
המכסים של טראמפ מורידים את צים; ממה המשקיעים מודאגים?
המכסים של ממשל טראמפ צפויים לפגוע בסקטור הספנות, שנשען על המסחר העולמי, אשר עשוי לחוות טלטלה כבדה במקרה של מלחמת סחר גלובלית; האם אחרי שנה חזקה הגאות בסקטור לקראת סיום?
חברת הספנות הישראלית צים ZIM Integrated Shipping Services -7.19% נהנתה בשנה החולפת מצמיחה מתמשכת בהכנסותיה הודות לעליות במחירי המכולות. עם זאת, המכסים החדשים של נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, יחד עם חוסר הוודאות הגיאו פוליטית מטילים צל על המשך הצמיחה של החברה הפועלת בשוק המאופיין בגאות ושפל.
מידת ההשפעה של המכסים של טראמפ על הכלכלה האמריקאית והעולמית עוד צפויה להבחן בשבועות ובחודשים הקרובים, אך כבר כעת ניתן להעריך שלא מדובר בבשורה חיובית עבור חברות הספנות. עדות לכך, ניתן למצוא בהודעה שפרסמה הבוקר חברת הספנות השנייה בגדולה בעולם מארסק, בה נכתב כי: "עדיין מוקדם מדי לומר בביטחון איך הנושא יתפתח בסופו של דבר". עם זאת, בחברה הדנית הדגישו, כי "תוכנית המכסים שעליה הכריז הממשל האמריקני הייתה משמעותית, ובצורתה הנוכחית, ברור שהיא לא מבשרת טובות לכלכלה העולמית, ליציבות ולמסחר".
בתגובה להחלטה על המכסים יורדת מניית צים בכ-8% במסגרת המסחר המוקדם, תוך שהיא משלימה ירדה של כמעט 25% מאז תחילת השנה. מניית מארסק, יורדת ב-11% תוך שהיא משלימה ירידה של 15% מתחילת השנה, על רקע החששות של המשקיעים מפני ההשפעות של המכסים על הסחר העולמי וכן חוסר הוודאות הגיאו-פוליטי אשר עשוי להשפיע גם כן על הביצועים של חברות הספנות.
העננה הכבדה שמרחפת מעל הסקטור
אם נשים את שנות הקורונה בצד, שנת 2024 הייתה השנה הטובה ביותר בתולדות היא סיימה אותה עם הכנסות שיא של 8.3 מיליארד דולר לצד רווח של כ-2.15 מיליארד דולר. עם זאת, כבר כעת מסתמן ששנת 2025 לא תדמה לקודמתה, בעת שהשוק, שמאופיין גם ככה בתנודתיות גבוה, ניצב בפני אתגרים ואיומים חדשים.בראיון שערכנו בחודש שעבר עם אלי גליקמן, מנכ"ל צים, הוא שטח את האתגרים של הסקטור וכן את והדרך שבה החברה תנסה להתמודד עמם.
- "2025 לא תהיה כמו 2024; שוק הספנות עומד בפני עננות כבדה מאד"
- צים מכה את הצפי אבל התחזית קדימה מדאיגה את המשקיעים
"שוק הספנות נכנס לתקופה של עננות כבדה. מעבר לתנודתיות ולאי הוודאות בשוק הספנות, השנה מתאפיינת בגורמים חיצונים נוספים. ראשית, החלטת הממשל האמריקאי להטיל מס על כל אונייה שיוצרה בסין ופוקדת נמל אמריקאי בסכום של עד 1 מיליון וחצי דולר. המשמעות היא שיש לנו אוניות שפוקדות 3-5 נמלים בביקור כך שזה יכול להגיע לעלות נוספת של 8-10 מיליון דולר להפלגה.
לכך מצטרף האי וודאות בים השחור, והשאלה האם המלחמה ברוסיה ואוקראינה תמשך. היום אנחנו לא פוקדים את המדינות הללו בעקבות המלחמה וזה מוריד את הפוטנציאל של השוק. בנוסף, ישנה השאלה האם טראמפ משתלט על תעלת פנמה והאם הוא יקבע את המכסים על קנדה, מקסיקו וסין. יש דברים אחרים שקשורים לאזור שלנו, כמו האיום הח'ותי, והאם אנחנו יכולים לפקוד את תעלת סואץ, מה שישפיע על כמות המכולות שעוברות דרך אפריקה. הדבר הזה משפיע עלינו גם בתחום של השקעות וגם בזמן ההפלגה ולכן האי וודאות היא מאד גדולה בשוק", הוא סיפר.
עם זאת, כאשר הוא נשאל האם הוא אופטימי, התשובה שלו הייתה אמביוולנטית: "בשנת 2024 הינו פחות אופטימיים ואפשר לראות את זה בתחזית שלנו. בסוף, השנה נגמרה כהצלחה הכי גדולה של צים אי פעם למעט השנתיים של הקורונה. אז אני לא רוצה לעסוק בנבואות ותחזיות, ואנחנו מקווים שנעמוד בה. ההערכה שלנו היא ש-2024 לא תחזור ב-2025".