נינטנדו
צילום: E3

נינטנדו דוחה הזמנות ל-Switch 2 בארה"ב: הסיבה – המכסים החדשים של טראמפ


ענקית הגיימינג היפנית עומדת מול סערה חדשה בשוק האמריקאי בעקבות הכרזת המכסים. מה ההשלכות, כיצד הגיעה נינטנדו למצב הזה, ומה זה אומר לגבי עתיד החברה?



עמית בר |
נושאים בכתבה נינטנדו

לפעמים בשוק הגיימינג, כנראה כמו בכל תחום טכנולוגי אחר, מהלך פוליטי או כלכלי יכול להפוך במהירות למפולת גדולה. זה בדיוק מה שקרה בשבוע האחרון לנינטנדו, ענקית המשחקים היפנית, אחרי שהכריזה שהיא נאלצת לדחות את מועד ההזמנות המוקדמות לקונסולת הדגל הבאה שלה – ה-Switch 2 – בארצות הברית.

נינטנדו אמנם לא שינתה את מועד ההשקה הרשמי, שמתוכנן עדיין ל-5 ביוני 2025, אך הדחייה של ההזמנות המוקדמות שתוכננו ל-9 באפריל, מצביעה על המתח הגדול שבו החברה נמצאת כעת. הסיבה? המכסים החדשים שהטיל הנשיא טראמפ על יבוא לארה"ב, במיוחד על מוצרי אלקטרוניקה המגיעים מאסיה, ובהם כמובן גם קונסולות משחק.

אז איך הגיעו בנינטנדו למצב שבו מהלך של נשיא אמריקני מכניס את החברה כולה למגננה? מה הן ההשלכות הכלכליות לטווח קצר וארוך, ומה הסיכוי שהצרכנים ישלמו יותר על הקונסולה החדשה?

קצת היסטוריה: נינטנדו מתמודדת עם מלחמות סחר

נינטנדו, חברה שנוסדה לפני יותר מ-130 שנים ביפן, עברה דרך ארוכה ומורכבת מאז שהחלה לייצר קלפי משחק. לאורך ההיסטוריה שלה, החברה התמודדה עם מגוון עצום של אתגרים – שינויים טכנולוגיים מהירים, כניסת מתחרים עוצמתיים כמו סוני ומיקרוסופט, וכן, גם מלחמות סחר ומכסים בינלאומיים.

בשנות השמונים והתשעים, נינטנדו כבשה את העולם עם ה-NES ועם ה-Game Boy, כשהצליחה לחדור בקלות לשווקים גלובליים. אבל בשני העשורים האחרונים, החברה נאלצה לתמרן שוב ושוב בין מדיניות סחר משתנה, במיוחד מול ארצות הברית – השוק השני בגודלו שלה אחרי יפן. בשנת 2019, כשהחלו המכסים הראשונים של טראמפ על יבוא מסין, נינטנדו נאלצה להעביר חלק ניכר מהייצור מסין למדינות אחרות באסיה, במיוחד וייטנאם וקמבודיה, כדי לצמצם את הפגיעה הכלכלית.

אבל הפעם, גם המדינות האלו נמצאות על הכוונת של המכסים החדשים של ארה"ב. למעשה, המכסים על מוצרים מווייטנאם וקמבודיה הגיעו לרמות חסרות תקדים – כמעט 50%. במצב כזה, עלויות הייצור והייבוא של נינטנדו מתייקרות דרמטית, דבר שמאיים להקפיץ את המחיר הסופי של הקונסולות לצרכנים.

ההשלכות הכלכליות והתגובה של נינטנדו

ההחלטה של נינטנדו לדחות את ההזמנות המוקדמות היא צעד אסטרטגי, אבל גם ברור מאוד. החברה מנסה קודם כל להבין עד כמה עמוקה הפגיעה הצפויה בשולי הרווח שלה, לפני שהיא מתחייבת למחיר רשמי. בעיני האנליסטים, זה צעד הגיוני ומתבקש: כשהמכסים כל כך גבוהים, כל החלטה על תמחור עשויה להיות קריטית.

