ירידות בבורסה
צילום: דאלי אי

אחרי יומיים שחורים - מה הסטטיסטיקה רומזת להמשך?

מאז שטראמפ הציג את תכנית המכסים שלו ביום רביעי אחרי המסחר, השווקים חוו את היומיים הגרועים ביותר שלהם מאז מגפת הקורונה ב-2020; מה הסטטיסטיקה מלמדת להמשך והאם מה שיורד מהר גם יעלה מהר?

רוי שיינמן | (1)

אחרי שני ימי מסחר שחורים בסגירת השבוע שעבר בעקבות תכנית המכסים של טראמפ שפורסמה ביום רביעי אחרי המסחר, גם השבוע צפוי להיפתח בירידות. הפסימיות משתוללת והחששות ממיתון וממשבר כלכלי גוברים, כשה-S&P 500 כבר איבד 10.5% והאנליסטים מנסים להעריך מה יהיה בהמשך - שני האנליסטים של Truist, קית' לרנר וג'ייק ריד, הלכו לסטטיסטיקה בשביל לנסות ולהבין מה קרה בעבר אחרי נפילות כה חדות בזמן כה קצר.


מה ההיסטוריה מלמדת?

שני האנליסטים בחנו מקרים בעבר בהם היו נפילות חדות וקצרות בשווקים, ולפי הממצאים שלהם, כאשר מתרחשת ירידה חדה בשני ימי מסחר רצופים, בשבועות שלאחר מכן מגיע לרוב מהלך משמעותי נוסף, למעלה או למטה. במילים אחרות, בטווח הקצר קשה לצפות לאן הדברים יכולים ללכת. עם זאת, האנליסטים גילו שהסיכוי לעליות בשווקים גדל ככל שמתרחקים בזמן מהאירוע הראשוני. כלומר, השקעה לטווח ארוך אחרי ירידות חדות עשויה דווקא להשתלם.


האנליסטים בחנו מספר מקרים - הקריסה של 1987, המשבר הפיננסי של 2008 והטלטלה בתחילת הקורונה ב-2020. הם הסיקו שבימים הראשונים אחרי האירוע שהיווה את הטריגר לירידות היו תנודתיים במיוחד, שקיימת אי וודאות לטווח הקצר ושהשווקים לא בהכרח מתקנים, כמו שקרה ב-2008, ושכאמור לטווח הארוך התשואות משתפרות.


עם זאת, האנליסטים שמים כוכבית - אם הירידות בשוק נובעות מהחששות למיתון, אז ההנהגות בשווקים שונה. לדוגמה, בשנת 1987 השווקים התאוששו במהירות כי לא היה מדובר במשבר כלכלי עמוק, כך שאם החשש ממיתון היום יתממש, יכול להיות שאנחנו לקראת גל ירידות ממושך. למעשה, לפי האנליסטים של Truist, יש סיכוי של 50% לכך שהמכסים שהטיל טראמפ יובילו למיתון בארה"ב, והסיכוי הזה עולה ככל שהמכסים יישארו בתוקף לאורך זמן. הם גם ציינו  שמאז פברואר ירד מדד ה-S&P 500 כבר ב־17%, מה שמעיד שהשוק כבר מתמחר סיכוי של 60%-70% למיתון.


חצי הכוס המלאה - חלק מהסיכון כבר מותמחר

למרות האדום הבוהק בגרפים, יש סיבות לאופטימיות - הירידות שראינו עד כה אומרות שחלק מהסיכון ומהחששות לגבי השוק ולגבי הכלכלה כבר מתומחרים בשוק. עוד לפני שטראמפ נכנס לתפקיד לא מעט אנליסטים בוול סטריט הצביעו על כך שהשוק מתוח ויקר מדי ושייתכן תיקון משמעותי ב-2025, כך שהמכסים הם רק טריגר לחששות שהיו לגבי השוק כבר קודם.


"במשקפיים פסימיות רואים אפשרות לירידות נוספות במקרה של מיתון עמוק יותר מהממוצע. אבל במשקפיים אפוטימיות רואים שהשוק כבר מגלם חלק ניכר מהסיכון, במיוחד ביחס לרמות האופטימיות שנרשמו בפברואר. ברגע שהשוק ימצא את התחתית - ההתאוששות עלולה להיות חדה", כתבו שני האנליסטים.


לדבריהם, מבחינה טכנית, הרמה הנוכחית של ה-S&P 500 מהווה תיקון של קרוב ל-50% מהעליות שנרשמו בשוק השורי של השנים 2022 עד 2025, רמה שלדבריהם עשויה לשמש כתמיכה אפשרית. לכן, האנליסטים ב־Truist שומרים על זהירות אך ממליצים לא להגזים בפסימיות כעת.

קיראו עוד ב"גלובל"


טראמפ: "זה כמו לקחת תרופה - זה לא נעים אבל חייבים לעשות את זה"

בינתיים טראמפ ובכירים נוספים מגיבים למפולת בשוק בעקבות המכסים. נשיא ארה"ב אמר לכתבים: "זה לא נעים אני יודע, אבל לפעמים צריך לקחת תרופה בשביל לרפא משהו". 


ג'יימי דיימון, מנכ"ל ג'יי פי מורגן, ציין במכתב למשקיעים כי המכסים צפויים להוביל לעליית מחירים ולהאטה כלכלית, אך הביע ספק אם אכן יפרוץ מיתון: ""בין אם המכסים יובילו למיתון או לא, הם בהחלט יבלמו את הצמיחה", הזהיר דיימון.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    ביפי קצר 07/04/2025 15:53
    הגב לתגובה זו
    היצור הכתום מרוויח מהמשברים האלה הוא מייצר אותם ומחזיק בשורט על השוק הוא כבר מרווח מעל 3 מיליארד דולר מהפוזיציות שלו