טראמפטראמפ

החשש מסטגפלציה ועתיד השווקים: האנליסטים מנתחים את תוכנית המכסים

בזמן שהתוכנית המכסים של הממשל האמריקאי מטלטלת את השווקים ברחבי העולם, האנליסטים מסנים לנתח את ההשפעות של המהלך על הכלכלה האמריקאית והשווקים הפיננסים;  וגם - מי המרוויחות והמפסידות הגדולות של המהלך?



איתן גרסטנפלד |

תוכנית המסכים עליה הכריז אמש נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ מטלטלת את השווקים מסביב לעולם. ברקע, החששות של המשקיעים מפני התפתחות מלחמת סחר גלובאלית וכן מההשפעות של המהלך על הכלכלה האמריקאית. בינתיים, האנליסטים מנסים להעריך כיצד ישפיע המהלך על השווקים, ולשרטט מי המרוויחות והמפסידות הגדולות ביותר מהצעדים הדרמטיים.


הכלכלה האמריקאית

על אף שהמכסים יצרו רעידת אדמה אצל יצואנים ממדינות שונות ברחבי העולם, תוכנית המכסים של הנשיא טראמפ מכוונת בעיקר כלפי פנים, ונועדה לחזק את התעשייה האמריקאית. עם זאת, רוב האנליסטים סבורים שלפחות בטווח הבינוני-קצר, האזרחים האמריקאים צפויים לשלם מחירים רבים בשל התוכנית. כך למשל, עינת מאיר, אנליסטית מאקרו ושווקים ממחלקת מאקרו כלכלה של בנק דיסקונט, מסבירה שטראמפ אמנם "מתעקש כי המכסים הם מיסים על שותפות הסחר של ארה"ב, אולם, משמעות המכסים היא עליית מחירים בארה"ב ושחיקת ההכנסה הפנויה של משקי הבית, לפיכך, צפויה פגיעה בצמיחה ועליה באינפלציה, התומכים בחששות מסטגפלציה. עוצמת הפגיעה בכלכלת ארה"ב תלויה בשימוש שיעשה הממשל בתקבולים ממכסים, במידה ויבוצע קיצוץ מיסים, למשל, הפגיעה בכלכלה תהיה מתונה, מנגד, אם התמורה תשמש לקיצוץ הגירעון הממשלתי צפויה פגיעה משמעותית בצמיחה".


לדבריה, "על פי הערכות קודמות של הפד והציפיות בשווקים, ההשפעה על האינפלציה צפויה להיות זמנית, החוזים צופים שהאינפלציה בשנה הקרובה צפויה לעלות מעל ל-3%, אולם, בשנים הבאות האינפלציה צפויה להתמתן, וציפיות האינפלציה לטווח ארוך לא הושפעו, עד עכשיו, מהציפיות להטלת מכסים. החששות מסטגפלציה מכניסים את הפד לבעיה, ככל, שציפיות האינפלציה לטווח בינוני וארוך לא יושפעו ממדיניות המכסים, הפד יוכל לדבוק בטענה שההשפעה על האינפלציה זמנית ולהפחית ריבית השנה, אולם, להערכתנו, במידה וההאטה בכלכלת ארה"ב לא תהיה חריפה, הפד לא ימהר להפחית, על מנת לבחון את ההשלכות על הכלכלה והשווקים. בשלב זה אנו מותירים את התחזית להפחתת ריבית הדרגתית ואיטית ב-2025 ל-3.9%, גבוה מהמגולם בשווקים".


מי שמצטרף לדברים אלו, הוא רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות IBI, שמסביר כי לצעדי הממשל על הכלכלה האמריקאית יש השפעות ישירות ועקיפות. "המכסים הם בעצם הטלת מס על הצרכן האמריקאי שמטרתו לכאורה להוביל לשיפור מצבה של התעשייה המקומית, אך במחיר של עלייה באינפלציה ופגיעה בכוח הקנייה ובצמיחה. אמנם עלייה בייצור מקומי והסטת ייצור לארה"ב היא תרחיש אפשרי, אך לשם כך יידרש אמון בכללי המשחק החדשים, תנאי לא טריוויאלי במצב הנוכחי", הוא מסביר.

 

"בפועל, ההשפעה הראשונית על הצרכן תהיה של עלייה באינפלציה ופגיעה בכוח הקנייה, כאשר ההשפעה העקיפה והחשובה לא פחות תהיה דרך מידת ההרעה בתנאים הפיננסים, ובעיקר על אפקט העושר ועלות וזמינות האשראי.  היקף המכסים המוצהר בשלב זה מוערך בכ-600 מיליארד דולר, סכום המהווה כ-2% מהתוצר האמריקאי, כ-2.7% מההכנסה הפנויה של משקי הבית וכ-3% מהצריכה הפרטית. כמובן, שלא כל העלאת מכסים תגולגל אל הצרכנים ולכן סביר לצפות כי שיעור המכסים הנוכחי (לפני מו"מ שאולי יניב הפחתה מסויימת) יתורגם לעלייה של כ-1.5%-1% באינפלציה. כמו כן, סביר לצפות לפגיעה בסדר גודל זהה בצמיחה, כלומר כזו שתמתן את הצמיחה בארה"ב מסביבה של 2.5%, לסביבה של כ-1.5% בשנה הקרובה, כאמור בעיקר על רקע הפגיעה בהכנסה הפנויה ובתנאים הפיננסים, ובמידה מסויימת כתוצאה מאי הודאות שצפויה לפגוע בהשקעות. מנגד, לא ברור עדיין אם הממשל ינקוט בצעדים מרחיבים, מעבר להארכת הפחתות המיסים שננקטו בקדנציה הקודמת של טראמפ,  בכדי למתן את הפגיעה מהמכסים", הוא מסכם.



