אורסולה פון דר ליין, נשיאת הנציבות האירופית; קרדיט: רשתות חברתיותאורסולה פון דר ליין, נשיאת הנציבות האירופית; קרדיט: רשתות חברתיות

אירופה מנסה להישאר רגועה בזמן שטראמפ מבעיר את השווקים

בעקבות המהלכים החד-צדדיים של טראמפ והתגובה החריפה מסין, מנהיגי האיחוד האירופי קוראים לאיפוק, גם כשהבורסאות נופלות והאינפלציה תופסת כיוון חדש

אביחי טדסה |

על רקע קריסת שווקים חוצת יבשות וחשש גובר ממיתון עולמי, באירופה מנסים להחזיק בעמדה מרוסנת מול הטלת המכסים הדרמטית מצד נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. ראשי מדינות באיחוד קוראים לתגובה מאופקת ומתואמת בזמן שהכלכלות של מדינותיהם נפגעות ישירות מהצעדים האמריקאים. בעוד סין משיבה מלחמה בנחישות, המדינות האירופאיות מנסות לשדר יציבות.


ראש ממשלת פולין, דונלד טוסק, היה בין הקולות הבולטים שקראו לשמור על קור רוח: "רעידת האדמה בשווקים הייתה צפויה ויש לעבור אותה מבלי לקבל החלטות נמהרות", כתב טוסק ברשתות החברתיות. גם שר הכלכלה הגרמני רוברט האבק קרא לריסון, והדגיש שעל אירופה להגיב כגוש אחיד ולא כמדינות בודדות. אלא שהשוק מגיב כבר עכשיו: מדד המניות האירופי ירד ביותר מ-4% תוך שעות, כשהחשש הוא מירידה בביקוש האמריקאי ליצוא אירופי, ומכניסה למיתון בכלכלה הגדולה בעולם. 


גרמניה, ש-174 מיליארד דולר מהיצוא שלה מופנה לארה"ב, תישא נטל משמעותי במיוחד, בעיקר בתחום הרכב. בפולין, התחזיות צופות פגיעה ישירה של 0.4% בתוצר כתוצאה מהמכסים, אך גם סיכון עקיף גדול יותר, דרך פגיעה באמון הצרכנים וההשקעות. בזמן שהדיון הפוליטי מתמקד בתגובה האירופית, המשקיעים מתמקדים בשאלה עד כמה העימות הזה יפגע בתשתית הכלכלית של האיחוד בטווח הארוך. מומחים מזהירים שמעבר לפגיעה הישירה ביצוא, השפעת המכסים מורגשת גם דרך שיבוש בשרשראות אספקה, עלייה בעלויות היבוא והיחלשות היורו מול הדולר. כל אלו מחמירים את הלחץ האינפלציוני ומכבידים על הפעילות העסקית דווקא בשעה שאירופה מנסה להתאושש מהזעזועים הכלכליים של השנים האחרונות.


אנליסטים ב-ING מזהירים ש"המלחמה הכלכלית לא תגרום לקריסת הכלכלה של מזרח אירופה, אבל היא תעורר אינפלציה נתפסת", שעלולה לפגוע בביטחון הצרכני ולבלום את התאוששות הצריכה. במקביל, הזהירו כי ואקום שייווצר בהשקעות ישירות מצד מערב אירופה, בשל אי-הודאות, עלול להתמלא במהירות בהון סיני. זה אולי יספק תמריץ בטווח הקצר, אך עלול להחריף את המתיחות בין האיחוד האירופי לסין ולהכניס שחקנים מקומיים לצומת גיאופוליטי בעייתי.


בינתיים, ראשי האיחוד שומרים על עמימות. נשיאת הנציבות, אורסולה פון דר ליין, הצהירה שהאיחוד מוכן לצעדי תגמול אם המו"מ מול ארה"ב ייכשל, אך טרם פורסם מענה קונקרטי. בשונה מקנדה וסין, שכבר הגיבו במכסים נגדיים, אירופה משדרת איפוק, אולי כטקטיקה, אולי כאילוץ. אבל בזמן שטראמפ אומר ש"צריך לקחת תרופה כדי לרפא בעיה", השווקים לוקחים כדור הרגעה חזק ונשארים בהמתנה לחשש מהחמרה נוספת.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה