טראמפ מאסק (X)טראמפ מאסק (X)

מאסק נגד טראמפ: "ארה"ב ואירופה צריכות להיות עם אפס מכסים"

טראמפ-מאסק - הסוף? אמירות קשות של מאסק נגד מדיניות המכסים, מחזקות את ההערכות שמאסק בדרך החוצה מתפקידו בממשל

רוי שיינמן | (12)


המיליארדר אילון מאסק, יד ימינו של דונלד טראמפ שאף כונה "המשנה לנשיא" בשל קרבתו ותפקידו כראש מערך הייעול - ה-DOGE, חושב שדולנד טראמפ טעה במדיניות המכסים. טראמפ הטיל ב"יום השחרור"  מכס מינימלי של 10% על יבוא ממדינות רבות, כחלק ממערך מכסים רחב שכולל תעריפים גבוהים יותר – עד 34% על סין ו-20% על האיחוד האירופי. בתגובה סין הטילה מכס של 34% על ייבוא מארה"ב. 

בעוד טראמפ מתעקש כי המכסים יחזקו את הכלכלה האמריקאית, מאסק קרא ביום שבת ל"מצב של אפס מכסים" בין ארה"ב לאירופה. האמירות האלו  מבטאות מחלוקת ואולי אפילו קרע מסוים בין מאסק לטראמפ. מאז הכניסה לבית הלבן, מאסק לא ביקר את הנשיא בפומבי. זה יכול להתחבר לדיווחים בשבוע שעבר שלפיהם מאסק צפוי לעזוב את תפקידו. בבית הלבן מסרו שזה הופך להיות "עול פוליטי".  


מאסק נגד המכסים: חזון הסחר החופשי

ביום שבת, במהלך אירוע בהשתתפות סגן ראש ממשלת איטליה מתאו סלביני, מאסק הצהיר כי "אירופה וארצות הברית צריכות לנוע, באופן אידיאלי, למצב של אפס מכסים, וליצור למעשה אזור סחר חופשי בין אירופה לצפון אמריקה". הצהרה זו עומדת בניגוד חריף למדיניותו של טראמפ, שמטילה מכס של 20% על האיחוד האירופי כחלק ממערך המכסים החדש. 

מאסק, שמכהן כיועץ לא רשמי לטראמפ ומנהל את מחלקת היעילות הממשלתית (DOGE), הוסיף כי "זה בהחלט העצה שנתתי לנשיא", מה שמצביע על כך שהוא מנסה להשפיע על המדיניות מבפנים. עם זאת, טראמפ נראה נחוש להמשיך בדרכו, כפי שהצהיר ביום שישי כי "לעולם לא אשנה את המדיניות הזו".

התנגדותו של מאסק למכסים אינה חדשה. במאי אשתקד, לפני הבחירות, הוא ביקר את המכסים שהוטלו על כלי רכב חשמליים סיניים, וטען שהם מעוותים את השוק ופוגעים בתחרות.


הצד השני: מדוע המכסים של טראמפ עשויים להיות נחוצים

תומכי מדיניות המכסים של טראמפ טוענים כי היא הכרחית כדי להגן על הכלכלה האמריקאית מפני "מלחמה כלכלית בלתי פוסקת", כפי שתיאר זאת טראמפ בנאומו ב"יום השחרור". המכסים נועדו להתמודד עם "אי-ההדדיות" ביחסי הסחר הבינלאומיים, שבהם מדינות רבות מטילות מכסים גבוהים על מוצרים אמריקאיים, בעוד ארה"ב שומרת על מכסים נמוכים יחסית (2.5% בממוצע ב-2024). טראמפ טוען כי המכסים יחזירו את הייצור לארה"ב, יגנו על עובדים אמריקאים, ויצמצמו את הגירעון המסחרי, שהגיע לשיא של 131.4 מיליארד דולר בינואר 2025. המכסים החדשים – 10% על כל היבוא, עם תעריפים גבוהים יותר על מדינות כמו סין (34%), האיחוד האירופי (20%), וישראל (17%) – נתפסים ככלי להשגת "סחר הדדי".

למרות היתרונות הפוטנציאליים, מדיניות המכסים מעוררת חששות כבדים. השווקים הגלובליים נפלו ב-10% ביומיים. JPMorgan מעריך סיכוי של 60% למיתון עולמי ב-2025, וחוזה כי המכסים יגדילו את המיסים על משקי הבית האמריקאיים ב-660 מיליארד דולר בשנה, תוך הוספת 2% למדד המחירים לצרכן (CPI).

קיראו עוד ב"גלובל"


טראמפ-מאסק - הסוף?

התנגדותו של מאסק למכסים, שהיא הביקורת הפומבית הבולטת ביותר שלו על מדיניות טראמפ, עשויה להיות נקודת מפנה שתוביל לפרישתו מתפקידו כיד ימינו של טראמפ. מאסק עשוי כאמור לעזוב את תפקידו ב-DOGE בתוך מספר שבועות. הדיווח בתקשורת האמריקאית הדגיש כי השניים מרוצים משיתוף הפעולה שלהם, אך סבורים שהגיע הזמן למאסק לחזור לנהל את חברותיו, כמו טסלה ו-SpaceX.ייתכן שטראמפ אינו מרוצה מכך שמאסק "גונב את אור הזרקורים". עם זאת, מקורבים לטראמפ דחו את הפרשנויות הללו, וטענו כי הקשר בין השניים נותר "חזק והדוק", וכי המהלך הוא "פרוצדורלי בלבד". התנגדותו של מאסק למכסים עשויה להיות טריגר לפרישה. היא חושפת חילוקי דעות מהותיים ביניהם

תגובות לכתבה(12):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 9.
    שמואל 06/04/2025 11:11
    הגב לתגובה זו
    חבל שפרשנות כלכלית נכתבת כלאחר יד מאסק אמר בערך את ההיפך הגמור. כרגע אירופה מטילה מכס על מוצרים מארהב בגובה של 27% וארהב לפי תוכנית המכסים של טראמפ מתכננת להטיל מס של 20% בלבד. ירידה לאפס מס היא הכבדה על אירופה.
  • 8.
    אלירן 06/04/2025 10:58
    הגב לתגובה זו
    המכסים האירופאים על סחורה אמריקאית
  • 7.
    מדהים שלא פרסמתם ביקורת עניינית על הכתבה (ל"ת)
    כלכלן 06/04/2025 10:36
    הגב לתגובה זו
  • 6.
    באירופה מטילים מכסים וכשטראמפ מעלה גם זה סוף העולם (ל"ת)
    אירופה השמאלנית 06/04/2025 10:12
    הגב לתגובה זו
  • אנונימי 06/04/2025 10:35
    הגב לתגובה זו
    השיטה הקומוניסטית של הטלת מכסים נכשלה לאורך ההיסטוריה . מכסים מובילים לשחיתות ומעקפים כבר היום חלק מהסחורות הסיניות עוברות דרך צד שלישי . במקום להתמקד בהורדת עלויות היצור בארהב הגראמפ בוחר בדרך הקלה של עונש על מדינות שבהם עלות היצור נמוכה יותר...
  • 5.
    יהוושוילי 06/04/2025 09:45
    הגב לתגובה זו
    ולהירתם למאבק לשחרור החטופים עקב הכישלון של נתניהו החולה
  • 4.
    אנונימי 06/04/2025 08:50
    הגב לתגובה זו
    המלחמה היא בעיקר כנגד העובדה שבסין עלויות היצור נמוכות בהרבה. הפועלים הסינים חרוצים יותר ומפונקים פחות. במקום להתמקד בהורדת עליות היצור בארהב רובטים וa הגראמפ בוחר בשיטה הקומוניסטית של מכס..
  • רובוט לא יכל להתחרות בעלות פועל 1$ ליום . (ל"ת)
    עושה חשבון 06/04/2025 09:14
    הגב לתגובה זו
  • אנונימי 06/04/2025 09:27
    מכסים מובילים לשחיתות וריכוז הון. הימין נוטש את הקפיטליזים לטובת אוליגרכיזים.. .ודבר נוסף אם אי אפשר להתחרות אז תעבור לאיפה שיש לך יתרון . עלות היצור של NIKE בויטנאם היא כ1$ לנעל מה יוסיף לך אם תקח 100% מס
  • 3.
    המכסים בעיקר יאטו צמיחה (ל"ת)
    ציון 06/04/2025 08:17
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    כמה חסים בעיקר יעטו את הכלכלות (ל"ת)
    אנונימי 06/04/2025 08:16
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    החיים 06/04/2025 08:05
    הגב לתגובה זו
    נראה בעוד שנה וחצי מה האמרקאים חושבים על שניהםבבחירות האמצע לקונגרסנדע אם גם האמרקאים מעדיפים שרלטנות על מקוצעיותגניבה והשתמטות על שירות ועבודהאו שזה רק אצלנו