SP500
צילום: דאלי

לאחר שמדיניות המכסים מחקה טריליונים - וול סטריט מקצצת תחזיות

אוורקור ISI הפחיתה את יעד ה-S&P 500 מ-6,800 ל-5,600 נקודות; האנליסטים מזהירים מסטגפלציה ומיתון אפשרי

אדיר בן עמי |
נושאים בכתבה S&P500


מדדי המניות בארה"ב ספגו מכה קשה בימים האחרונים, עם מחיקה של 5.4 טריליון דולר משווי השוק של מדד S&P 500 בתוך יומיים בלבד. הנפילה החדה התרחשה על רקע החששות הגוברים ממלחמת סחר עולמית בעקבות מדיניות המכסים החדשה של הנשיא דונלד טראמפ.


בתגובה למפולת, חברת ההשקעות Evercore ISI הצטרפה לשורה של פירמות וול סטריט המובילות שנאלצו להודות כי היו אופטימיות מדי בתחזיותיהן לשנת 2025. ג'וליאן עמנואל, האסטרטג הראשי לשוקי המניות בחברה, הוריד את תחזית סוף השנה שלו למדד ה-S&P 500 ל-5,600 נקודות, שמהווה עלייה של כ-10% בלבד מרמת הסגירה ביום שישי, שעמדה על 5,074 נקודות. מדובר בשינוי כיוון דרמטי מצד אחד מהאנליסטים האופטימיים ביותר של וול סטריט בשנה האחרונה. עמנואל צפה קודם לכן כי המדד יסיים את 2025 ברמה של 6,800 נקודות – תחזית שנראית כעת לא ריאלית לחלוטין. בנוסף, האסטרטג הוריד את תחזיות הרווח למניה של חברות המדד ל-255 דולר בשנת 2025 ול-272 דולר בשנת 2026.


עם ירידה של 17% מהשיא שנרשם בפברואר, מדד ה-S&P 500 מתקרב לכניסה רשמית לשוק דובי (ירידה של 20% מהשיא). Evercore ISI היא רק הפירמה האחרונה בשורה ארוכה של בתי השקעות שנאלצו לקצץ בתחזיותיהם. RBC Capital Markets, גולדמן זאקס, ברקליס ו-Yardeni Research כולן הורידו את יעדי סוף השנה שלהן בשל אי-הוודאות הנובעת ממדיניות המכסים של טראמפ, שהציתה חששות למיתון עולמי.


"אי-הוודאות המתמשכת הגבירה את התנודתיות בשווקים, פגעה באמון המשקיעים והעלתה את הסיכויים שהנתונים ה'רכים' יזהמו בסופו של דבר את הנתונים ה'קשיחים', ויגרמו לסטגפלציה או אפילו למיתון של ממש," כתב עמנואל. הוא הוסיף כי "בעוד שיכולות המשא ומתן של טראמפ ייבחנו ועשויות להניב הישגים, גם תגובת נגד והסלמה הן אפשרויות ממשיות."


חלק מהפירמות קיצצו את תחזיותיהן יותר מפעם אחת בתוך שבועות ספורים, כאשר האופטימיות שלאחר הבחירות לגבי התחדשות עליות השוק תחת ממשל טראמפ התחלפה באכזבה מרה. דיויד קוסטין מגולדמן זאקס, לורי קלבסינה מ-RBC Capital Markets ואד ירדני, מייסד Yardeni Research, כולם הורידו את תחזיותיהם למדד ה-S&P 500 פעמיים בתקופה קצרה.



מכסים על 60 מדינות

הקיצוצים האחרונים בתחזיות הגיעו לאחר שטראמפ הטיל ב-2 באפריל את המכסים האמריקאיים התלולים ביותר במאה השנים האחרונות. הנשיא הודיע כי יחיל מכס של 10% על כל היצוא לארה"ב, עם מכסים גבוהים יותר על כ-60 מדינות – כולל סין, וייטנאם וחברות האיחוד האירופי – כדי לאזן את חוסר האיזון המסחרי עם ארה"ב.


יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול, אמר ביום שישי כי ההשפעה הכלכלית של המכסים תהיה כנראה גדולה מהצפוי, וכי קובעי המדיניות של הבנק המרכזי עשויים להידרש לרסן את האינפלציה העולה, תוך שמירה על שוק העבודה מפני הידרדרות פוטנציאלית.

קיראו עוד ב"גלובל"


תגובת סין לא איחרה לבוא, כאשר בייג'ינג הבטיחה לנקוט "צעדים נחושים" כדי להגיב למכסים של טראמפ. ההסלמה בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם מעלה חששות למלחמת סחר גלובלית שעלולה להוביל להאטה כלכלית משמעותית.


אנליסטים רבים מציינים כי למרות הקיצוץ בתחזיות, רובם עדיין צופים התאוששות מסוימת עד סוף השנה. הם מבססים את האופטימיות המתונה שלהם על היכולת של החברות האמריקאיות להסתגל למציאות החדשה, ועל האפשרות שטראמפ ישתמש במכסים בעיקר ככלי במשא ומתן להשגת הסכמים מסחריים טובים יותר לארה"ב.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה