
סימני שאלה לקראת דוחות הבנקים בוול סטריט
המערכת הפיננסית האמריקאית פותחת את עונת הדוחות השבוע כשהיא תחת ענן כבד של חוסר ודאות. הבנקים הגדולים של וול סטריט - ג’יי.פי. מורגן, וולס פארגו, סיטיגרופ, גולדמן זאקס, מורגן סטנלי ובנק אוף אמריקה, חוו בשבוע האחרון ירידות חדות של עד 18%, בעקבות הכרזת
ממשל טראמפ על הטלת מכסים רחבים על סחורות מיובאות. מדד סקטור הבנקאות נפל ב-15.5% ביומיים, הירידה הדו-יומית החדה ביותר מאז משבר הקורונה ב-2020. ברקע: גל של ביטולי הנפקות והשהיית עסקאות מיזוגים ורכישות, ופחד מפני מיתון שמתחיל להתגלגל.
מלבד הנפילות בשווי השוק, הבנקים ניצבים כעת מול גל של הקפאות והשהיות בשוק ההון. כמה מהנפקות הענק שתוכננו לתחילת השנה בהן StubHub, Klarna ו-Chime - נדחו. גם פלטפורמות כמו eToro ומבטחות כמו Ategrity הקפיאו את תוכניות הרישום שלהן. בנוסף, לפי דיווחים, בכירי הבנקים כבר בוחנים הפחתה בתחזיות ההכנסות שלהם מעסקי ייעוץ ההשקעות.
האתגר המרכזי שעומד כעת בפני הבנקים הוא כפול ומורכב. מצד אחד, ירידת הריביות באגרות החוב הארוכות - תגובה ישירה לחששות מהאטה כלכלית ומהשלכות המכסים - מצמצמת את מרווח הריבית, שהוא מקור רווח מרכזי עבור הבנקים. כאשר פערי הריביות בין הלוואות לפיקדונות מצטמצמים, קשה יותר לייצר רווחיות מפעילות אשראי, גם אם הביקוש להלוואות נותר יציב. מצד שני, הסיכון למיתון בארה״ב הולך וגובר, כאשר כלכלנים ובתי השקעות מרכזיים מעלים את הסבירות לכניסה למיתון כבר השנה.
אם התחזיות הללו יתממשו, הבנקים יידרשו להיערך בהתאם - כולל הגדלה של ההפרשות להפסדי אשראי, מהלך שמשפיע ישירות על שורת הרווח הנקי. גם ללא מיתון מיידי, מורגש שינוי בסנטימנט: תחזיות 2025 שנראו אופטימיות בתחילת השנה, מתחילות
להתעמעם, על רקע הסביבה המאקרו-כלכלית המורכבת, והתגובה החריפה של השווקים למדיניות הסחר של טראמפ. לא מעט אנליסטים סבורים שהבנקים ייאלצו להנמיך את התחזיות להמשך השנה, במיוחד בנוגע לצמיחה באשראי, רווחיות מיזוגים ורכישות, ואף תשואות מהשקעות שוק. המסר הכללי שעולה
בשיחות עם מנהלי השקעות ובכירים בענף הפיננסים הוא ברור: התקופה הקרובה מחייבת ניהול סיכונים הדוק יותר, ויכולת להגיב במהירות לסביבה עסקית משתנה. עונת הדוחות הנפתחת כעת צפויה לשקף לא רק את ביצועי הרבעון הראשון, אלא גם את התחושות לגבי מה שמצפה מעבר לפינה.
- רובינהוד רוצה להפוך לבנק: מה זה אומר והאם זו תחרות עם הבנקים הישראליים?
- עקב הריבית והמלחמה: ירידה ברווחי הבנקים ממשכנתאות
להבדיל מהמשבר של 2023, שהתמקד בקריסת בנקים אזוריים, האנליסטים מדגישים כי המצב הנוכחי הוא מערכתי – והשפעתו ניכרת בכל רחבי הכלכלה העולמית. "זו לא בעיה פנימית של מערכת הבנקאות - זה אירוע שמשפיע על השוק כולו", אמר אחד האנליסטים הבכירים. החשש המרכזי הוא שהבנקים ישדרו תחזית פסימית מדי מה שעלול להאיץ את תחושת חוסר הוודאות בקרב משקיעים.
ביום שישי הקרוב ייפתחו הדוחות הרבעוניים של הבנקים הגדולים, כשהפוקוס המרכזי יהיה על תחזיות להמשך: האם הם מצפים להחמרה כלכלית? האם הם מקצים עוד כספים להפסדים פוטנציאליים?
וכיצד הם נערכים להתמודדות עם סביבת מכסים חדשה, רגולציה נזילה וצמיחה שמאבדת קצב? תשובות לשאלות האלה עשויות לקבוע לא רק את הכיוון של מניות הבנקים אלא של כל וול סטריט לשבועות הקרובים.