דולר
צילום: CANVA

הדולר צונח בעקבות הכרזת טראמפ על המכסים

השווקים הגיבו בבהלה להטלת מכסים רחבה מצד ארה"ב, המשקיעים חיפשו מקלט ביֶן היפני, בפרנק השווייצרי ובאג"ח ממשלתיות

אביחי טדסה | (1)
נושאים בכתבה דולר

בעוד שהעולם כולו חיכה להודעה של טראמפ בנוגע למדיניות הסחר, מעט מאוד משקיעים באמת ציפו להיקף כזה של צעדים. הכרזתו של טראמפ על מכסים גורפים על כל היבוא לארה"ב, בשיעורים גבוהים ומשתנים על סחורות ממדינות רבות, עוררה אפקט דומינו של תגובות בשווקים: הדולר צנח, הבורסות ירדו בחדות, והמשקיעים מיהרו לחפש מקלט בנכסים סולידיים, ביניהם הין היפני, הפרנק השווייצרי ואג"ח ממשלת ארה"ב.


מה שנראה תחילה כאיום רטורי נוסף התברר כמהלך ממשי: המכסים שייכנסו לתוקפם כבר ב־9 באפריל אמורים להשפיע על ייבוא מכ־60 מדינות. זוהי הסלמה חריפה של מדיניות הסחר שהחלה עוד בקדנציה הקודמת של טראמפ, אז הוטלו מכסים על אלומיניום, פלדה, רכבים ומוצרי צריכה רבים שמקורם בסין. כעת, היקף ההטלה רחב בהרבה. בשווקים הגיבו במהירות. מדדים מובילים בעולם רשמו ירידות, והסוחרים עברו לתנועת "בריחה מסיכון", כשהם מניחים שצעדים אלו עלולים להכניס את הכלכלה הגלובלית להאטה. מעבר לחשש הישיר מהתייקרות מחירים, ההבנה היא שמדינות רבות עשויות להגיב בצעדי תגמול, מה שיחמיר את המצב עוד יותר.

"השוק מתמחר האטה גלובלית", אמר קייל רודה, אסטרטג בכיר בשוק ההון. לדבריו, השאלה המרכזית שתעמוד בפני המשקיעים בימים הקרובים היא האם יש מרחב לתמרון ולמשא ומתן מצד שותפות הסחר של ארה"ב, והאם הסיכון להטלת מגבלות נוספות עדיין על הפרק.


בעקבות ההכרזה, הדולר האמריקאי נחלש באופן ניכר מול רוב המטבעות המרכזיים. מדד הדולר, המשווה את ערכו מול סל של שישה מטבעות, ירד לרמה של 103.09 - הנמוכה ביותר מאז אמצע אוקטובר. במקביל, המטבעות שנחשבים "בטוחים" בזמן סערה בשווקים, כמו הין היפני והפרנק השווייצרי, זכו לזרימת ביקושים. הין התחזק בכ-1% מול הדולר ונסחר סביב רמה של 147 ין לדולר, בעוד שהפרנק השווייצרי עמד על 0.87 לדולר.


"סביר לצפות שנראה התחזקות בולטת של הין היפני בטווח הקרוב, יחד עם ביקוש מוגבר לאג"ח ממשלתיות, במיוחד בטווח הקצר של העקום", הסביר ג'ון הארדי, אסטרטג המאקרו הראשי של סקסו בנק. ואכן, תשואות האג"ח האמריקאיות ל־10 שנים ירדו ב־14 נקודות בסיס לרמה של 4.04%, שפל של חמישה חודשים,  כאשר הסוחרים החלו להעריך מחדש את הסיכוי להפחתות ריבית מצד הפד. בנוסף לאפיקים הפיננסיים, גם שוק הזהב נהנה מביקושים מוגברים, כחלק מתנועת ההגנה של המשקיעים מפני האפשרות למיתון מתמשך.


אירופה מפתיעה באיפוק, אסיה משלמת את המחיר


באופן מפתיע, האירו דווקא התחזק לאחר פרסום המכסים, וטיפס ב־0.6% לרמה של 1.09 דולר. גם הליש"ט הבריטית הוסיפה כ־0.4%. הסיבה להתחזקות האירו נובעת ככל הנראה מהתגובה המאוזנת והלא תוקפנית מצד מדינות האיחוד האירופי. בעוד שארה"ב תוקפת, אירופה העדיפה לשדר יציבות ולהתמקד בצעדי תמיכה פנימיים לכלכלה, במקום להיכנס לעימות חזיתי עם וושינגטון. "השוק מעריך את הגישה השקולה הזו", אמר רודריגו קטריל, אסטרטג במט"ח מהבנק הלאומי של אוסטרליה. 

לעומת זאת, המטבעות האסייתיים חוו ירידות חדות: היואן הסיני בשוק המקומי נפל לשפל שלא נראה מאז פברואר, והיואן בשוק הבינלאומי הגיע לרמה הנמוכה ביותר זה חודש. גם המטבעות של מלזיה, דרום קוריאה ותאילנד נחלשו מול הדולר. על פי ההערכות, אסיה היא זו שתספוג את הפגיעה המשמעותית ביותר מהצעדים החדשים, במיוחד סין, קוריאה וטאיוואן, בעוד שמדינות אמריקה הלטינית, שחלקן כבר חשופות למכסים גבוהים, צפויות להיפגע פחות. דווקא המטבעות של קנדה ומקסיקו, שתי שותפות הסחר הגדולות של ארה"ב, נותרו יציבים יחסית. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהן כבר סופגות מכסים גבוהים בשיעור של כ־25% על סחורות רבות, וההכרזה הנוכחית לא כוללת הרחבה נוספת של המיסוי לגביהן.

קיראו עוד ב"גלובל"

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    סבב רביעי במילואים 03/04/2025 09:16
    הגב לתגובה זו
    יחסית לשקל לפחות הדולר עלה לאחר ההכרזה.