
המאבק על עתיד החיפוש: גוגל מול גל השינוי הטכנולוגי
מניית אלפאבית Alphabet 1.57% , חברת האם של גוגל, צנחה ב-26% מאז שיאי פברואר. בעולם ההשקעות התנודתי כיום, זו עשויה להיות תנועה שגרתית, אך האנליסט בן רייטזס ממליוס ריסרץ' מעלה השוואה מטרידה: "גוגל עלולה להיות קודאק של דורנו."
הזכרת קודאק בהקשר של גוגל מעוררת אי-נוחות בקרב משקיעים ותיקים. לפני כשני עשורים, קודאק הייתה שם נרדף לצילום עולמי. כיום, שווי השוק שלה עומד על כ-500 מיליון דולר בלבד, ירידה דרמטית מכ-30 מיליארד דולר בשיאה בשנת 1997. סיפורה של קודאק הפך לאזהרה קלאסית בעולם העסקים על הסכנות שבהתעלמות משינויים טכנולוגיים.
דור ה-Z כבר מראה סימני שינוי בהתנהגות החיפוש שלו. במקום "לגגל", צעירים רבים פונים ישירות לצ'אטבוטים חכמים כמו ChatGPT. "ילדים כיום מעדיפים לקבל תשובות מדויקות וישירות, ללא הסחות דעת של פרסומות," טוען רייטזס, ומוסיף כי הם אף מגדירים את שירותי הבינה המלאכותית כדפי הבית בדפדפנים שלהם.
המהפכה החדשה בדרך שבה אנו צורכים מידע מזכירה מהפכות טכנולוגיות קודמות: המעבר מרדיו לטלוויזיה, מטלפונים קוויים לסלולריים, ומטלפונים רגילים לסמארטפונים. בכל אחד מהמקרים, ענקיות התעשייה שלא הסתגלו במהירות – נעלמו.
- המשמעות של עסקת WIZ- גוגל לישראל והפוטנציאל בתעשיית מיחזור המתכות
- גוגל ואפל במוקד הרגולציה באירופה - טראמפ לא נשאר חייב
מעניין לציין שגם מניית אנבידיה, המובילה את מהפכת הבינה המלאכותית, ירדה ב-25% מאז פברואר. ייתכן שזו עדות להתפכחות כללית מההתלהבות הראשונית סביב הבינה המלאכותית, או אולי חשש ממלחמת סחר והטלת מכסים. התובנה העמוקה יותר היא שגוגל אינה מתמודדת רק עם שינוי טכנולוגי, אלא עם שינוי בדפוסי ההתנהגות האנושית בנוגע לצריכת מידע. במקום לסרוק עשרות תוצאות חיפוש ולנווט בין אתרים, אנשים רוצים תשובות מיידיות, ממוקדות ומותאמות אישית.
עסקים כרגיל
הדוחות הכספיים של גוגל עדיין חזקים, ונכון לעכשיו, אין סימנים ברורים לירידה בעסקי החיפוש שלה. רייטזס מעריך כי ההשפעות המשמעותיות לא יורגשו לפני 2026. עם זאת, השאלה המטרידה אינה "האם" התחרות תשפיע, אלא "כמה" ו"מתי".
היתרון של גוגל על קודאק טמון בכך שהיא כבר החלה בתהליך שיבוש עצמי. החברה משקיעה משאבים עצומים בפיתוח כלי בינה מלאכותית משלה, כמו ג'מיני, ועוברת בהדרגה ממודל עסקי המבוסס בעיקר על פרסום למודל שמשלב גם הכנסות ממנויים. מעל 100 מיליון לקוחות כבר משלמים עבור שירות Google One.
- "המניה שמשגעת את השווקים - פי 23 ביומיים; האם ניוזמקס היא ה-DJT הבאה?"
- המניה הישראלית שמככבת במומלצות של גולדמן זאקס; "אלה המניות שיכולות לשרוד מלחמת סחר"
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
"הנתונים מדברים בעד עצמם," מציין דן סלמון, אנליסט בניו סטריט ריסרץ', "מעל מיליארד משתמשים ברחבי העולם כבר נחשפים מדי חודש לסיכומי בינה מלאכותית של ג'מיני." זהו מספר שמגמד את בסיס המשתמשים של רוב הסטארט-אפים בתחום.
האם גוגל זולה?
המשקיעים בוול סטריט מתקשים להעריך סיכונים ארוכי טווח. מכפיל הרווח של אלפאבית, שעומד כיום על כ-18, מוגדר "זול" על ידי אנליסטים רבים. אך רייטזס מזכיר כי זהו בדיוק המכפיל שהיה למניה ביום השקת ChatGPT בנובמבר 2022, לפני שהמשקיעים הפנימו את מלוא המשמעות של מהפכת הבינה המלאכותית. מעניין לציין שקודאק בשיאה נסחרה במכפיל של כמעט 20, אך תוך שלוש שנים בלבד, המכפיל התכווץ לפחות מ-7. האם גוגל צפויה לתהליך דומה? שאלה זו מרחפת מעל ראשי המשקיעים.
בניגוד לאמונה הרווחת, קודאק לא נכשלה בגלל התעלמות מהצילום הדיגיטלי – למעשה, היא הייתה חלוצה בתחום. כישלונה נבע מחוסר יכולת לוותר על הכנסות מסרטי צילום וכימיקלים לפיתוח. האם גוגל תוכל לוותר על מודל הפרסום המכניס מיליארדים כדי להבטיח את עתידה?
כנס המפתחים של Google Cloud 2025, שייפתח ב-9 באפריל, ימשוך תשומת לב רבה מהמשקיעים. האנליסט בריאן וייט ממונס קרספי הארדט מצפה לפרטים על התקדמות בתחום הבינה המלאכותית ועל הרכישה האחרונה של פלטפורמת אבטחת הסייבר Wiz.
הפרדוקס של גוגל
הפרדוקס של גוגל הוא שככל שהבינה המלאכותית שלה משתפרת, כך גדל הסיכון לעסקי הפרסום שלה. אם ג'מיני יספק תשובות מושלמות, מדוע שמשתמשים יטרחו ללחוץ על תוצאות החיפוש? זהו מלכוד שקודאק הכירה היטב – ככל שהצילום הדיגיטלי השתפר, כך קטן הצורך בסרטי צילום.
יתרונותיה המובהקים של גוגל – מאגר הנתונים העצום, היכולות הטכנולוגיות המתקדמות והמשאבים הפיננסיים האדירים – עשויים להספיק כדי לאפשר לה להתמודד עם האתגר. אך השאלה המכרעת היא האם הארגון הענק יוכל להשתנות מספיק מהר.
בדיונים של משקיעים מוסדיים, נשמעת יותר ויותר ההערכה שהמעבר מחיפוש מסורתי לשיחה עם עוזרים חכמים הוא שינוי בלתי הפיך. עבור גוגל, האתגר הוא לא רק להישאר רלוונטית, אלא להמציא מחדש את העתיד של צריכת המידע.
- 4.אנונימי 01/04/2025 19:14הגב לתגובה זוקצת חזון אף פעם לא הרג אף אחד
- 3.באפט הקטן 31/03/2025 23:51הגב לתגובה זויש להם מספיק מקורות הכנסה כמו הענן הטלפונים שהיא מוכרת יוטיוב וכמובן הדפדפן שלה.פשוט כתבה שהיא בדיחה אחת גדולה ומזלזלת בקוראים שלה.
- גוש 01/04/2025 12:09הגב לתגובה זוהיא נסחרת במחירי 2021.
- 2.הנאסדק ימשיך ליפול 31/03/2025 22:57הגב לתגובה זותוך שנה הנאסדק יירד בעוד 60 אחוז.גוגל תעדיף לחזור בה מהעסקה עם וויז וכבר תמצא סיבה מצוינת לחזור בה מהעסקה.גוגל תשלח את וויז לתבוע 3 מיליארד דולר ספק אם וויז שכבר מסובכת עם אורקה במאבק משפטי תרצה לתבוע את וויז.נראה שתוך שנה הכסף של וויז יסתיים ווויז תיסגר.
- 1.אנונימי 31/03/2025 22:46הגב לתגובה זוגוגל נכון בבסיס זה חיפוש ויוטיוב שהיוטיוב המוצר הכי רווחי. מזמן היא לא רק מנוע חיפוש. היא משקיעה המון תחום הבטחוני סייבר. יש לה אנרגיה גרעינית קוונטים וציפים אבל האחרונים זה אש קטנה.