזכות שורה של יתרונות מבניים: כוח תמחור, גידור מטבע, ניתוב מוצרים לשווקים חלופיים, אגירת מלאים ופיזור שרשראות האספקה. רשתות המזון המהיר נהנות מכוח מותג חזק, קהל לקוחות נאמן והיכולת לגלגל עלויות לצרכן - יתרונות שמאפשרים להן להישאר רווחיות גם בתנאים פחות ידידותיים. בין החברות שזכו להיכנס לסל ההשקעות "עמיד בפני מכסים" ניתן למצוא גם את יצרנית הרכב פרארי Ferrari 0.64%  , שהודיעה על העלאות מחירים של עד 10%, קמעונאית החלקים לרכב AutoNation AutoNation Inc 1.36%   ,שמבוססת יותר על שוק מקומי, יצרניות הפלדה U.S. Steel United States Steel Corp. -0.21%   ו-Cleveland-Cliffs Cleveland-Cliffs -1.46%  , שעשויות להרוויח מהתייקרות חומרי הגלם, וכן קרנות נדל"ן תעשייתי דוגמת Prologis ProLogis -0.3%  . 

לעומתן, חברות כמו בסט ביי Best Buy Co Inc 1.03%   ,Warby Parker Warby Parker  ו-Wayfair Wayfair -0.28%   מתקשות יותר לגדר את הסיכונים, בעיקר בשל תלות גבוהה ביבוא ועלויות שהצרכן פחות מוכן לספוג.


לקראת יום רביעי הקרוב, שבו צפויים להיכנס לתוקף סבב חדש של מכסים מצד ממשל טראמפ, הפעם בהיקף נרחב שכולל את סין, האיחוד האירופי, יפן, וייטנאם, דרום קוריאה והודו - גוברת התחושה בשווקים שהמציאות הכלכלית עומדת בפני שינוי כיוון. מורגן סטנלי מזהירים כי מדובר בצומת קריטי, שבו כללי המשחק עשויים להשתנות באופן מהותי. תרחיש של הרחבת מלחמת הסחר עלול לפגוע באמון המשקיעים, ולהחזיר את מדד S&P 500 לרמות תמיכה נמוכות יותר, סביב 5,500 נקודות, כפי שנרשמו בחלקו הראשון של השנה.


האנליסטים מציינים כי יציבות השוק בשלב זה תלויה בשילוב של שלושה מרכיבים: ראשית, האם המשקיעים יראו במהלך המכסים צעד טקטי שנועד לפתוח משא ומתן, ולא איום מתמשך שפוגע באסטרטגיית הסחר הגלובלית. שנית, עד כמה מהלך כזה יערער את תחושת הביטחון של הצרכנים והחברות, רכיב קריטי שיכול להשפיע על ההוצאה הפרטית וההשקעות העסקיות בטווח הקצר. ושלישית, אולי החשוב מכל - האם שוק העבודה האמריקאי, שעד כה שמר על יציבות יחסית, יתחיל להראות סימני חולשה, מה שעלול לשמש כזרז לירידות חדות יותר במדדים. 

המסר המרכזי של מורגן סטנלי ברור: בשלב זה, השוק לא רק מגיב למכסים עצמם אלא מגלם בתוכו את הפחד מהתפשטות רחבה יותר של אי-ודאות כלכלית. בתרחיש שבו המכסים יורחבו למדינות מפתח, ותוקפן של ההקלות במסגרת הסכם USMCA מול מקסיקו וקנדה יפוג, הסיכונים לשוק מתעצמים, וגבולות היציבות של המשק האמריקאי ושל השוק הגלובלי כולו יועמדו למבחן של ממש.

קיראו עוד ב"גלובל"

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה