קידוח נפט (X)קידוח נפט (X)

הנפילה החדה במחירי הנפט: איך זה משפיע על תחום האנרגיה המתחדשת ומה ההשפעות בכלל?

הרצי אהרון | (2)
נושאים בכתבה נפט מחיר הנפט

צניחה של כ-13% במחיר נפט גולמי מסוג ברנט ביומיים היא לא עניין של מה בכך. היא מבטאת השלכות מקרו כלכליות גדולות - המשקיעים סבורים שתהיה האטה משמעותית והביקוש לנפט יירד. ההערכה הזו מגיעה כמובן ממלחמת הסחר שאת הירייה הראשונה בה ירה דונלד טראמפ, אבל את הירייה השנייה והמסוכנת לא פחות, ירה - שי ג'ינפינג נשיא סין. אם השניים נכנסים למלחמת אגו, אנחנו בבעיה גדולה. נקווה שטראמפ ירה כדי להתרכך בהמשך: מה יכול להציל את השווקים ומה הסיכויים לכך?


ירידה במחיר הנפט היא מעבר לירידה במניות או בסקטורים או במדדים, היא משליכה מידית על העסקים עצמם. היא מבטאת ירידה צפויה בחברות הנפט והתעשייה בכלל, ורואים את זה גם אצלנו במניות דלק ו נאוויטס, והיא גם מקטינה הוצאות במגזרים רבים. כן, יש כאלו שייהנו מזה, אבל בתוך הבלגן הגדול כבר אי אפשר לדעת באופן ברור מי וכמה - אפשר להעריך. אבל, לפני כן, מה בעצם קרה, מה עוד השפיע על הירידה במחירי הנפט ומה הולך להיות בהמשך?


לא רק המכסים הורידו את הנפט

 מחיר החבית ירד ל-66 דולר, וזאת בעקבות שני אירועים מרכזיים: הכרזת המכסים החדשים של הנשיא טראמפ על יבוא גלובלי, והחלטת אופ"ק פלוס להגדיל את התפוקה במפתיע.ההכרזה של טראמפ, שקבעה מכסים של 10% על כל היבוא ותעריפים גבוהים יותר על סין והאיחוד האירופי, הטילה ספק בתוכנית הממשל להגביר את תפוקת הנפט בארה"ב. מחירי הנפט הנמוכים עלולים לפגוע בכדאיות הכלכלית של קידוחים חדשים, במיוחד בטקסס, שם עלויות ציוד הקידוח עלו משמעותית בעקבות מכסים קודמים על פלדה.

מעבר לכך, התוכנית הזו משמעותה כאמור האטה ואפילו מיתון: החשש מתגבר: J.P. Morgan מעלה את הסיכוי למיתון עולמי בעקבות מכסי טראמפ, ובהאטה צורכים פחות נפט. בד בבד, למהלך של טראמפ, ארגון אופ"ק+ הוסיף שמן למדורה עם החלטתו להגדיל את התפוקה, מה שהוביל לירידות חריפות במחיר הנפט. הגדלת תפוקה משמעה עוד היצע של נפט, כאשר ההיצע גדל והביקוש לא (הוא אפילו צפוי כאמור לרדת), אז ברור שהמחירים יורדים.  

מהלך זה, על פי הערכות, נועד להגביר את הלחץ על תעשיית הנפט האמריקאית, אך הוא מסכן גם את חברות הארגון הזקוקות למחירים גבוהים יותר כדי לממן את תקציביהן הלאומיים. סעודיה, למשל, זקוקה למחירים של 90 דולר לחבית כדי לעמוד ביעדיה הכלכליים, בעוד קזחסטאן זקוקה למחירים גבוהים עוד יותר.

באירופה דווקא מברכים על הירידה, במיוחד לאור משבר האנרגיה הנמשך עקב המלחמה באוקראינה. ירידה במחירי הנפט והגז יכולה לסייע למדינות כמו גרמניה, שצריכות להגדיל את מלאי הגז הטבעי לקראת החורף הקרוב.

תחומים הנהנים מירידה במחירי הנפט

מספר תחומים צפויים להרוויח באופן משמעותי מירידת מחירי הנפט:

תחבורה ותעופה: חברות תעופה וחברות הובלה נהנות מירידה בעלויות הדלק, מה שמגביר את רווחיותן. תחשבו על אל על. הדלק הסילוני מהווה כשליש מההוצאות שלה, כל 1% שם חשוב, אבל היא יורדת היום, כי ההאטה כמובן תשפיע עליה מאוד. 

קיראו עוד ב"גלובל"

צרכנים פרטיים: ירידה במחירי הדלק מקלה ישירות על הצרכנים, ומפנה יותר הכנסה פנויה לצריכה בתחומים אחרים.

תעשייה וייצור: מפעלים וענפי ייצור, כגון תעשיות הפלסטיק, הכימיקלים והמתכות, נהנים מירידה משמעותית בעלויות האנרגיה שלהם. יש בבורסה הרבה חברות כאלו, אבל הן עדיין לא מרגישות את הירידה במחיר הנפט והשוק עדיין זהיר לגביהם. 