קיראו עוד ב"גלובל"

מבחינה כלכלית, נינטנדו ניצבת בפני מצב מורכב. מצד אחד, החברה חייבת לשמור על תחרותיות מול סוני עם הפלייסטיישן ומיקרוסופט עם ה-Xbox, מצד שני, היא לא יכולה לספוג את כל העלויות החדשות בלי לפגוע באופן משמעותי ברווחים שלה.

לפי ההערכות, אם נינטנדו תבחר להעביר את כל העלויות החדשות אל הצרכן, המחיר של ה-Switch 2 עלול לעלות בכ-50 עד 100 דולר נוספים. במקרה כזה, החברה עלולה לפגוע בביקושים ולהרחיק חלק מהקהל הצעיר, שהוא קהל היעד המרכזי שלה.

המשמעות לשוק האמריקאי ולמתחרות

ההחלטה של נינטנדו לא משפיעה רק על החברה עצמה, אלא שולחת גלים לכל תעשיית הגיימינג. סוני ומיקרוסופט, שנמצאות בדיוק באותה סירה, בוחנות כעת את המצב מקרוב. שתי הענקיות האלו אמנם יצרניות ותיקות בארה"ב, אבל חלק משמעותי מהרכיבים של הקונסולות שלהן מיובאים מאותן מדינות אסיאתיות שמככבות ברשימת המכסים של טראמפ.

מבחינה אסטרטגית, שתי החברות יצטרכו להחליט האם לייקר את המוצרים שלהן או לספוג חלק מהעלות ולהמתין שהסערה תחלוף. עבור הצרכנים האמריקאים, המשמעות היא כנראה שהשנה הקרובה תביא עמה מחירים גבוהים יותר על מוצרי הגיימינג האהובים.

התגובות בשוק והסיכונים העתידיים

בשוק הגיימינג, התגובות להחלטה של נינטנדו מעורבות. מצד אחד, יש צרכנים שמתוסכלים מהעיכוב ומהחשש להתייקרות המוצר, ומצד שני, יש מי שמבין את הצורך של החברה להיות זהירה בימים כל כך לא ודאיים.

לנינטנדו עצמה, המצב מהווה תזכורת לא נעימה לכך שגם ענקית בינלאומית מצליחה יכולה להיות חשופה למהלכים פוליטיים ולשינויים פתאומיים בשוק הגלובלי. אם בעבר היא הצליחה להתמודד באמצעות שינוי שרשראות אספקה, הפעם האתגר גדול מתמיד, כי כמעט כל מדינה אלטרנטיבית נמצאת תחת המגבלות החדשות.

העתיד של נינטנדו: איך מתמודדים עם אי-הוודאות?

המצב הנוכחי מכריח את נינטנדו להסתכל קדימה בצורה קצת שונה. החברה מבינה שהיא חייבת לפתח אסטרטגיה ארוכת-טווח שתפחית את התלות שלה בשווקים שמושפעים בקלות ממדיניות סחר.

בשבועות ובחודשים הקרובים, ייתכן שנינטנדו תנקוט מהלכים חדשים כמו הגדלת הייצור המקומי ביפן או אפילו העברת חלק משמעותי יותר מהייצור למדינות אירופה, שלא נמצאות תחת המכסים. זה כמובן פתרון מורכב ויקר, אבל לאורך זמן, יכול להגן על החברה מהשפעות פתאומיות של מלחמות סחר.

בשורה התחתונה, דחיית ההזמנות ל-Switch 2 היא הרבה מעבר לעיכוב טכני קטן. זו תזכורת לכולנו עד כמה השוק הטכנולוגי והגיימינג קשורים במהלכים פוליטיים גלובליים, ועד כמה מדיניות של מדינה אחת יכולה לזעזע שוק בינלאומי שלם

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה