עליות  שוק
צילום: Sergei Tokmakov Pixabay

אתם רואים מניה בנסיקה - האם לקנות?

הפיתוי הגדול של מניות מזנקות - בין חלום העושר המהיר לסיכון להפסדים משמעותיים. מדוע רוב המשקיעים שקופצים על הרכבת הדוהרת עלולים למצוא את עצמם בתחנת ההפסדים

אדיר בן עמי | (3)
נושאים בכתבה ראלי עליות


הסיטואציה מוכרת לכל מי שמתעסק בשוק ההון: פתאום מניה מסוימת מזנקת בעשרות אחוזים, ההתרגשות באוויר, והמחשבה הבלתי נמנעת חולפת בראש – "מה יקרה אם אקנה עכשיו? אולי זו הזדמנות שלא תחזור? אולי זאת רק התחלת הראלי?" המקרה האחרון של ניוזמקס, שעלתה פי 14 תוך יומיים מהנפקתה, מדגים היטב את התופעה. אבל האם באמת כדאי לקפוץ על הרכבת הדוהרת, או שמא מדובר בהימור מסוכן?


התשובה הפשוטה: אף אחד לא יודע באמת. לא היועץ הפיננסי שלכם, לא המומחים בטלוויזיה, ואפילו לא המנהלים בחברה עצמה. אם היה אפשר לדעת בוודאות, כולם היינו מיליונרים. ובכל זאת, יש כמה עקרונות בסיסיים שכדאי להבין לפני שמסכנים את הכסף שהרווחתם בעבודה קשה.


בין השקעות להימורים

בעיקרון, לכל חברה ציבורית יש ערך כלכלי אמיתי – מה שמכונה "שווי פנימי" – המבוסס על נכסיה, הכנסותיה, רווחיה, תזרים המזומנים שלה, והפוטנציאל העתידי. אנליסטים משקיעים שעות רבות בניסיון לחשב ערך זה באמצעות מודלים מורכבים. אך כשמניה מזנקת פי 7 ביום אחד, אין שום סיכוי שהערך הכלכלי האמיתי של החברה השתנה באותו יחס.


תחשבו על זה: האם הגיוני שחברה שהנפיקה את מניותיה במחיר מסוים, שנקבע לאחר בדיקות נאותות ודיונים מעמיקים, פתאום שווה פי 14 יומיים מאוחר יותר? האם התרחש שינוי דרמטי כל כך בעסקיה, בטכנולוגיה שלה, או בשוק שבו היא פועלת? במרבית המקרים, התשובה היא לא. המניה מתנתקת מהערך הכלכלי האמיתי שלה ונסחרת על בסיס רגשות, ספקולציות, ולפעמים אף אופוריה קולקטיבית.


במצב כזה, אנחנו עוברים מתחום ההשקעות לתחום ההימורים. כשקונים מניה במחיר מנופח, אין מדובר בהשקעה המבוססת על ערך, אלא על תקווה שמישהו אחר ירצה לקנות את המניה במחיר גבוה עוד יותר בעתיד – מה שמכונה "תיאוריית האידיוט הגדול יותר". זה יכול להצליח, ויש סיפורים רבים על אנשים שהתעשרו כך. אך בדיוק כמו בקזינו, יש גם הרבה יותר סיפורים על הפסדים משמעותיים, כאלה שנגמרו באנשים שאיבדו את הבית שלהם ונכנסו לחובות עצומים ופשיטות רגל.


ההיסטוריה מלאה בדוגמאות

ב-2021, מניית גיימסטופ, רשת חנויות משחקי הווידאו, זינקה תוך שבועות ספורים מכ-20 דולר ליותר מ-480 דולר – עלייה של יותר מ-2,000% – בעקבות פעילות מתואמת של משקיעים קטנים בפורום רדיט. אך רבים שקפצו על הרכבת באיחור, כשהמניה כבר הייתה בשיאה, הפסידו סכומים ניכרים כשהמחיר התרסק חזרה למטה. תופעה דומה חזרה על עצמה עם מניות "מימיות" רבות אחרות, כמו AMC ו-Bed Bath & Beyond.