חקלאות: עלויות התפעול וההובלה בענף החקלאות יורדות, מה שמסייע לחקלאים לחסוך בעלויות.

שירותים ולוגיסטיקה: חברות שילוח ולוגיסטיקה זוכות לשיפור ברווחיות עקב הפחתת עלויות התפעול. אך מצד שני - יש פחות שילוח ולוגיסטיקה. 

מדינות מייבאות אנרגיה: מדינות כמו גרמניה, יפן וסין נהנות מירידה בעלויות הייבוא של אנרגיה, מה שמסייע לשיפור המאזן המסחרי.

השלכות על האנרגיה המתחדשת

ירידת מחירי הנפט מעלה גם שאלות לגבי עתידה של האנרגיה המתחדשת. לכאורה, מחירי הנפט הנמוכים עשויים להפוך את האנרגיה המתחדשת לפחות אטרקטיבית מבחינה כלכלית, שכן כעת ישנו תחליף זול יותר בדמות הדלקים הפוסיליים. עם זאת, חשוב לזכור שמגזר האנרגיה המתחדשת עבר שינויים משמעותיים בשנים האחרונות, והפך לתחרותי יותר. 

מחקרים אחרונים מראים שעלות הייצור של אנרגיה סולארית ורוח ירדה באופן דרמטי, מה שמקטין את ההשפעה של תנודתיות במחירי הנפט. אך עדיין - ברוב המקומות, האנרגיה המתחדשת עדיין גבולית מבחינה כלכלית ללא תמריצים, או מבטאת רווחיות, אבל נמוכה. זה מעיד על הרגישות והתלות שלה במחירי אנרגיה חלופיים. 

לפי נתונים עדכניים של סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA), מחירי הנפט אמנם יכולים להשפיע בטווח הקצר על השקעות מסוימות באנרגיה מתחדשת, אך מגמת ההשקעות לטווח ארוך באנרגיות מתחדשות ממשיכה להיות יציבה וחזקה. הממשלות באירופה, סין וארה"ב ממשיכות להשקיע בצורה מאסיבית במעבר לאנרגיה ירוקה, בעיקר מתוך רצון להפחית פליטות גזי חממה ולעמוד ביעדי אקלים בינלאומיים.

בנוסף, משקיעים רבים מתחילים להתייחס לאנרגיה מתחדשת כהשקעה פחות תנודתית ובטוחה יותר, במיוחד לאור חוסר היציבות המתמשך בשוק הנפט והגז. לכן, למרות הירידה הזמנית במחירי הנפט, האנרגיה המתחדשת צפויה להמשיך ולמשוך השקעות משמעותיות ולהוות חלק מרכזי באסטרטגיה האנרגטית של מדינות רבות.


שאלות ותשובות על משבר הנפט הנוכחי והשלכותיו:

מדוע מחירי הנפט ירדו בצורה כה דרסטית? שילוב של הכרזת המכסים של טראמפ, שהובילה לחשש מירידה בביקושים, לצד ההחלטה המפתיעה של אופ"ק פלוס להגדיל תפוקה, יצר לחץ אדיר על המחירים.

איך ישפיעו מחירי הנפט הנמוכים על תעשיית הנפט האמריקאית? מחירי נפט נמוכים עלולים לפגוע בכדאיות של קידוחי נפט חדשים, במיוחד בתחום נפט הפצלים בטקסס, שם חברות זקוקות למחירים של לפחות 65 דולר לחבית כדי להצדיק השקעות חדשות.

מי המרוויח העיקרי מהירידה הזו? הצרכנים באירופה ובארה"ב, שיראו ירידה במחירי הדלק והגז הטבעי, לצד התעשייה האירופית שתוכל להפחית בעלויות האנרגיה שלה.

מה המשמעות של החלטת אופ"ק פלוס להגדיל את התפוקה? ההחלטה מנסה לדחוק החוצה מתחרות אמריקאית, אך היא גם מסכנת את התקציבים של מדינות אופ"ק עצמן, התלויות במחירי נפט גבוהים למימון הוצאות הממשלה.

האם מחירי הנפט צפויים להתייצב בקרוב? ייתכן שמחירי הנפט יישארו נמוכים בתקופה הקרובה, אך תנודתיות גבוהה צפויה להימשך בעקבות חוסר הוודאות לגבי המשך מדיניות המכסים של טראמפ ותגובות אופ"ק.



תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    אנונימי 06/04/2025 14:56
    הגב לתגובה זו
    נוכל סוף סוף לנסוע ברכב בלי לחשוב על כל ליטר דלק
  • 1.
    אנונימי 06/04/2025 12:50
    הגב לתגובה זו
    ויעזרו למתן את הטירוף שאחז בגינגי. ככה נראה לי בנקודה זו.