טראמפטראמפ

ימים ספורים לפני הדד-ליין: האם טראמפ ייסוג?

"זה לא משהו שאפשר לפתור בימים או בשבועות" - הממשל האמריקאי נערך לשיחות ארוכות עם צוותים של המדינות על שיעור המכסים 

רוי שיינמן |

טראמפ נאחז בתוכנית המכסים: העולם בלחץ, המועד מתקרב. הנשיא דונלד טראמפ ממשיך להגן על תוכנית המכסים הגורפת שלו, כשנותרו יומיים בלבד עד כניסת התעריפים ההדדיים לתוקף ביום רביעי הקרוב, 9 באפריל. השווקים העולמיים נמצאים בטלטלה, אך הממשל האמריקני נותר נחוש בעמדתו, למרות לחץ בינלאומי גובר וירידות חדות בבורסות.

משא ומתן תחת לחץ זמן

יותר מ-50 מדינות פנו לממשל טראמפ בניסיון לנהל משא ומתן על הקלת המכסים, כך חשף שר האוצר סקוט בסנט בראיון ל-NBC ביום ראשון האחרון. אך בסנט הבהיר כי המועד הקרוב – פחות מ-48 שעות מהיום – לא מאפשר מו"מ מהיר: "זה לא משהו שאפשר לפתור בימים או בשבועות." הדבר מצביע על כך שהממשל מתכוון להמשיך ביישום התוכנית כמתוכנן, ללא התפשרות מיידית.

גם הסיכוי להסכם עם סין נראה רחוק. טראמפ אמר לעיתונאים על סיפון אייר פורס וואן כי ארצות הברית לא תגיע לעסקה עם בייג'ין כל עוד גירעון הסחר השנתי של טריליון דולר לא ייפתר. הדבר מחזק את הקו הנוקשה של הממשל, שרואה במכסים כלי מרכזי להתמודדות עם חוסר האיזון המסחרי.


עמדת הממשל: "המכסים הם הפתרון"

טראמפ ממשיך להציג את המכסים כפתרון הכרחי לגירעונות הסחר העצומים של ארצות הברית. בפוסט שפרסם ביום ראשון בלילה ברשת Truth Social, הוא כתב: "יש לנו גירעונות כספיים אדירים עם סין, האיחוד
האירופי ועוד רבים אחרים. הדרך היחידה לרפא את הבעיה הזו היא באמצעות מכסים, שכבר מביאים עשרות מיליארדי דולרים לארצות הברית." הוא הוסיף כי "יום אחד אנשים יבינו שמכסים, עבור ארצות הברית, הם דבר יפה מאוד."

המסר הזה משקף את האמונה של הממשל כי המכסים לא רק יצמצמו את הגירעונות, אלא גם יחזקו את הכלכלה האמריקנית בטווח הארוך, למרות התגובות השליליות בשווקים. בשבוע האחרון לבדו איבדו שווקי המניות בארצות הברית מעל 6 טריליון דולר משוויים, והבורסות במזרח אסיה נפלו בכ-7%-8%. החוזים העתידיים שכבר ירדו ב-5.6% התמתנו לירידה של כ-2% - הירידות בחוזים מתמתנות; בכמה יורדות אנבידיה וטסלה?

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה