
טיקטוק כמעט ונמכרה - המכסים עצרו את המכירה
טראמפ נתן עוד 75 יום להשלמת עסקה לפני סנקציות על טיקטוק
טיקטוק לא תיסגר בימים הקרובים, אבל ההסלמה הכלכלית בין ארה"ב לסין שיבשה עסקה שכבר הייתה סגורה. טראמפ האריך את המועד, אבל לא ברור אם העסקה תצא לפועל.
טיקטוק שוב ניצלה, לפחות זמנית. הנשיא דונלד טראמפ חתם ביום שישי על צו נשיאותי חדש שמאריך ב־75 יום את המועד שבו תיאסר פעילות האפליקציה בארה"ב, במסגרת חוק שמחייב מכירתה לבעלות שאינה סינית. ההחלטה התקבלה על רקע עסקת רכישה שכבר הייתה סגורה מאחורי הקלעים – אבל התפוצצה ברגע האחרון בעקבות הכרזת המכסים ההדדיים בין וושינגטון לבייג'ינג.
לפי מקור המעורה בפרטי המשא ומתן, ממש ערב הודעת המכסים, עסקת מכירה מלאה הייתה מוכנה לחתימה: טיקטוק הייתה אמורה להתפצל לחברה חדשה שתפעל מתוך ארה"ב, עם שליטה אמריקאית ברורה. ByteDance, החברה הסינית שמחזיקה בטיקטוק, הייתה שומרת רק על אחזקת מיעוט. העסקה כבר קיבלה אור ירוק מהצדדים – כולל הממשל האמריקאי והמשקיעים – והייתה צפויה להיכנס לתוקף עם תקופת סגירה של 120 יום.
המכסים דחו את העסקה: בייטדאנס מתקפלת
אבל כשנשיא ארה"ב הכריז על מכסים חדשים – ובהם 34% על מוצרים סיניים – הכל התהפך. סין הגיבה במכסים משלה, גם הם בגובה 34% על כל היבוא מארה"ב. בייטדאנס, שעד אז הייתה שותפה להסכם, יצרה קשר עם הבית הלבן והבהירה: סין לא תאשר את העסקה במצב הזה, והכול מוקפא עד שיתקיים משא ומתן כללי על תנאי הסחר.
- הדדליין מתקרב: אמזון מצטרפת למרוץ לרכישת טיקטוק
- שבועיים לדדליין: טראמפ מנסה להחזיר את אורקל להציל את טיקטוק
טראמפ כתב ברשת Truth Social כי "עובדים קשה מאוד על עסקה להצלת טיקטוק" וציין כי "נעשה התקדמות אדירה", אבל הוסיף שהעסקה דורשת עדיין עבודה משפטית מול הרשויות האמריקאיות והסיניות. לכן, לדבריו, חתם על צו הארכה נוסף. "אנחנו מקווים להמשיך ברוח טובה עם סין – למרות שהם לא מרוצים מהמכסים ההדדיים שלנו", כתב.
מטעם בייטדאנס נמסר כי "טרם נחתם הסכם", והם ממתינים להבהרות משפטיות נוספות, שכן "כל הסכם כפוף גם לחוקי סין". מדובר בעסקה מסובכת מבחינה רגולטורית, שמעורבים בה גופים ממשלתיים, משקיעים פרטיים – וחוק חדש שדורש שהאפליקציה תהיה בבעלות אמריקאית בלבד.
המתעניינות: אורקל, אמזון ו-AppLovin בתמונה
מאחורי הקלעים, כמה חברות אמריקאיות ממתינות להזדמנות לרכוש את טיקטוק. לפי דיווחים, אמזון הגישה הצעה לרכישה מלאה. גם קרנות כמו בלקסטון, וגם חברות טכנולוגיה כמו AppLovin – שדיווחה לרשות ניירות הערך האמריקאית כי היא שוקלת רכישה – נמצאות על שולחן המשא ומתן. אורקל, שירדה השבוע 6.5%, מוזכרת כבר זמן רב כשותפה אפשרית לעסקה.
- נינטנדו דוחה הזמנות ל-Switch 2 בארה"ב: הסיבה – המכסים החדשים של טראמפ
- שוק העבודה האמריקאי צומח למרות החששות מהמכסים של טראמפ
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
החוק שמונח על השולחן מאז 2024 קובע כי אפליקציות שבבעלות ישירה או עקיפה של מדינה עוינת – כמו סין – ייאסרו לשימוש בארה"ב אם לא יימצא להן פתרון בעלות. עבור טיקטוק, מדובר בכ־170 מיליון משתמשים אמריקאים – והימנעות מסגירה מיידית נחשבת הצלחה זמנית בלבד.
אבל כעת, עם מכסים הדדיים שמחממים מחדש את מלחמת הסחר, ועם מסר ברור מסין שלא תיתן לאמריקאים לקבוע לבד את הכללים – העסקה שעליה עבדו חודשים ארוכים חוזרת לשלב ההתחלתי. לא ברור אם בשבועות הקרובים יצליחו הצדדים להתגבר על הפערים – או שטיקטוק תידחה שוב.
אם לא יימצא פתרון עד סיום ההארכה החדשה, טיקטוק עלולה לעמוד בפני חסימה מוחלטת בארה"ב. טראמפ כנראה בונה על כך שעד אז – שני הצדדים ירצו להימנע מעימות נוסף.