
מניות הבריאות - מקלט בטוח או אשליה בעידן המכסים החדשים?
בעוד השווקים צונחים בעקבות מדיניות המכסים של טראמפ, סקטור הבריאות נותר יציב - אך איומים רגולטוריים וסימנים למכסים ספציפיים על תרופות מעלים ספק בטווח הארוך
בעוד השווקים צונחים בעקבות הודעתו של נשיא ארה"ב טראמפ על מכסים חדשים על יבוא לארה"ב, מניות שירותי הבריאות נראות כמקלט יחסית בטוח. אולם, בוול-סטריט מזהירים כי תחושת הביטחון הזו עלולה להתגלות כאשליה מסוכנת. למרות שתרופות לא נכללו במכסים שהוכרזו ביום רביעי האחרון, טראמפ רמז על אפשרות להטלת מכסים ספציפיים על יבוא תרופות בעתיד הקרוב. איום זה מתווסף לאי-ודאות הרגולטורית הגוברת בענף, במיוחד לאור הקיצוצים המשמעותיים הצפויים במנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA).
בעוד מדד ה-S&P 500 צנח ב-4% והנאסד"ק נפל ביותר מ-5%, מניות הבריאות בלטו בחריגותן. קרן הסל Health Care Select Sector SPDR The Health Care Select Sector SPDR -0.6% , העוקבת אחר מניות בריאות במדד ה-S&P 500, נותרה יציבה באופן יחסי, ומדד S&P 500 Managed Health Care, המתמקד בחברות ביטוח בריאות, אף עלה ב-2.8%.
המשקיעים האמינו במניות הבריאות לאורך השנה כמפלט מהתנודתיות שפגעה במניות הטכנולוגיה. היגיון זה נראה עדיין בתוקף ביום חמישי. עבור משקיעים המודאגים מענפים התלויים ביבוא זול, תחום הבריאות נתפס כסקטור ממוקד-אמריקה עם תלות פחותה בשותפי סחר. אולם, ישנם גבולות להיגיון זה. אמנם התרופות הוחרגו ממכסים עד כה, אך ישנם סימנים שמכסים ממוקדים יותר עלולים להגיע בקרוב, ומלחמת סחר עלולה לפגוע ביצרני תרופות אמריקאים המסתמכים על קונים זרים עבור עד מחצית מהכנסותיהם.
יתרה מזאת, היסודות הבסיסיים של התעשייה עדיין אינם נראים חיוביים. ממשל טראמפ נמצא בעיצומו של גל פיטורים המדלדל את סוכנויות בריאות הציבור ומעורר חששות כבדים לגבי עתיד ה-FDA, עליו מסתמכות כל חברות הבריאות. במקביל, איומי קיצוצים בתכנית הבריאות Medicaid עלולים להיות הרסניים עבור חברות בתי חולים וחלק ממבטחי הבריאות.
- מכסי טראמפ מדאיגים את תעשיית התרופות: החברות מחפשות אלטרנטיבות, וישראל על המפה
- טראמפ נגד מניות התרופות - תוכנית להפחתת מחירים; לאן הולכים מכאן?
המשקיעים התעלמו מהחששות
המרוויחות הגדולות בתחום הבריאות היו מפיצי התרופות והמבטחים, שעסקיהם מתמקדים בעיקר בארה"ב. Cencora Cencora -1.38% ו-McKesson McKesson Corp , שתי מפיצות תרופות גדולות בארה"ב, עלו ביום חמישי, Cencora ב-3% ו-McKesson ב-3.2%. מבטחת הבריאות UnitedHealth Group Unitedhealth Group INC -2.4% עלתה ב-3%, בעוד Cigna GroupCIGNA Corp , מבטחת גדולה אחרת, עלתה ב-2.7%, ו-Centene Centene Corp. -0.94% עלתה ב-4.4%. עבור מניות תרופות, התמונה הייתה מורכבת יותר. הבית הלבן הודיע ביום רביעי כי תרופות פטורות ממה שהוא מכנה "מכס גבוה הדדי" המוטל על מדינות מסוימות. היה פחות ברור אם תרופות פטורות גם ממכס הבסיס של 10% שטראמפ הטיל, אם כי הקונצנזוס ביום חמישי נראה היה שהן יהיו פטורות גם ממנו.
בנאומו כשחשף את המכסים, טראמפ רמז על מכסים ספציפיים על תרופות שעשויים להגיע בהמשך. "חברות התרופות יחזרו בסערה, הן חוזרות בסערה, כולן חוזרות למדינה שלנו, כי אם לא – הן ישלמו מס גדול," אמר טראמפ. "ואם כן, אהיה מאוד מרוצה. ואתם תהיו מאוד מרוצים."
ביצועי מניות התרופות היו מעורבים. שרשראות האספקה של יצרני התרופות מתפרשות ברחבי העולם, אם כי המידה שבה חברות מייצרות את התרופות שלהן בחו"ל משתנה באופן נרחב. Merck עלתה ב-1.3%, בעוד Johnson & Johnson, שלאחרונה הכריזה על השקעות גדולות בייצור בארה"ב, עלתה ב-2.9%. פייזר עלתה ב-0.3%, ואלי לילי ירדה ב-2.3%
- אפל בצניחה חופשית: מחקה מאות מיליארדים בעקבות החשש ממכסי טראמפ
- בלאקרוק מאותתת זהירות: מפחיתה חשיפה למניות לנוכח הסיכונים
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
ארה"ב אחראית למחצית מההכנסות מתרופות מרשם
אם מכסים ספציפיים לתרופות אכן יגיעו בהמשך, הם עלולים להוביל למכסי תגמול מצד שותפי סחר מעבר לים, מה שיפגע אפילו ביצרני תרופות שהייצור שלהם מרוכז בארה"ב. על פי דו"ח ממשלתי אמריקאי מדצמבר, ארה"ב אחראית לכמחצית מהכנסות ממכירות תרופות מרשם ברחבי העולם. עבור פייזר, 39% מההכנסות הגיעו מחו"ל ב-2024. עבור אלי לילי, המספר עמד על 33%, בעוד שעבור Bristol Myers Squibb היה זה 29%.
למרות שמניות ביוטק לא היו מושפעות באופן כללי ממכסים חדשים, בהתחשב בכך שלחברות רבות בתחום זה אין עדיין הכנסות, סקטור הביוטק בירידה, כאשר קרן הסל SPDR S&P Biotech, העוקבת אחר מניות ביוטק, ירדה ב-3.4%.
האנליסטים מצביעים על כך שהשוק עדיין מעכל את ההשלכות המלאות של מדיניות המכסים החדשה. בעוד שמניות שירותי הבריאות נהנו מיתרון יחסי בטווח הקצר, חוסר הוודאות לגבי צעדים עתידיים של הממשל עלול להשפיע על הסקטור בצורה משמעותית יותר בטווח הארוך. חברות ביטוח בריאות נראות כמרוויחות העיקריות בטווח הקצר, בעיקר בשל התמקדותן בשוק האמריקאי הפנימי והחשיפה המוגבלת שלהן לסחר בינלאומי. אולם, גם הן עשויות להיפגע מרפורמות עתידיות במערכת הבריאות האמריקאית.