דוגמה עדכנית נוספת היא Trump Media & Technology Group, חברת המדיה של טראמפ שמפעילה את הרשת החברתית שלו Truth Social. המניה זינקה ביותר מ-400% בשבועות שלאחר המיזוג שלה עם SPAC (חברת רכישה למטרות מיוחדות), למרות שהחברה דיווחה על הכנסות זניחות של פחות ממיליון דולר ברבעון והפסדים של עשרות מיליוני דולרים. שווי השוק שלה הגיע ליותר מ-8 מיליארד דולר – פי עשרות מהשווי הכלכלי המוערך שלה.

קיראו עוד ב"גלובל"


מצד שני, יש גם דוגמאות לחברות שזינקו באופן דרמטי ושמרו על ערכן לאורך זמן, או אפילו המשיכו לעלות. אמזון, למשל, חוותה עליות דרמטיות במהלך השנים, ולמרות תקופות של ירידות חדות, משקיעים לטווח ארוך נהנו מתשואות עצומות. טסלה זינקה ביותר מ-700% בשנת 2020 בלבד, ולמרות תקופות של ירידות, עדיין נסחרת הרבה מעל לרמות שנראו פעם כלא הגיוניות.


כמה עקרונות לפני שקופצים לרכבת


נגמרה לכם הסבלנות, נמאס לכם לחכות ואתם חייבים לקנות את המניה, ועכשיו. ולמרות שאתם יודעים שזה כנראה רעיון רע, אף אחד לא יכול לעצור אתכם. הנה כמה עקרונות שכדאי לשקול: ראשית, השקיעו רק כסף שאתם מוכנים להפסיד לחלוטין. שנית, הבינו שאתם נכנסים להימור מוחלט, לא להשקעה מבוססת ערך. שלישית, שקלו להיכנס הדרגתית – במקום להשקיע סכום גדול בבת אחת, פצלו את ההשקעה לכמה חלקים על פני תקופה. רביעית, קבעו לעצמכם מראש נקודות יציאה – הן לעליות והן לירידות – כדי למנוע החלטות רגשיות ברגע האמת.


חשוב גם להכיר בכך שלפעמים יש גורמים שאינם קשורים לחברה עצמה שמובילים לזינוקים דרמטיים במחיר. במקרה של ניוזמקס, למשל, יש לבחון האם הזינוק קשור לאווירה הפוליטית הנוכחית בארה"ב, ולא בהכרח לשיפור בביצועים העסקיים. במקרה של גיימסטופ, הזינוק היה קשור למלחמת "דייוויד וגוליית" בין משקיעים קטנים לקרנות גידור, ולא לשינוי במודל העסקי.


כשאתם רואים מניה מזנקת באופן דרמטי, זכרו שאתם עומדים בפני החלטה שהיא יותר הימור מאשר השקעה. השקעה נעשית לאחר ניתוח מעמיק, הבנת הסיכויים והסיכונים ולרוב תעשה בניחותה ולא בלחץ להיכנס כמה שיותר מהר. זה לא אומר שאסור להשתתף – הרי חלק מהכיף בשוק ההון הוא הריגוש – אבל עשו זאת בעיניים פקוחות, עם סכומים סבירים, ועם ההבנה שהסיכוי להפסד משמעותי הוא לפחות גבוה כמו הסיכוי לרווח. בשורה התחתונה, אם התשובה לשאלה "למה המניה הזו עולה?" היא "כי היא עולה", אולי כדאי לחשוב פעמיים.

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    לברוח ממניות. 02/04/2025 05:14
    הגב לתגובה זו
    תשקיעו באגחים מזומנים ודירות באירופה.גם מחירי הדירות בישראל ימשיכו לקרוס.
  • 1.
    מעניין ואולי כדאי גם לעשות ניתוח דומה לנטיה לקנות מניה טובה כשהיא יורדת (ל"ת)
    אנונימי 01/04/2025 22:18
    הגב לתגובה זו
  • אנונימיב. 02/04/2025 07:43
    הגב לתגובה זו
    אולי כדי שתנתח את עצמך במקרה הצורך ! חחח ....