
האם המשבר הכלכלי רק מתחיל? ואיך משבר בבורסות משפיע על הכלכלה הריאלית?
צניחה חופשית בשווקים - החוזים מלמדים על נפילות של כ-4%, ה-S&P 500 בקריסה של 14% בשלושה ימים; "הירידות קשות - אבל תמיד יש עוד לאן לרדת"
תמונה עגומה בשווקים הפיננסיים ברחבי העולם. המניות נמצאות בצניחה חופשית, כאשר אסיה יורדת כ-8%, הנפילה החדה ביותר מאז 2008, והחוזים העתידיים על מדדי המניות המובילים בארצות הברית יורדים בכ-4%. מדד ה-S&P 500 קרס בכ-14% במהלך שלושת ימי המסחר האחרונים. מדד הנאסד"ק בקריסה מצטברת של כמעט 16% וכ-25% מהשיא.
עד כה, הנזק אמנם מוגבל בעיקר לשווקים הפיננסים, אך קיים קשר הדוק בין השוק הפיננסי לכלכלה הריאלית. ההשלכות עלולות לזלוג במהירות אל תוך הכלכלה הריאלית ולגרום לשברים משמעותיים יותר במערכת הכלכלית העולמית.
תגובת השווקים: האם אנו ניצבים בפני משבר כמו 2008?
התגובה החריפה של השווקים נובעת ישירות ממדיניות המכסים הגורפת של הנשיא דונלד טראמפ, שנכנסה לתוקף בסוף השבוע האחרון וצפויה להחריף עם מכסים נוספים ביום רביעי הקרוב. מול המכסים הקשים של ארה"ב, סין לא נותרה אדישה והעלתה את המכסים על ייבוא מארה"ב ל-34% - בדומה לשיעור המכסים האמריקאי, זה החריף את המלחמה, אבל קיימת תקווה שהצדדים ידברו, רק שבינתיים טראמפ עושה קולות אחרים - טראמפ מתבצר בעמדתו: "לא אעשה עסקה עד שייפתר הגירעון מול סין"
שר האוצר, סקוט בסנט, אמר אתמול כי נתוני התעסוקה החזקים בחודש מרץ, לפני הטלת המכסים, מוכיחים כי הכלכלה האמריקאית עדיין חזקה ולא עומדת בפני מיתון. הוא הוסיף כי רוב האמריקאים אינם מושקעים ישירות בשוק המניות באופן מלא, וכי תיקי השקעות נפוצים – כמו 60% מניות ו-40% אג"ח – רשמו עד כה ירידה של כ-5% עד 6% בלבד השנה, מה שנחשב סביר לטווח ארוך.
- מניית אפל מתרסקת, טסלה נופלת, וגם אנבידיה בצרות: אלה המניות שיבלטו היום בוול סטריט
- החוזים נופלים עד 3.2% - סין מטילה מכס על יבוא מארה"ב בשיעור של 34%
טראמפ עצמו דחה את הטענות לפיהן הוא פועל במכוון לגרום לירידות בשוק. בשיחה עם עיתונאים על סיפון אייר פורס וואן, הדגיש הנשיא כי מטרתו המרכזית היא לתקן את גירעון הסחר הגדול מול סין ואירופה, וכי לדעתו "השווקים יצטרכו לקחת תרופה" זמנית בדרך ליציבות ארוכת טווח.
הסיכונים מתרחבים: משוקי המניות לשוקי האשראי
השווקים הפיננסיים קשורים זה בזה באופן הדוק, וככל שהירידות בשווקי המניות נמשכות, כך עולה הסיכון שהמשבר יתפשט לשווקי האשראי וההלוואות. מעבר לכך, קיים קשר הדוק בין השווקים הפיננסים לשווקים הריאלים. ברגע שהחיסכון וההשקעות של הצרכנים בירידה, הם צורכים פחות, מבזבזים פחות ותחושת העושר שלהן נפגעת ומשפיעה על הצריכה בפועל - כלומר השווקים הריאלים נפגעים. יש הרבה קשרים בין השווקים והם הדוקים, וירידה בבורסות עלולה להציף הרבה כשלים ומשברים ריאלים. זה רק עניין של זמן, ולכן שם המשחק הוא הזמן. אם הפתרון דרך השיחות יגיע מהר, יהיה מה לתקן, אם זה יתארך, תהיה בעיה לתקן חלק מהפגיעה.
יש לשוק הפיננסי השפעה גדולה על שוקי האשראי הרגישים. כלכלנים מזהירים כי התנודתיות בשווקים מפעילה מנגנוני ניהול סיכונים, כמו מודל "ערך בסיכון" (VaR), המשמשים גופים פיננסיים רבים. כאשר התנודתיות עולה, משקיעים נאלצים למכור נכסים מסוכנים – מה שמחמיר את הירידות בשוק ומעלה את הסיכון למשבר נזילות.
- האנליסט הבכיר שחתך את מחיר היעד של טסלה ב-43%
- טיקטוק תישאר בחנות האפליקציות של אפל ל-75 ימים נוספים
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
בשלב מתקדם יותר של המשבר, גם נכסים איכותיים ורווחיים עלולים להימכר במהירות כדי לכסות הפסדים
החשש העיקרי הוא שהנזק יזלוג לשווקי האשראי הפרטי, שם כ-1.5 טריליון דולר בהלוואות נמצאים כיום מחוץ לפיקוח הבנקים המסורתיים. הירידות בשווקי המניות, יחד עם ההאטה הצפויה בכלכלה הריאלית בעקבות המכסים, עלולות להוביל לקשיים משמעותיים אצל לווים וחברות קטנות ובינוניות, במיוחד אלו שהסתמכו על אשראי זול בשנים האחרונות. מצב זה יכול לחשוף בעיות עמוקות ונסתרות, ואף להביא לגל של פשיטות רגל.
אפקט הדומינו: שוק האג"ח תחת מעקב צמוד
סוחרים בשוק עוקבים כעת בדאגה רבה אחר שוק האג"ח הממשלתיות של ארה"ב, שנחשב לעמוד השדרה של המערכת הפיננסית העולמית. אג"ח אלה משמשות כבטוחות בשווקים להלוואות קצרות וארוכות טווח. כאשר שוק זה נכנס ללחץ, נוצר אפקט דומינו שיכול לגרום ל"חניקת נזילות" בשווקים.
החשש הוא כי משבר הנזילות בשוק ה"ריפו", כפי שראינו בשנת 2011 במהלך משבר תקרת החוב בארה"ב, עלול לחזור על עצמו. תסריט קיצוני יותר שהעלו מספר כלכלנים כולל מצב שבו ממשל טראמפ ינסה לכפות המרת אג"ח קצרות טווח באג"ח ארוכות טווח – מהלך שהיה נפוץ בחברות פושטות רגל, ועלול לערער את אמון המשקיעים במערכת הפיננסית.
מבט קדימה: לאן מועדות פני המשבר?
נראה כי אף אחד לא ציפה כי טראמפ יטיל מכסים בקנה מידה ובעוצמה כזו ובעיקר אף אחד לא ציפה לקשיחות שלו מול סין. השוק מתקשה להסתגל למציאות החדשה כי לא ניתן להסתגל אליה - אי הוודאות מאוד גדולה ולא ברור איך יוסדר מבנה הסחר בשווקים. זו טלטלה ענקית שמייצרת אי וודאות ממושכת ובזמן הזה עולים וצפים בעיות וצרות נוספות שיכולות להיות בפני עצמן טריגר לירידות.
מנגד, הממשל ממשיך להגן על המדיניות הכלכלית הכוללת עם דגש על המכסים. דובר הבית הלבן, קוש דסאי, הדגיש אתמול כי טראמפ רואה בגירעונות הסחר "חירום לאומי", שפגע בכלכלה האמריקאית ובקהילות ברחבי המדינה, וכי המכסים נועדו לשפר את מצבה של ארה"ב לטווח ארוך.
אולם בשווקים ובקהילה העסקית גובר החשש כי ככל שהמשבר מתמשך ללא פתרון נראה לעין, הסיכון למיתון עמוק ומשבר פיננסי רחב היקף רק עולה. כפי שמסכם זאת אחד הכלכלנים הבכירים בוול סטריט: "הירידות האלה אולי נראות קשות, אבל השיעור ההיסטורי ברור – תמיד יש עוד לאן לרדת".
- 4.אכן המפולת רק החלה. 07/04/2025 13:06הגב לתגובה זואנחנו בפתחו של מיתון רב שנים אבטלה גבוהה מאוד.
- 3.הזקן 07/04/2025 09:32הגב לתגובה זואם הירידות ימשכו ובעיקר אם ההתאוששות תתאחר.אז נדע מי שחה עם בגד ים ומי לא.
- 2.בא לתקן אבל רק הורס..ריסק את כל הבורסות (ל"ת)אנונימי 07/04/2025 08:50הגב לתגובה זו
- 1.צודק הירידות בבורסות עוד לא התחילו (ל"ת)אנונימי 07/04/2025 08:47הגב לתגובה זו