רכבים חדשים
צילום: רשתות חברתיות

מכת המכסים של טראמפ: לקראת משבר בענף הרכב האמריקאי?

טראמפ מכחיש איסור העלאת מחירים אך מתעקש על מכסי 25% קבועים; יצרניות הרכב נערכות לפגיעה כלכלית חמורה

אדיר בן עמי | (1)


שוק הרכב האמריקאי נמצא בסערה בעקבות דברים סותרים שהשמיע הנשיא דונלד טראמפ בנוגע למדיניות המכסים החדשה. בסוף השבוע, הנשיא הכחיש בתוקף את הדיווחים שהופיעו קודם לכן ב"וול סטריט ג'ורנל", לפיהם אסר על יצרניות הרכב להעלות מחירים בתגובה למכסי היבוא החדשים.


"לא אכפת לי כלל אם הם יעלו מחירים," התבטא טראמפ בראיון לרשת NBC, במנוגד לדיווחים הקודמים. הנשיא אף הוסיף שהוא צופה כי האמריקאים פשוט יעברו לרכוש יותר כלי רכב המיוצרים בארצות הברית, מה שלדעתו יפתור את הבעיה. אולם מה שהדאיג את המשקיעים הרבה יותר היה הצהרתו הנחרצת כי המכסים בשיעור 25% על רכבים וחלקי חילוף מיובאים נועדו להישאר לצמיתות.


בענף הרכב מתכוננים

התעשייה נערכת כעת לקראת יום רביעי, המועד בו יכנסו המכסים לתוקף. ניתוחים כלכליים מצביעים על כך שהמהלך צפוי להעלות את מחיר הרכב הממוצע בין 5,000 ל-10,000 דולר - עלייה דרמטית שיצרניות הרכב האמריקאיות יתקשו לספוג. לפי נתוני השוק, חברות כמו פורד וג'נרל מוטורס מרוויחות בממוצע פחות מ-4,000 דולר מכל מכונית, מה שמציב אותן במלכוד כלכלי חסר מוצא.


אסטרטגים בענף הרכב כבר מגבשים תוכניות חירום להתמודדות עם המציאות החדשה. במקום העלאת מחירים ישירה, צפוי כי החברות יבטלו תחילה את ההטבות והתמריצים לסוכנויות הרכב. משמעות הדבר היא שמחיר המדבקה הרשמי עשוי להישאר ללא שינוי, אך הצרכנים לא ייהנו עוד מהנחות מזומן בסך 1,000 דולר או מריביות מסובסדות - מהלך שיכול להעלות את מחיר העסקה הממוצעת בעד 3,000 דולר.


רעיון נוסף הנשקל בחדרי הישיבות של ענקיות הרכב הוא הוספת "תוספת מכס חריגה" למחיר הרכב. גישה זו עשויה להיות קלה יותר ליישום עבור יצרניות חלקי החילוף, אך מורכבת יותר עבור סוכנויות המתמודדות ישירות עם צרכנים רגישים למחיר.


כתוצאה מהאי-ודאות, מניות חברות הרכב המובילות ספגו מכה קשה. מניות פורד, ג'נרל מוטורס וסטלנטיס נפלו בממוצע של 13% מאז הבחירות בנובמבר - ירידה הגדולה בכ-10 נקודות אחוז מהנסיגה של מדד S&P 500 באותה תקופה.


הפסימיות משתקפת במכפילים

הנתונים האחרונים של FactSet מלמדים כי שלוש יצרניות הרכב הגדולות נסחרות כעת במכפיל רווח של פחות מחמש פעמים הרווח למניה הצפוי לשנת 2025 - ירידה חדה ממכפיל של כמעט שש פעמים לפני שנה. מספרים אלו משקפים את הפסימיות הגוברת בשוק לגבי יכולתן של החברות להתמודד עם המציאות החדשה.

קיראו עוד ב"גלובל"


בוול-סטריט מעריכים כי השפעת המכסים על הביקוש, המחירים והרווחיות של החברות עדיין קשה לחיזוי. ישנו חשש אמיתי כי העלאת מחירים משמעותית עלולה לפגוע בביקוש, במיוחד בקרב שכבות הביניים והמעמד הנמוך, שעבורן רכישת רכב חדש מהווה כבר עתה הוצאה משמעותית.


ניתוח שרשרת האספקה של תעשיית הרכב האמריקאית חושף עד כמה הענף תלוי בחלקים מיובאים. יצרניות הרכב האמריקאיות, שהתרגלו לעשורים של גלובליזציה והורדת עלויות באמצעות מיקור חוץ, ניצבות כעת בפני אתגר אסטרטגי: האם להשקיע מיליארדים בהעברת קווי ייצור לארה"ב, או לספוג את עלויות המכס ולהעבירן לצרכנים?


המשפחה האמריקאית הממוצעת עלולה למצוא את עצמה משלמת הרבה יותר עבור רכב חדש בעתיד הקרוב. העלייה הצפויה במחירים, בין אם ישירה או עקיפה, תגיע בתקופה של אינפלציה מתמשכת וחששות כלכליים. אנליסטים צופים כי אם העלייה במחירים תהיה משמעותית, יותר אמריקאים עשויים לבחור להחזיק ברכביהם הישנים לזמן ממושך יותר או לפנות לשוק הרכב המשומש, שגם הוא צפוי להתייקר בשל עליית הביקוש.


הממשל טוען כי בטווח הארוך, המכסים יעודדו השקעות מקומיות ויצירת מקומות עבודה בתעשיית הרכב האמריקאית. יחד עם זאת, כלכלנים רבים מטילים ספק באפקטיביות של מדיניות זו, ומציינים שהתהליך עשוי להיות ארוך, יקר ולא בהכרח מוצלח. הם מדגישים כי הגלובליזציה של תעשיית הרכב התרחשה במשך עשורים וכי הפיכת המגמה תדרוש זמן רב והשקעות עצומות.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    יסתדרו. בישראל המיסוי הוא בין 100% לבין 300% (ל"ת)
    חרטטנות שמאל 31/03/2025 21:33
    הגב לתגובה זו