ההאטה הזמנית בכלכלת ארה"ב, אשר צפויה לבוא לידי ביטוי בירידה בצמיחה, צפויה להשפיע על החלטות הפדרל ריזרב בנוגע לגובה הריבית. מארק האפלה, מנהל ההשקעות הראשי ב-UBS Global Wealth Management, סבור כי גם אם המכסים יופחתו בסופו של דבר עד לסוף השנה, הפדרל ריזרב יצבע הפחתת ריבית של 0.75%-1% עד לסוף שנת 2025". 


השווקים

אחת הנגזרות המשמעותיות ביותר ממצב הכלכלה האמריקאית, היא תוגבת השווקים לתוכנית המכסים ולהשפעות שלה. לפחות בינתיים, נדמה שהמשקיעים סבורים שהתוכנית תפגע בכלכלה ובחברות האמריקאיות, מה שבא לידי ביטוי בין ביתר בירידות המשמעותיות שנרשמות בחוזים העתידיים. עם זאת, גיא רוזן, מנהל השקעות בכיר במגדל ניהול תיקי השקעות, מסביר, כי "אמנם תגובת החוזים העתידיים על המסחר בארה"ב לתכנית המכסים ברורה, אבל צריך לזכור שיש להם דינמיקה שעשויה להיות מאוד שונה מהמסחר עצמו. מול השוק האמריקאי, בשלב הנוכחי השווקים באירופה ובסין מציגים ירידות שערים מתונות יותר".לדברי רוזן, "בהיבט הפסיכולוגי של המשקיעים בשוק, נראה כי התכנית של טראמפ משקפת את התרחיש הגרוע ביותר האפשרי. בהנחה שכזו, יכול להיות שמכאן הסיטואציה יכולה רק להתמתן וחלק מהמכסים יופחתו לאחר משא ומתן מול המדינות הרלוונטיות. בתרחיש זה התנודתיות תימשך, אולם יתכן וניווכח שעיקר הירידות לאחר אלו של היום כבר יהיו מאחורינו".

קיראו עוד ב"גלובל"


"מצד שני, דרך הפעולה של טראמפ מקשה לספק הערכות, ואפשר לראות שבארה"ב מציגים שלל פרשנויות לצעדיו – חלק מהן מבליטות את ההנחה שמכסים מסוימים יבוטלו בהמשך, וחלק מבטאות את ההשלכות הכלכליות החמורות שמדיניות זו יכולה לייצר לחברות ולכלכלה כולה. כך או אחרת, אנו נמצאים כעת אחרי האירוע שעמד על הפרק בשבועות האחרונים, וכעת המשקיעים מנסים להבין מה ההשפעות הכלכליות שלו, עניין שייקח זמן עד שיתבהר", הוא מסכם.


"במבט לעתיד הקרוב, החודשים הבאים צפויים להיות בלתי יציבים. הצעדים הכלכליים החדשים צפויים להשפיע על הפעילות הכלכלית והאינפלציה העולמית, מדינות נוספות יטילו מכסים נגדיים על ארה"ב, דבר שיכול להוביל לפאזת דהגלובליזציה ממושכת. בסופו של דבר, ייתכן כי הסדר הפוליטי הבינלאומי יתעדכן, ויבוצע שינוי ביחסים שבין מדינות לארה"ב, לא רק בהיבט הסחר אלא גם בהיבטים רחבים יותר, כולל ביטחוניים וכוללים את השפעתם על הסדר העולמי", מסכם דניאל מורי, סגן מנהל השקעות ראשי בבנק השוויצרי EFG.


הנפגעות הגדולות ומי שעשויות להרוויח


הפגיעה החריפה ביותר היא במדינות אסיה, שיעור המכס על סין ווייטנאם יעמוד על 34% ו-46% בהתאמה. לצד מדינות אסיה גם בעלות בריתה הוותיקות של ארצות הברית צפויות לסבל מנחת זורעה של התכונית, כשאר המכסים על האיחוד האירופי יעמדו על 20%, ו-24% על יפן. מנגד, שותפות הסחר של ארצות הברית, קנדה ומקסיקו, לא נכללו במכסים האחרונים, אך גם הם ימשיכו להיות תחת ההשפעה של המכסים שכבר הוטלו. בנוסף, המכסים הספציפיים על מוצרים כמו רכבים ופלדה לא יצטברו אחד על השני, אם כי מדובר בהפחתות זעירות לעומת ההשלכות הרחבות של ההכרזה.


להערכת רוזן, ענפי הפעילות שהשפעות תכנית המכסים עליהם יהיו מצומצמים יחסית הם ענפי פעילות הקשורים למגזר השירותים בארה"ב. בין אלה מזכיר רוזן חברות תוכנה ואינטרנט אמריקאיות, המושפעות מהמצב הכלכלי אולם פחות חשופות ישירות למכסים, חברות שירותי פארמה, חברות תשתית וחברות אנרגיה – שפעילותן מתרכזת בשוק האמריקאי. הוא מזכיר גם את ענף הפיננסים בארה"ב, שלדבריו "אמנם לא מושפע ישירות ממכסים, אבל פעילותו מהווה נגזרת ראשונית של המצב הכלכלי, כך שחששות לגבי כיוון הכלכלה האמריקאי עלולות לפגוע בו".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה