גימי דיימון
צילום: טוויטר

ג’יימי דיימון מזהיר: "מכסי טראמפ יאיצו אינפלציה ויבלמו את הצמיחה"

מנכ"ל ג’יי.פי מורגן מתייחס בגלוי למדיניות המכסים של טראמפ ומזהיר מהשלכות קצרות טווח על מחירים, רווחי חברות והשוק כולו. לדבריו, הכלכלה האמריקאית כבר נחלשת, עוד לפני הכרזת המכסים

אביחי טדסה |

הסערה בשווקים הגלובליים בעקבות מדיניות המכסים של הנשיא דונלד טראמפ ממשיכה להכות גלים, והפעם היא זוכה להתייחסות נדירה וישירה ממוקדי הכוח בוול סטריט. ג’יימי דיימון, מנכ"ל ויו"ר ג’יי.פי מורגן, אחד האנשים החזקים בעולם הפיננסי התייחס במכתב השנתי לבעלי המניות להשפעות המדיניות החדשה, והתריע מפני השפעות אינפלציוניות מיידיות ואובדן תנופה לכלכלה האמריקאית, שכבר נמצאת לדעתו בתהליך האטה.


"בין אם המכסים יובילו למיתון או לא, הם בהחלט יבלמו את הצמיחה"


דיימון כתב כי המכסים שהוכרזו בתחילת אפריל צפויים להעלות לא רק את מחירי היבוא, אלא גם את המחירים המקומיים, בשל עלייה בעלויות התשומות והסטת הביקוש למוצרים אמריקאיים. "יהיו לכך השלכות קצרות טווח ברורות". לדבריו, השפעה זו עשויה להיות הדרגתית אך מצטברת, ולפגוע לא רק בצרכנים אלא גם בשולי הרווח של החברות ובזרימת ההון הגלובלית. המנכ"ל גם סייג את הדברים, והזכיר כי ייתכן שלמכסים יהיו תועלות ארוכות טווח, אך בטווח המיידי הם רק מעמיקים את הסיכון למשבר. "בין אם המכסים יובילו למיתון או לא, הם בהחלט יבלמו את הצמיחה", הזהיר דיימון.


במכתבו, דיימון גם התייחס ליכולת של הממשל להתמודד עם ההשלכות המצטברות של צעדי הסחר. דיימון ציין כי הכלכלה האמריקאית אומנם נהנתה בשנים האחרונות מתמריצים חסרי תקדים, כ-11 טריליון דולר בהלוואות והוצאות ממשלתיות, אך ההשפעה שלהם מתפוגגת, ולדבריו, הכלכלה האמריקאית כבר החלה להראות סימני חולשה עוד לפני הטלת המכסים. במצב כזה, הוא טוען, כל זעזוע נוסף עלול להיות "הקש שעלול לשבור את גב הגמל". 

בנוסף, הוא הזהיר כי חוסר הוודאות שנוצר סביב מדיניות הסחר משפיע לא רק על שוקי המניות, אלא גם על שוק האשראי, ערך הדולר, רווחיות החברות וזרימת ההון הבינלאומית, ומעורר סיכון למרכיבים מרכזיים ביציבות הכלכלית של השנים האחרונות.


דבריו של דיימון במכתב הנוכחי מגיעים בניגוד לעמדות קודמות שהביע בתחילת השנה, אז טען שמדובר במכסים סמליים ש"צריך להתרגל אליהם". כעת, כשהיקפם רחב בהרבה, גם עמדתו מתעדכנת. הוא גם מזהיר שהשווקים עלולים להיות אופטימיים מדי לגבי האפשרות של "נחיתה רכה" - כלומר, ירידה באינפלציה מבלי פגיעה בצמיחה. בעוד מניות בוול סטריט חוות את השבוע הגרוע ביותר מאז מגפת הקורונה, דיימון מצביע על מספר מוקדי סיכון מצטברים: גירעון פיסקלי מתרחב, אינפלציה עיקשת, שווקים תנודתיים ומחירים גבוהים של נכסים. "אני לא בטוח שהשוק מתמחר נכון את עוצמת הסיכון", סיכם. דבריו של דיימון הם תזכורת לכך שגם בעיני השחקנים הבכירים ביותר בשוק, עידן הסיכון הנמוך נגמר, ובמקומו מגיעה תקופה של חוסר ודאות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה