פלנטיר אלכס קארפ
צילום: טוויטר

פלנטיר ממשיכה ליפול - פחד גבהים או איום אמיתי על הצמיחה?

מכפיל רווח מעל 100, חשש מהאטה בהזמנות מהממשלה שהיא הלקוח הגדול ותנודתיות מאוד גבוהה - המשקיעים מוכרים, אבל פלנטיר על פניו עדיין מניה יקרה, מאוד יקרה

אדיר בן עמי |
נושאים בכתבה פלנטיר


פלנטיר PLTR  ירדה כ-3% והמשיכה רצף של חמישה ימי ירידות. היא הגיעה שעה אחרי תחילת המסחר לנפילה של 8.3%, אך התאוששה עם השוק כולו. הירידה הזו מגיעה על רקע חששות הולכים וגוברים ממלחמת סחר עולמית, לקראת "יום השחרור" ב-2 באפריל, שבו הנשיא דונלד טראמפ מתכנן להטיל שורה של תעריפי מכס חדשים. אבל עבור פלנטיר, הסיפור לא נגמר כאן – ישנם שלושה גורמים מרכזיים ששמים אותה במוקד המימושים.

תלות גבוהה בהוצאות הממשלה: חרב תקציבית מעל הראש


פלנטיר ידועה כחברה שצמחה בזכות חוזים ממשלתיים משמעותיים, במיוחד עם ממשלת ארה"ב. ב-2024, הכנסותיה מהמגזר הפדרלי הגיעו ל-1.2 מיליארד דולר מתוך סך של 1.9 מיליארד דולר בארה"ב – נתח עצום שמראה עד כמה החברה תלויה בתקציבים ממשלתיים. אבל התלות הזו הפכה לנקודת תורפה. כבר מפברואר השנה, המניה ספגה מכות על רקע דיווחים שהצבא האמריקאי נדרש לזהות תוכניות בשווי 50 מיליארד דולר שניתן לקצץ בהן ב-2026. 

תוכנית הקיצוצים עלולה להיות גורפת ולהגיע גם לפלנטיר. השוק חושש שקיצוצים כאלה עלולים לפגוע בהזמנות העתידיות והסיכון הזה מתעצם כשמוסיפים את האי-ודאות סביב מדיניות המכסים של טראמפ, שעשויה להוביל ללחץ כלכלי נוסף ולצמצום הוצאות ממשלתיות. פלנטיר חזקה, בתחומים כמו ביטחון לאומי וניתוח נתונים והיא מקבלת מחמאות על המערכות שלה, אבל כשמקצצים במקרים רבים זה גורף, גם במערכות הטובות והיעילות. זה קריטי למניה, כי רוב השווי שלה נגזר מצמיחה עתידית ואם הצמיחה העתידית תרד, זה ייפגע משמעותית בשווי. 

מכפיל רווח של 150 

המניה של פלנטיר נסחרת כעת ב-150 פעמים הרווחים הצפויים ל-12 החודשים הבאים – מספר גבוה לכל הדעות. לשם השוואה, מדד ה-S&P 500 נסחר ב-22 פעמים בלבד הרווחים החזויים בשנה הקרובה. הערכת השווי הזו משקפת ציפיות גבוהות מאוד מצמיחה עתידית, אבל היא גם הופכת את המניה לפגיעה במיוחד לתנודות בשוק. שחברה נסחרת ברמות כאלה, כל חדשות שליליות – כמו חשש מקיצוצים או האטה בביקוש – יכולות לגרום למכירה דרמטית במניה, כי כאמור השווי נמצא בעתיד בזכות הצמיחה וירידה של פיפס בצמיחה מורידה דרמטית את השווי. 

כשבוחנים את ההיסטוריה הרי שהצמיחה של פלנטיר מרשימה, עם הכנסות שצמחו ביותר מ-30% ברבעון האחרון, אבל השאלה היא האם היא יכולה להמשיך בקצב הזה. קצבים נמוכים של רמת ה-20% שהיא בהחלט מכובדת יותר לא יכולים להחזיק את המניה במחיר הנוכחי. כשמשווים אותה לחברות תוכנה אחרות, מקבלים צמיחה גבוהה יותר אבל תמחור הרבה יותר גבוה ולכן סיכון הרבה יותר גבוה. 

בטא גבוהה = סיכון גבוה

פלנטיר היא מה שמכונה "מניה עם בטא גבוהה" – כלומר, היא נוטה לזוז יותר מהשוק . עם בטא של 1.8, היא נחשבת לתנודתית יותר ממדד ה-S&P 500 (שבטא שלו היא 1). השנה, היא דורגה כמניה הרביעית הכי תנודתית מבין חברות המדד, והיא נמצאת במקום ה-19 מבחינת בטא גבוהה, קרוב לטסלה ול-Lam Research. בסביבה כלכלית סוערת כמו זו שבה אנחנו נמצאים עכשיו, עם חששות ממכסים וקיצוצים, משקיעים שונאי סיכון פשוט לא מוכנים לעלות על רכבת ההרים הזו. בטא מבטא את השינוי באחוזים על כל אחוז שינוי בבנצ'מרק שהוא S&P 500. מניית פלנטיר עולה ויורדת פי 1.8 מהמדד עצמו, זה תנודתי. 

ולכן פלנטיר פחות אטרקטיבית עבור מי שרוצה למזער סיכונים, במיוחד כשחברות אחרות בתחום התוכנה, כאמור פחות מסוכנות.

קיראו עוד ב"גלובל"

 

למרות הירידה, פלנטיר עדיין בעלייה של 13% מתחילת השנה. זה לכאורה יכול לעודד את המשקיעים, מנגד, זה יכול לבטא את הסיכון ואת החשש מירידות נוספות, אחרי הכל רוב המניות ירדו מתחילת השנה. בקיצור, מה שעולה יכול גם לרדת, אחרי זינוק של מאות אחוזים בשנתיים, פלנטיר מאבדת גובה, אבל בינתיים זה מימושים יחסית קלים, היא עדיין מתומחרת כמניית חלום ויש לה סיכוי להיות כמו שאנליסטים כינו אותה - מניית ה-AI הבאה אחרי אנבידיה, אבל יש לה גם סיכוי לא קטן לנחות למחירים נמוכים יותר. 


הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה