מנכ"ל D-Wave, אלן באראטס (רשתות)מנכ"ל D-Wave, אלן באראטס (רשתות)

המחשוב הקוונטי במבחן: D-Wave יורדת שוב לאחר התלהבות רגעית

מנכ"ל החברה מציג הישגים בעליונות קוונטית ומבטיח רווחיות עתידית למרות ספקנות השוק

אדיר בן עמי | (2)
נושאים בכתבה D-Wave מחשוב קוונטי


מניית D-Wave Quantum D-Wave Quantum -1.08%  חזרה לירידות שערים לאחר התאוששות קצרה שנרשמה בעקבות כנס המשתמשים השנתי של החברה. הירידות המחודשות מדגישות את הספקנות המתמשכת בקרב משקיעים לגבי ענף המחשוב הקוונטי, למרות זרם החדשות המעודדות והתגליות המדעיות בתחום.


החזרה לירידות מגיעה לאחר תקופה קשה עבור תעשיית המחשוב הקוונטי בכללותה. למרות שבשנה האחרונה הענף חווה פריחה משמעותית בבורסה, בחודשים האחרונים וול סטריט איבדה עניין בסיפור הצמיחה של התחום, כשהחששות התמקדו בקצב הפיתוח האיטי ובהתפשטות המוגבלת של הטכנולוגיה בקנה מידה מסחרי. באופן מעניין, המשקיעים החלו לאבד עניין בחברות מחשוב קוונטי דווקא לאחר אירוע "Quantum Day" שנערך במסגרת כנס GTC של ענקית השבבים אנבידיה ב-21 במרץ. למרות שהאירוע הציב את הטכנולוגיה הקוונטית באור הזרקורים, הוא דווקא הצית מחדש דאגות לגבי קצב ההתפתחות של התחום והיישום המסחרי האיטי שלו.


הישגים טכנולוגיים לא הצליחו לשכנע

נקודת השיא בכנס הייתה נאום הפתיחה של אלן בראץ', מנכ"ל D-Wave, שפתח את האירוע בהדגשת ההישגים האחרונים של החברה. בראש ובראשונה, בראץ' התייחס לטענות החברה לעליונות קוונטית (quantum supremacy), שלוו במאמר שעבר ביקורת עמיתים ופורסם בחודש שעבר.


המחקר שפרסמה D-Wave הציג מה שהחברה הגדירה כ"דוגמה הראשונה ליתרון קוונטי בבעיה מהעולם האמיתי". לפי המחקר, מערכת ה-Advantage2 של החברה השלימה סימולציית חומרים ב-20 דקות, משימה שהייתה אמורה לקחת לאחד ממחשבי-העל החזקים בעולם כמעט מיליון שנים להשלים.


טענות אלו נתקלו בביקורת מצד מומחים בתחום, אך בראץ' טען בנאומו כי המבקרים "מבלבלים את הציבור" עם ממצאים מדעיים משלהם. "אנחנו באמת רוצים להבין עד כמה טוב יכולים מחשבים קלאסיים לפעול, כדי שנוכל להבין את הגבול בין קלאסי לקוונטי, אבל חשוב מאוד שכולם יהיו ברורים לגבי העבודה שעשו," אמר המנכ"ל בכנס.


בראץ' הצביע גם על הישג משמעותי נוסף של החברה, בהדגימו כיצד D-Wave בנתה אב-טיפוס של בלוקצ'יין הפועל על ארבעה מחשבים קוונטיים, והדגיש את היישומים הפוטנציאליים בהצעת ממשל טראמפ לאוצר ביטקוין. "צריכת האנרגיה הנדרשת לקיים בלוקצ'יין בקנה מידה כזה הייתה הופכת אותו לבלתי מציאותי," הסביר בראץ'. "אבל עם הוכחת עבודה קוונטית במקום הוכחת עבודה קלאסית כבסיס לבלוקצ'יין, אנחנו מסוגלים לעשות זאת עם צריכת חשמל מזערית."


שאלת הרווחיות ממשיכה להטריד משקיעים

בין ההישגים הנוספים שציין המנכ"ל היו מכירת מחשב Advantage2 למרכז מחקר גרמני בפברואר והזמנות שיא בשנת הכספים 2024. "הודענו שיהיו לנו הכנסות שיא ברבעון הראשון של השנה ויש לנו יותר מ-100 מיליון דולר בבנק - יותר ממספיק מזומנים כדי להגיע לרווחיות," הוסיף בראץ'.

קיראו עוד ב"גלובל"


רווחיות היא נקודת מפתח בקבלת טכנולוגיית המחשוב הקוונטי, כאשר משקיעים רבים מחפשים מספרים כהוכחה להצלחה. D-Wave וחברות אחרות בתחום נמצאות בשלב טרום-הכנסות, כלומר הן משקיעות יותר כסף במחקר ופיתוח מאשר מרוויחות. בראץ' הדגיש כי מכונת ה-Advantage2 תהיה זמינה באופן כללי מאוחר יותר השנה, וכי החברה תמשיך לשאוף לבנות מחשבים גדולים וטובים יותר. "כאשר אנו מסתכלים לעתיד, מדובר תמיד ביותר קיוביטים וקישוריות, וקוהרנטיות גדולה יותר," אמר.


יישומים מעשיים ושותפויות לא עצרו את הירידות

בינתיים, ישנם מקרי שימוש רבים. בראץ' ציין עבודה עם לקוחות כמו Pattison Food Group, פורד אוטוסאן, ומאסטרקארד. המנכ"ל גם פירט את הסינרגיה בין מחשוב קוונטי לבינה מלאכותית בפרויקט עם חטיבת התרופות של Japan Tobacco.


בעוד שהתמיכה של אנבידיה הובילה לאפקט הפוך, נראה כי גם כנס המשתמשים של D-Wave לא הצליח לייצר השפעה חיובית ארוכת טווח על מניות החברה. החזרה לירידות מעידה על כך שהמשקיעים עדיין מחפשים הוכחות ממשיות ליכולת של תעשיית המחשוב הקוונטי להפוך את ההבטחות הטכנולוגיות המרשימות לתוצאות עסקיות מוחשיות.


אנליסטים בוול-סטריט מציינים כי התחום הקוונטי עובר תהליך דומה לזה שעברו טכנולוגיות פורצות דרך אחרות בעבר - תקופה של ציפיות מנופחות, המובילה לאכזבה ולבסוף להתייצבות ולצמיחה מבוססת יותר. בשלב זה, נראה כי המשקיעים עדיין נמצאים בשלב האכזבה במחזור הנוכחי, כפי שמשתקף בחזרת המניות לירידות.

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    כל השוק יורד מה הקשר (ל"ת)
    אנונימי 02/04/2025 18:11
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    אנונימי 02/04/2025 10:27
    הגב לתגובה זו
    נסחרת פי 250 על ההכנסות...